Page content

HIV

Wat is HIV?

HIV is een virus wat je afweersysteem aantast. Je kunt daardoor snel andere infecties oplopen. Wereldwijd komt HIV veel voor. Eén tot zes weken nadat je besmet bent geraakt met het virus kun je griepachtige verschijnselen krijgen met koorts. Dat kan een reden zijn om te gaan testen. Bij een vergevorderde hiv-infectie kan je last krijgen van nachtzweten, vermoeidheid, gewichtsverlies, en diarree. Je kunt echter ook lange tijd HIV positief zijn, zonder dat je er iets van merkt. Als HIV niet behandeld wordt, kan het zich ontwikkelen tot AIDS. Bij AIDS (acquired immuno deficiency syndrome) is je afweersysteem dusdanig verzwakt, dat je lichaam zelfs tegen kleine infecties geen weerstand meer kan bieden.

Wanneer moet ik me laten testen op HIV?

In Nederland komt HIV veel minder voor dan in grote delen van de rest van de wereld. Maar juist omdat je HIV op kunt lopen zonder er iets van te merken, én omdat de gevolgen zo ernstig kunnen zijn, is het toch verstandig om je op HIV te laten testen als je een onveilig seksueel contact hebt gehad. 

HIV kan worden overgedragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. 

De kans op HIV is het groots bij anale seks. Pijpen en beffen vormen een klein risico. Bij beschadigde slijmvliezen wordt de kans groter.

Ook door het gebruik van besmette naalden (denk b.v. aan drugsgebruik) kan je HIV oplopen.

Kan ik genezen van HIV?

HIV blijft in je lichaam. Gelukkig bestaan er wel medicijnen die het virus kunnen onderdrukken, de zogenaamde hiv-remmers. Je moet deze de rest van je leven trouw blijven gebruiken. Hoe sneller na de besmetting je hiermee kunt starten hoe beter. Je blijft dan veel gezonder.

Als je medicijnen gebruikt tegen HIV is het virus vaak niet meer in het bloed aan te tonen. Je kunt het dan ook niet meer overdragen aan iemand anders.

Als je eenmaal HIV hebt, blijf je altijd onder controle bij een specialist.

Hoe kan ik HIV voorkomen?

Een condoom beschermt je tegen het oplopen van HIV tijdens seksueel contact.

Voor hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mannen die onbeschermde seks hebben met andere mannen) zijn medicijnen beschikbaar (PrEP) die je beschermen tegen HIV. Bespreek dit met je huisarts.

En verder?

Waarschuw je sekspartners als blijkt dat je HIV hebt opgelopen. Dat zijn moeilijke gesprekken, maar zo belangrijk in de strijd tegen HIV!

    • Geen categorieën