HPV


Veel mensen lopen rond met vragen over HPV. Zij maken zich zorgen dat zij besmet zijn, of zijn bang hun partner te besmetten. Tijd voor een nadere uitleg over dit vervelende virus.

Wat is HPV?


HPV is een virus. Het humaan papillomavirus. Er bestaan meer dan 100 verschillende types van. Sommige types veroorzaken hand en voet wratten, anderen veroorzaken genitale wratten, en een aantal kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Deze laatsten worden de ‘hoog risico HPV virussen’ genoemd. Deze worden bij het bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker getest.

Hoe kan ik HPV krijgen?


HPV is heel erg besmettelijk. Van de hand en voet wratten weten we dat allemaal wel. Die kan je zien, en als je wilt kan je ze laten behandelen. Als je ze niet behandelt gaan ze in de meeste gevallen uiteindelijk ook vanzelf weg. 

De hoog risico HPV virussen zie je niet.  Toch wordt ongeveer 80% van de vrouwen ooit in hun leven besmet met zo’n virus, zonder dat je daar iets van merkt. Het virus wordt door seksueel contact overgedragen. Ook als je een condoom gebruikt kan dat gebeuren, al is die kans wel veel kleiner. Het virus zit namelijk niet alleen in de vagina en de penis, maar ook op de omringende huid.

Wat gebeurt er als ik HPV heb opgelopen?


Het HPV virus gaat in de cellen van de baarmoederhals zitten, en het kan die cellen veranderen. In bijna alle gevallen ruimt het lichaam het HPV virus binnen 2 jaar op.  Het is dan niet meer schadelijk en kan  niet meer worden aangetoond met een test. Ook die onrustige cellen in de baarmoederhals verdwijnen dan weer. 

Een enkele keer lukt het het lichaam niet om het HPV virus op te ruimen. In dat geval kunnen er steeds meer afwijkende cellen ontstaan, en kan dit uiteindelijk tot baarmoederhalskanker leiden. 

Ook kan er kanker in de vagina, aan de schaamlippen, de anus, de penis, de mondholte en de keel ontstaan. Meestal zit er 15 jaar of meer tussen de besmetting  met HPV en het ontstaan van kanker.

Wat merk ik ervan als ik besmet ben?
Wat zijn de symptomen van HPV?


Soms is er sprake van vaginaal bloedverlies tijdens of na het vrijen. Vaak merk je echter helemaal niets van een besmetting met een hoog risico HPV virus.

Wat moet ik dan doen om erachter te komen of ik besmet ben?


In Nederland is een bevolkingsonderzoek opgezet waarbij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, eens in de 5 jaar uitgenodigd worden voor een uitstrijkje op baarmoederhalskanker. Hierbij wordt tegenwoordig ook gekeken naar het HPV virus. 

De reden dat vrouwen ónder de 30 jaar hier niet voor uitgenodigd worden is omdat zij weliswaar heel vaak besmet zijn met HPV, maar dat hun lichaam dit in de meeste gevallen zelf op gaat ruimen binnen 2 jaar. Zij zullen er in dat geval nooit last van gaan ondervinden. We beschikken nog niet over medicijnen om het lichaam te helpen met het opruimen van het virus, en kunnen hen daarom nog niets bieden. Heb je als vrouw echter klachten van vaginaal bloedverlies buiten de menstruaties om, ga dan naar je huisarts om een uitstrijkje te laten maken, en wacht niet op een oproep voor het bevolkingsonderzoek.

Voor mannen zijn helaas nog geen goede testen voorhanden om hen betrouwbaar te kunnen testen op HPV.

Wat kan ik doen om besmetting met HPV te voorkomen?


Wanneer je seksueel actief bent is de kans dat je ooit in je leven besmet wordt heel groot. Je kunt die kans verkleinen door het gebruik van een condoom, maar dit geeft geen garantie. Hoe meer wisselende partners je hebt, hoe groter de kans op besmetting.

Sinds 2009 is de vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12/13 jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De kans op het krijgen van baarmoederhalskanker neemt met de vaccinatie met ongeveer 75% af. De gezondheidsraad heeft nu geadviseerd ook jongens te vaccineren. 
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down