Afscheiding uit de penis. Waar komt dat door?

Afscheiding uit de penis zie je bij een plasbuisontsteking. Zo’n plasbuisontsteking (de medische naam is ‘urethritis’), kan worden veroorzaakt door een bacterie. 


Welke bacteriën veroorzaken een plasbuisontsteking?


Chlamydia en gonorroe zijn de bekendste veroorzakers van een plasbuisontsteking. Maar ook andere ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld mycoplasma genitalium, worden gevonden.
Bij een besmetting met gonorroe zie je vaak een etterige afscheiding. In de volksmond wordt dit wel ‘een druiper’ genoemd.
Bij chlamydia is de afscheiding vaak meer waterachtig.


Hoe kun je deze bacteriën oplopen?

De bacteriën die de afscheiding uit de penis veroorzaken loop je meestal op door onveilig seksueel contact. Dit kan zowel bij vaginale, als bij anale en orale seks gebeuren. Dus ook als je gepijpt wordt, kan er een bacterie in de plasbuis terecht komen.


Moet ik me laten testen als ik last hebt van afscheiding uit de penis?

Door het laten uitvoeren van een urinetest (een SOA-test), kan je zien of chlamydia of gonorroe de veroorzakers zijn van je klachten. Ook mycoplasma kan in de urine aangetoond worden.
Ook als de klachten vanzelf weer verdwenen zijn, is het sterk aan te raden je te laten testen. Je kan de bacterie dan namelijk nog steeds bij je dragen, en ook weer op anderen overdragen.


Hoe wordt een plasbuisontsteking behandeld?

Vaak is een korte antibiotica kuur al voldoende om je van je klachten af te helpen. Welk antibioticum je nodig hebt, is afhankelijk van welke ziekteverwekker gevonden wordt.


Heb jij last van afscheiding uit de penis, klik dan hier om een kijkje te nemen op onze aanbodpagina.