Mycoplasma genitalium

Wat is Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium is een SOA, die een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld chlamydia. Toch is deze bacterie al in de jaren tachtig van de vorig eeuw ontdekt.

De mycoplasma bacterie is klein, en heeft geen celwand, en kan leven op het slijmvliesepitheel van de genitalien en de urinewegen.


Hoe krijg je een mycoplasma infectie?

Meestal zit de bacterie in de plasbuis bij mannen, en in de vagina of de plasbuis bij vrouwen. Via onveilig seksueel contact kan dit worden overgedragen.

Een enkele keer zit de bacterie ook in de keel, of in het rectum. Via anaal, of oraal seksueel contact is overdracht daarmee ook mogelijk.


Wat zijn de symptomen van mycoplasma genitalium?

Mensen die met mycoplasma genitalium besmet zijn hebben vaak helemaal geen klachten.

Soms lijken de symptomen op die van chlamydia:

Bij mannen kan er soms sprake zijn van afscheiding uit de penis of een pijnlijk of branderig gevoel in de plasbuis. Ook jeuk en irritatie komen voor.

Bij vrouwen kan ook een branderig gevoel bij het plassen ontstaan. Soms hebben zij meer afscheiding dan zij van zichzelf gewend zijn. Ook kan er een ontsteking van de baarmoederhals ontstaan, waardoor dan weer bloedverlies tussen de menstruaties, of bloedverlies na het vrijen kan optreden.


Wat zijn de lange termijn gevolgen van mycoplasma genitalium?

We weten nog steeds niet zo heel veel van mycoplasma genitalium.

Waarschijnlijk kan de infectie, net als bij chlamydia en gonorroe, opstijgen en een ontsteking in het kleine bekken veroorzaken. Mogelijk kan dit tot verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen leiden, maar dit is nog allerminst zeker. Het lijkt er niet op dat het tot een verminderde vruchtbaarheid bij mannen leidt.


Komt mycoplasma genitalium vaak voor?

Een paar jaar geleden is er in Nederland een onderzoek door het Centrum Seksuele Gezondheid gedaan die liet zien dat 4,5% van de bezoekers positief getest werd op mycoplasma genitalium.

Als je dit vergelijkt met chlamydia en gonorroe blijkt dat mycoplasma vaker voorkomt dan gonorroe, wat in dit onderzoek bij 1,8% van de bezoekers gevonden werd, maar minder vaak dan chlamydia. Chlamydia werd maar liefst bij 8,3% van de bezoekers gevonden.


Kan je je laten testen op mycoplasma genitalium?

Testen op mycoplasma genitalium is zeker mogelijk. Het wordt pas aangeraden als er aanhoudende  klachten zijn, terwijl er geen chlamydia of gonorroe aangetoond kon worden, of wanneer iemand gewaarschuwd is door een bedpartner.

Mycoplasma zit niet standaard opgenomen in onze SOA test pakketten.

De test  gaat bij mannen via de urine, en bij vrouwen via een uitstrijkje.

Afspraak maken bij SoaZorg

Hoe wordt mycoplasma genitalium behandeld?

Als je positief getest wordt op mycoplasma genitalium bestaat de behandeling uit een meerdaagse antibiotica kuur.

Er bestaat bij deze bacterie helaas nogal eens resistentie voor antibiotica.

Omdat de bacterie geen celwand heeft, kunnen de meeste antibiotica er geen grip op krijgen.


Hoe kan je voorkomen dat je mycoplasma genitalium oploopt?

Condoomgebruik biedt een vrij goede bescherming tegen mycoplasma genitalium. Houd er rekening mee dat je ook door onbeschermd oraal contact besmet kunt raken.