Page content

Symptomen van SOA’s bij vrouwen

Wat zijn de mogelijke symptomen?

De meest voorkomende symptomen bij vrouwen zijn:

 1. Pijn of branderigheid bij het plassen

 2. Bloedverlies tussen de menstruaties in, al dan niet na seksueel contact

 3. Vaginale afscheiding

 4. Blaasjes, bultjes, zweertjes en vlekjes

 5. Jeuk bij de geslachtsdelen

 6. Geelzucht

 7. Pijn in de onderbuik

Bij welke SOA past welk symptoom?

Symptoom 1: Pijn of branderigheid bij het plassen

Dit kan o.a. passen bij:

 • Chlamydia
 • Gonorroe
 • Herpes genitalis
  Meestal zie je hierbij blaasjes en bultjes die erg pijnlijk kunnen zijn.

Symptoom 2: Bloedverlies tussen de menstruaties in, al dan niet na seksueel contact

Dit kan o.a. passen bij:

 • Chlamydia
 • Gonorroe
 • HPV
  (humaan papillomavirus) infectie die kan leiden tot onrustig weefsel bij de baarmoedermond of zelfs baarmoederhalskanker. Het laten maken van een uitstrijkje bij contactbloedingen is dan ook verstandig.

Symptoom 3: Vaginale afscheiding

Dit kan o.a. passen bij:

 • Chlamydia
  Vrouwen bemerken een andere geur dan normaal.
 • Gonorroe
  Hierbij is de afscheiding dikker, en geel/groen van kleur.
 • Trichomonas
  De afscheiding is hierbij vaak wat schuimend en groenig van kleur, en ruikt onfris.
 • Schimmelinfectie (candida)
  Een schimmelinfectie mag geen SOA genoemd worden, hoewel het wel seksueel overgedragen kan worden. Je ziet hierbij vaak een witte, brokkelige afscheiding. De belangrijkste klacht hierbij is meestal jeuk.

Symptoom 4: Blaasjes, bultjes, zweertjes en vlekjes

Dit kan o.a. passen bij:

 • Herpes genitalis
  Een aantal dagen na de besmetting (incubatietijd 2-12 dagen) zie je vaak blaasjes en rode bultjes verschijnen die zeer pijnlijk kunnen zijn. Soms ook zitten deze plekjes op de baarmoedermond. Door de pijn is een onderzoek met de ‘eendenbek’ dan niet altijd mogelijk, waardoor de diagnose gemist kan worden.
 • Genitale wratten (Condylomata acuminata)
  Deze hebben een bloemkoolachtige structuur. Ze zijn rozerood tot grijswit van kleur. Ze zitten op de schaamlippen, de vagina, de baarmoedermond of rond de anus.
 • Syfilis
  Op de vaginawand, de anus het rectum of in de mond/keel holte kan een pijnloos zweertje ontstaan met een harde rand (een ulcus durum). Je ziet hierbij ook vaak gezwollen lymfeklieren.
 • HIV infectie
  Bij een HIV infectie zie je soms een vlekkerig, landkaart-achtig beeld op de borst. Ook kun je wondjes van het slijmvlies krijgen, o.a. rond de geslachtsdelen.

Symptoom 5: Jeuk bij de geslachtsdelen

Dit kan o.a. passen bij:

 • Candida (schimmelinfectie)
 • Schaamluis
  Deze luizen zijn heel erg plat. Ze zijn ongeveer 1,5-2 mm groot en kunnen overgedragen worden via beddengoed, handdoeken, of lichaamscontact.
 • Schurft (scabiës)
  Dit wordt veroorzaakt door schurftmijt. Je ziet rood paarse bultjes in de schaamstreek, maar ook in je knieholtes, op je  polsen, tussen je vingers en onder je borsten. Ook hiervoor hoef je geen seksueel contact met iemand te hebben. Alleen al door in het bed van iemand anders te liggen, of kledingstukken van iemand te dragen, kan je het oplopen

Symptoom 6: Geelzucht

 • Hepatitis B
  Hierbij kunnen je huid en je oogwit geel verkleuren. Als dit gebeurt, zal je vaak ook andere ziekteverschijnselen hebben.

Symptoom 7: Pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik bij vrouwen kan veel oorzaken hebben. Meestal heeft het niets met een SOA te maken. Een opstijgende chlamydia of gonorroe infectie kan echter leiden tot een ontsteking in het kleine bekken, waar eileiders en eierstokken bij betrokken kunnen zijn. Dit kan een oorzaak zijn voor pijn in de onderbuik.

Heb je altijd symptomen van een SOA?

Nee, in de meeste gevallen merk je helemaal niets. 90% van de vrouwen merkt bijvoorbeeld niet dat zij chlamydia opgelopen hebben. En dat is een probleem, want ondertussen kan de SOA wel schade aanrichten in het lichaam.

SOA’s zijn infectieziekten die je op kunt lopen en over kunt dragen door seksueel contact. Het kan gaan om bacteriën, virussen of parasieten. SOA’s komen veel voor. Chlamydia spant hierbij de kroon, met wereldwijd meer dan 100 miljoen besmettingen per jaar! Wees je ervan bewust dat je zonder klachten toch een SOA bij je kunt dragen!

Wat als de symptomen vanzelf verdwijnen?

Soms heb je wel klachten van een SOA, maar verdwijnen deze na enige tijd vanzelf weer. De SOA is dan echter niet verdwenen, en kan zich in je lichaam verder uitbreiden. Dit kan verregaande gevolgen hebben en o.a. tot onvruchtbaarheid leiden. Ook kan je je bedpartner(s) blijven besmetten. Heb je risico gelopen op een SOA, laat je dan testen, of je nu wel of geen klachten hebt. Dat is de enige manier om erachter te komen of je besmet bent en behandeling nodig hebt.

Heb je vragen, bel gerust naar SoaZorg. We helpen je graag.


Afspraak maken bij SoaZorg

  • Geen categorieën