Genitale wratten


Wat zijn genitale wratten?


Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn wratten die bij de vagina, de penis of de anus zitten. Ze worden veroorzaakt door een HPV virus (type 6 of 11), en zijn helaas erg besmettelijk. Jaarlijks komen > 40.000 mensen met deze aandoening bij de dokter.
Je kunt genitale wratten oplopen door seksueel contact, door huid-huid contact, maar bijvoorbeeld ook door het gemeenschappelijk gebruik van een handdoek.

Genitale wratten op andere plaatsen op het lichaam, zoals in de mond of keel, is heel onwaarschijnlijk.

Hoe zien  genitale wratten eruit?


Genitale wratten hebben een bloemkoolachtige structuur en zijn vaak huidkleurig of grijs. Ze kunnen heel klein zijn, als een speldenknop, of iets groter, als een overhemdsknoopje. Soms heb je er maar eentje, soms ook komen ze verspreid, of in groepjes voor.


Wat zijn de gevolgen van genitale wratten ?


Genitale wratten zijn vervelend en ontsierend. Mensen schamen zich er vaak voor, en voelen zich vies. Het kan daardoor grote invloed hebben op je seksualiteit. Die schaamte is eigenlijk het grootste probleem van genitale wratten. Mensen durven hierdoor soms niet om hulp te vragen bij een arts om het probleem op te lossen. Ze gaan dan met allerlei middeltjes van de drogist proberen ervan af te komen, zonder resultaat.
En schaamte is helemaal niet nodig. Iedereen kan genitale wratten oplopen.


Genitale wratten zijn verder niet gevaarlijk. Je wordt er niet ziek van.


Wanneer moet ik me laten testen op genitale wratten?


Genitale wratten kan je met het blote oog zien. Je hoeft er daarom niet op te testen. De arts kan ze meestal met het blote oog beoordelen.


Hoe kom ik weer van genitale wratten af?


Genitale wratten verdwijnen vanzelf weer. Dat kan echter wel 2 jaar duren. De meeste mensen willen daar niet op wachten. Zij willen liever gisteren dan vandaag van die wratten af.


Het is het beste om zo snel mogelijk hulp te zoeken. De wratten zijn dan nog zachter dan wanneer ze er al lang zitten, en ook zijn ze dan nog niet zo uitgebreid.

Genitale wratten kunnen behandeld worden met speciale aanstip-vloeistof. Je kunt hiervoor bij SoaZorg terecht.


Als de wratten op een plek zitten waar aanstippen niet gewenst is, of wanneer het oppervlakte te groot is, heb je een verwijzing van je huisarts naar de dermatoloog (huidarts) of gynaecoloog nodig om ze door middel van wegbranden of laseren te laten verwijderen. Dit kan echter wel wat meer littekens achter laten dan de aanstip-vloeistof.

Als de wratten weg zijn, kan het virus nog achterblijven. De eerste 3 maanden na het verdwijnen van de wratten komen ze daardoor soms nog terug. Na die 3 maanden wordt die kans gering.


Hoe kan ik genitale wratten voorkomen?


Het gebruik van een condoom biedt een redelijke bescherming tegen genitale wratten. Maar pas op: deze bescherming is niet 100%.

De wratjes kunnen namelijk buiten het gebied van het condoom voorkomen. Ook kan het virus gemakkelijk via vingers verspreid worden. En, zoals gezegd, zelfs door het gemeenschappelijk gebruik van een handdoek kan je genitale wratten oplopen.


Door scheren kun je wondjes oplopen waardoor de kans op infectie met het hpv-virus dat de genitale wratten veroorzaakt, groter wordt. Als je genitale wratten hebt is het verstandig even niet te scheren, maar bijvoorbeeld de haren alleen bij te knippen (als je dat prettiger vindt dan gewoon laten groeien).


Als je bezorgd bent om genitale wratten op te lopen, zou je ook kunnen overwegen om je te laten vaccineren. Je hebt dan 3 injecties nodig. Ook hiervoor kun je bij SoaZorg terecht.


Wat moet ik verder weten over genitale wratten?


Er zijn vele soorten HPV virussen. Het HPV virus dat genitale wratten veroorzaakt is een ander virus dan dat wat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. 


Zoek, als je bij jezelf genitale wratten ontdekt, zo snel mogelijk hulp en ga niet dokteren met middeltjes van de drogist. Hoe eerder je behandeld wordt, hoe groter de kans dat je met eenvoudig aanstippen snel van je genitale wratten afkomt.
Afspraak maken bij SoaZorg