Hepatitis B

Wat is hepatitis B?


Hepatitis B is een ontsteking van de lever. Het wordt veroorzaakt door een virus. Zonder behandeling kan er ernstige, blijvende schade van je lever optreden. Je kunt er zelfs leverkanker van krijgen.

Wat voor klachten bemerk je van hepatits B?


Een aantal maanden na de besmetting met hepatitis B, kun je uiteenlopende klachten krijgen als geelzucht, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en koorts.

De meeste mensen genezen spontaan van hepatis B, zonder restverschijnselen.

Echter: niet iedereen geneest. 5-10% van de mensen ontwikkelt een chronische hepatitis B. De infectie gaat dan sluipend verder. Je draagt het virus bij je en kunt anderen blijven besmetten.

Je lever raakt in dat geval door de jaren heen steeds verder beschadigd, tot het punt dat je weer klachten gaat krijgen. De schade die dan ontstaan is, is onherstelbaar.

Hoe loop je hepatitis B op?


In Nederland heb je de grootste kans op hepatitis B, door onbeschermd vaginaal of anaal seksueel contact. De kans dat je het oploopt door pijpen of beffen is heel gering.

Ook door bloedcontact, bijvoorbeeld door besmette naalden, kun je hepatitis B oplopen.

In welke gevallen moet ik me laten testen op hepatitis B?


Het is belangrijk te weten of je hepatitis B hebt opgelopen omdat de gevolgen zonder behandeling zeer ernstig kunnen zijn.

Laat je daarom altijd testen als je een onveilig anaal of vaginaal seksueel contact hebt gehad.

Ook als je (in het verleden) intraveneus drugs hebt gebruikt is het verstandig te laten testen of je daar geen hepatitis van hebt opgelopen.

Na hoeveel tijd kan ik me laten testen op hepatitis B?


8 weken na het onveilige contact kun je bloedonderzoek laten doen.

Als je eerder test is de kans aanwezig dat het virus/ de antistoffen nog niet in het bloed te zien zijn, terwijl je wel besmet bent.

Hoe kom ik er weer van hepatitis B af?


Een acute hepatitis B infectie geneest vaak vanzelf. Ontwikkel je echter een chronische infectie, dan moet je behandeld worden met medicijnen door een specialist.

Blijf er niet mee doorlopen! De medicijnen voor hepatitis zijn enorm verbeterd, en de bijwerkingen enorm verminderd.

Kan ik hepatitis B voorkomen?


Het gebruik van een condoom geeft een goede bescherming tegen hepatitis B bij vaginale en anale seksuele contacten.

Het gebruik van schone naalden voorkomt overdracht van hepatitis B.

Vaccinatie tegen hepatitis B.


Het is mogelijk om je tegen hepatitis B te laten vaccineren.

Indien je als man seksueel contact met mannen hebt, of als je sekswerker bent kan je dit bij de GGD gratis laten doen. Je krijgt dan 3x een vaccinatie waarna je levenslang beschermd bent.


Afspraak maken bij SoaZorg