Herpes Genitalis
Wat is herpes genitalis?
Herpes genitalis is een vrij veel voorkomende SOA. Het wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Dat virus dringt je lichaam binnen via het slijmvllies en de huid van de penis, de vagina, de anus of de mond. Als je het opgelopen hebt, blijf je het virus altijd bij je dragen.
Wat voor klachten heb je van herpes genitalis?
Niet iedereen die het virus oploopt krijgt klachten.
Meestal ontstaan de eerste symptomen na een week. Er ontstaan dan blaasjes op de huid en de slijmvliezen van de penis, de vagina en schaamlippen, de anus en/of in de mond. Die blaasjes kunnen erg pijnlijk en branderig zijn.
Je kunt ook ziek zijn van een herpes aanval. Je lymfeklieren kunnen opzetten en je kunt koorts krijgen.
Het duurt vaak een week of drie voor de blaasjes weer ingedroogd zijn.
Als de blaasjes zijn verdwenen is het virus niet weg. Dat blijf je bij je houden. Als je weerstand wat vermindert, kan een nieuwe herpes aanval de kop op steken.
Meestal is de eerste aanval de heftigste.
Kan je testen op herpes genitalis?
Op het moment dat je een uitbraak hebt, is dit meestal heel duidelijk. De arts zal het in de meeste gevallen zonder moeite herkennen. Is er toch twijfel, dan kan er met een wattenstaafje wat vocht van een blaasje worden afgenomen. In het laboratorium kan dan bepaald worden of het inderdaad herpes is, en ook om welk type het gaat.
Het is ook mogelijk om herpes in het bloed te laten aantonen. Dit is echter niet specifiek voor herpes genitalis. Als je bijvoorbeeld wel eens een koortslip hebt gehad, zal de bloedtest op herpes ook positief uitslaan.
Heb je herpes opgelopen door onveilig seksueel contact, dan is het wel verstandig je te laten testen op andere SOA’s.
Wat kan je doen aan een herpes infectie?
Een herpes infectie heeft geen ernstige consequenties op de lange termijn, tenzij je hoog zwanger bent. Wel is het erg vervelend als je een aanval hebt, en je kunt er flink ziek van zijn. Aan het begin van een aanval kun je medicatie gebruiken om de aanval minder hevig te laten verlopen. Het herpesvirus verdwijnt hier echter niet door. Dat blijf je altijd bij je houden.
Ook zonder medicatie zal de aanval na een aantal weken (1-4) vanzelf verdwijnen.
Hoe kan je een herpes infectie voorkomen?
Een condoom biedt een redelijke bescherming tegen herpes genitalis. Maar zeker niet voor 100%.
Ook met je vingers kun je de herpes overbrengen.
Heb je blaasjes, dan is het verstandig even geen seks te hebben. Als je toch seks hebt, gebruik dan in ieder geval een condoom.
Heb je een koortslip, ga dan niet pijpen of beffen.
Raak de blaasjes zo min mogelijk aan.
Belangrijk om te weten!
Ben je zwanger en heb je een herpes uitbraak? Breng dan je verloskundige of gynaecoloog altijd op de hoogte! Als je ten tijde van de bevalling een herpesuitbraak hebt zal er vaak voor een keizersnede gekozen worden, om de kans op besmetting van de baby zo klein mogelijk te houden.
Voor baby’s is herpes namelijk wel gevaarlijk: zij kunnen er hersenvliesontsteking door oplopen.