Wanneer moet ik me laten testen op een SOA?

Als je onveilig hebt gevreeën, is het verstandig je te laten testen. Maar wanneer en hoe vaak moet je dat nou doen?


Het antwoord op deze vraag is mede afhankelijk van jouw levensstijl en je seksuele voorkeur. Daarnaast duurt het altijd even voor je een SOA met een test kan aantonen. Voor chlamydia en gonorroe is dit 14 dagen, voor HIV, syfilis en hepatitis B 8-12 weken.


Hieronder zullen we wat richtlijnen geven voor verschillende situaties die zich kunnen voordoen.

We adviseren om je direct te laten testen:

  • Als je door een sekspartner gewaarschuwd bent voor een SOA.
  • Als je klachten hebt die bij een SOA kunnen passen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om afscheiding uit de vagina, de penis, of de anus, om pijn of branderigheid bij het plassen, of om zweertjes in de genitaalstreek.
  • Als je weet dat je een risico gelopen hebt op HIV. Helemaal wanneer je daarbij klachten hebt die kunnen passen bij een acute HIV-infectie. Deze klachten lijken op een hevige griep die 1 tot 6 weken aanhoudt. Je hebt koorts en voelt je flink ziek. Soms is er ook sprake van huiduitslag.


We adviseren je om je regelmatig (minimaal 2x per jaar) te laten testen:

  • Als je veel wisselende contacten hebt.
  • Als je swinger bent.
  • Als je een hoog risico op HIV en andere SOA’s  loopt zoals mannen die seks hebben met  mannen, en sekswerkers.


Let op: heb je klachten of ben je gewaarschuwd, wacht dan niet tot het half jaar om is! Hoe eerder je getest wordt, hoe eerder je behandeld kunt worden, en hoe kleiner de kans op ziek worden en blijvende schade is. Bovendien kun je anderen besmetten zolang je niet behandeld bent.


Heb je naast genitaal contact, ook oraal en/of anaal contact, laat dan ook swabs afnemen op chlamydia en gonorroe in de keel en in de anus.

We adviseren je om je 14 dagen na een onveilig contact te laten testen op chlamydia en gonorroe en 8-12 weken na een onveilig contact op HIV, syfilis en hepatitis B:

  • Als je af en toe een onveilig contact hebt.
  • Als je bent vreemd gegaan.
  • Als je in het buitenland een onveilig contact hebt gehad.


Let op:ook al duurt het voor chlamydia en gonorroe 14 dagen, en voor HIV, syfilis en hepatitis B wel 2 maanden voor ze betrouwbaar aangetoond kunnen worden, dit wil niet zeggen dat je het niet over kunt dragen aan iemand anders in die periode! Vanaf het moment dat je besmet bent met een SOA, kun jij je volgende sekspartner besmetten. Gebruik in de periode tot je kunt testen een condoom!


We adviseren je om je te laten testen:

  • Wanneer je een nieuwe partner hebt, en jullie willen gaan vrijen zonder condoom. Wacht in dat geval tot 3 maanden na de start van jullie relatie, zodat je betrouwbaar op alle SOA’s kunt testen.Afspraak maken bij SoaZorg