risico’s van orale seks

Chlamydia of gonorroe in je keel? Kan dat dan?

De risico’s van orale seks zonder condoom

Veel mensen weten niet dat chlamydia en sommige andere SOA's in je keel kunnen zitten. Bij orale seks wordt daarom vaak geen condoom gebruikt. Chlamydia en gonorroe kunnen zich echter prima nestelen in je keel.


Gerard, 37 jaar, kijkt me verbaasd aan. Hij is bij me gekomen omdat hij zich ongerust maakt. Gerard is pas gescheiden en heeft 2 puberende kinderen. Hij was al jong vader. Voor zijn huwelijk had hij wel eens wat gehad met een man. Later had hij dit weggestopt. Hij was getrouwd, hij en zijn vrouw waren druk met de kinderen…  Maar de afgelopen jaren voelde hij onrust. Regelmatig voelde hij zich aangetrokken tot mannen. Af en toe maakte hij een afspraakje. Zijn vrouw wist van niets. Hij wilde haar niets vertellen. Hij gebruikte altijd een condoom. Behalve bij pijpen, en bij gepijpt worden. Na de scheiding zijn de afspraakjes wat frequenter geworden.

En nu komt Gerard met klachten op mijn spreekuur. Na zijn laatste afspraakje heeft hij een vervelend, branderig gevoel bij het plassen, en hij ziet af en toe een beetje afscheiding uit de plasbuis komen. 


Van pijpen kan je toch geen SOA krijgen?

Toch wel. Van pijpen en gepijpt worden kun je heel goed een SOA oplopen. Het is inderdaad zo dat je HIV en hepatitis B echt niet gauw zal krijgen van orale seks. Zeker als je geen wondjes aan de slijmvliezen hebt is de kans daarop  heel erg klein. Maar voor chlamydia, en in nog  hogere mate voor gonorroe en syfilis, ligt dit anders. Die kun je wel degelijk oplopen in je keelholte. En vanuit de keelholte weer doorgeven aan een sekspartner door hem te pijpen.

Chlamydia is de meest voorkomende SOA (geslachtsziekte) die we kennen, en ook gonorroe (ook wel de ‘druiper’ genoemd), komt veel voor. De meeste mensen weten wel dat je deze ziekten in je penis of vagina kunt krijgen, maar het is veel minder bekend dat chlamydia en gonorroe ook  in het slijmvlies van de keelholte kunnen gaan zitten. De kans hierop is door pijpen overigens veel groter dan door beffen. Orale seks wordt vaak zonder condoom gedaan, zonder dat mensen zich realiseren dat zij daarmee risico lopen. Zo kunnen deze SOA’ s gemakkelijk verder verspreid worden. 


Merk je dat dan niet?

Je merkt het lang niet altijd, wanneer je een SOA hebt opgelopen. Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.

chlamydia of gonorroe in je keel?

Hoe kom je er dan achter, als je geen klachten hebt?

De enige manier om erachter te komen of je besmet bent na een onveilig oraal contact, is door een SOA test in de keelholte af te nemen. Dit gaat door middel van een kweekstokje (wattenstaafje) wat langs de keelbogen en de achterkant van de tong gestreken wordt. Dit wordt vervolgens opgestuurd naar het laboratorium om te laten bepalen of je chlamydia of gonorroe hebt opgelopen. Om erachter te komen of je syfilis hebt, moet er wat bloed afgenomen worden. 

Gerard heeft zowel iemand gepijpt, als zich laten pijpen. Ik neem een keelswab bij hem af, en we sturen wat urine op voor onderzoek. Ook wil Gerard voor de zekerheid een onderzoek naar syfilis inzetten. Hiervoor neem ik een buisje bloed bij hem af.  Twee dagen later is de uitslag van alle testen binnen: Gerard heeft zowel in zijn keel, als in de penis gonorroe opgelopen. De chlamydia en syfilis testen zijn gelukkig negatief. 


Wat moet je doen om er vanaf te komen?

De behandeling van een SOA in je keelholte, is dezelfde als die van een SOA bij je genitaliën. Voor chlamydia krijg je tabletten. Voor gonorroe krijg je een injectie met antibiotica in de bilspier.

Gerard krijgt een injectie in de bil. Ik vertel hem dat hij nog een week besmettelijk is. Hij kan deze week het beste geen seksueel contact hebben, en bij voorkeur ook niet masturberen. Gerard weet vrij zeker van wie hij het opgelopen heeft. Hij gaat deze man bellen om hem te waarschuwen dat hij besmet is met gonorroe.


SoaZorg in Bunnik

SoaZorg

Twijfel jij of je een SOA kan hebben opgelopen? Bij SoaZorg kun je meestal dezelfde dag nog terecht voor advies en voor een test. De uitslag van de test krijg je binnen 1 of 2 werkdagen. Wil je nog sneller weten waar je aan toe bent, dan kun je er ook voor kiezen om de chlamydia en gonorroe sneltest te laten doen. Deze test heeft dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid als de laboratoriumtest, maar wordt uitgevoerd op de locatie van SoaZorg zelf. Hierdoor weet je de uitslag al binnen 2 uur. Mocht je inderdaad een SOA hebben, dan kunnen wij je ook behandelen zodat je er heel snel weer vanaf bent. Zowel het testen als de behandeling kan bij ons volledig anoniem gebeuren.

Afspraak maken bij SoaZorg