Rectaal spoelen

03 februari 2024

Door rectaal te spoelen, zit er in de endeldarm en het onderste deel van de dikke darm geen ontlasting meer. Veel MSM mannen vinden het prettiger om dit te doen voor zij seks hebben.

Het hoeft niet. Je kunt ook prima anale seks hebben zonder spoelen.

Als je vaak spoelt, wordt het evenwicht van de darmflora verstoord. Vaker dan 2x per maand wordt daarom niet aangeraden.


Kun je door spoelen soa’s voorkomen?

Veel mensen denken dat je minder kans hebt om een soa op te lopen als je eerste schoon spoelt. Dat is niet het geval. Door het spoelen loop je juist risico op kleine scheurtjes in het slijmvlies, waardoor je gemakkelijker hiv of andere soa’s op kunt lopen.


Hoe gaat dat spoelen?

  • Je begint met spoelen ongeveer een uur voor je seks gaat hebben. Zo kan al het water rustig weg voor je seks hebt.
  • Er zijn speciale anale douchekoppen op de markt, waar je gebruik van kunt maken, maar je kunt ook een handpompje of een klysma gebruiken. Als je hierop googelt vind je een heel scala aan verschillende mogelijkheden en aanbieders. Ook sekswinkels verkopen dit.
  • Gebruik nooit een instrument met een scherpe rand om te spoelen. Hiermee loop je extra kans op beschadiging.
  • Gebruik siliconen glijmiddel in je anus en op het gekozen spoelvoorwerp. Dat voorkomt de kans op wondjes.
  • Gebruik lauw water (lichaamstemparatuur). Bij voorkeur gebruik je gedestilleerd of gedemineraliseerd water met een zoutoplossing, en voeg hier verder niets aan toe: geen zeep, geen olie, geen laxeermiddel,…niks. Dit is niet goed voor je darmen.
  • Gebruik je een douchekop: zorg dan dat je de waterdruk laag houdt. Spuit nooit te veel water naar binnen. Je kunt beter te weinig water inbrengen dan te veel.
  • Spoel niet te diep. Hiermee worden je darmen teveel geprikkeld, en moet je juist poepen.
  • Ga na het inbrengen van het water op de wc zitten en laat het water met de poep naar buiten lopen.
  • Je herhaalt het spoelen tot het water wat naar buiten loopt schoon is.
  • Gebruik, om overdracht van hepatitis C te voorkomen, geen spoel instrument van iemand anders. En wil je de spullen toch delen? Maak ze dan eerst heel goed schoon


Nooit spoelen na de seks.

Spoel nooit nadat je seks gehad hebt. Op die manier kun je sperma verder de darm in spuiten en heb je meer kans op hiv of een andere soa.


Schoonmaken van je spoelattributen.

Na het spoelen is het belangrijk dat je je spoelattributen goed schoon maakt. Een virus of een bacterie die in je poep zat, krijgt zo geen kans om op de spullen verder te ontwikkelen en je ziek te maken.

Als jij metalen spullen hebt, kun je ze 5 minuten koken om ze schoon te maken.

Andere spullen, zoals een douchekop, spoelstaaf of handpomp leg je in een bak water, en daar doe je een scheut bleekmiddel bij. Je laat je spullen hier 5 minuten in liggen, en daarna haal je ze eruit, en spoel je ze goed af met water.