Swingers en het belang van regelmatig testen op SOA

Wat is swingen?


De term swingen is een ruim begrip. Er zijn veel verschillende vormen. Wat er vaak onder verstaan wordt is, om samen met je partner erotisch contact te hebben met anderen. Er kan sprake zijn van ‘partnerruil’,  van trioseks, maar er zijn ook singels die vrijblijvende seksuele contacten zoeken. Sommige swingers zijn hetero seksueel, maar het kan ook zijn dat er sprake is van biseksualiteit bij één van de partners (of bij beide partners)  en dat er via het swingen gezocht wordt naar een homo- of lesbisch contact. 

Het is moeilijk aan te geven hoeveel er wordt geswingd, omdat veel van de swingers hun activiteiten geheim houden. Er rust voor veel mensen nog een taboe op swingen.

Swingen kan gaan via parenclubs, hiervan zijn er zo’n 25 in Nederland, maar ook via dating-sites, waarbij afspraken gemaakt worden voor thuis of in een hotel.

Wie zijn swingers?


Uit het bovenstaande blijkt al dat swingers  mensen zijn, die seksueel ondernemend zijn. Ze vinden het spannend en leuk om seksuele contacten te hebben met anderen dan alleen hun eigen partner. De meeste swingers zijn hierover heel open naar hun partner toe. Je komt swingers tegen in alle lagen van de bevolking.

Swingen en middelengebruik


Regelmatig wordt het swingen gecombineerd met middelengebruik, zoals bijvoorbeeld XTC en/of erectiebevorderende medicatie,  met als doel langdurig seks te kunnen hebben met wisselende partners.

Wat voor risico’s brengt swingen met zich mee voor de seksuele gezondheid?


Bij swingen is sprake van wisselende seksuele contacten tussen allemaal seksueel actieve mensen. Dit brengt een verhoogd risico op het oplopen van een SOA met zich mee. Door het middelengebruik en de sterke seksuele opwinding verleggen veel swingers hun grenzen en nemen gemakkelijker risico’s. Zo wordt zeker bij orale seks, vaak geen condoom gebruikt. Ook wordt niet altijd van condoom gewisseld tussen verschillende contacten, of worden seksspeeltjes onderling gedeeld. 

Laat je regelmatig testen op SOA’s


Het is van groot belang dat je elkaar in de swingers-wereld kunt vertrouwen. Laat regelmatig een SOA test doen, waarbij je je laat testen op alle locaties waar je risico gelopen hebt. Doe dit bijvoorbeeld één keer per half jaar en vaker als je gewaarschuwd bent. Praat eerlijk met elkaar over de risico’s, en vraag elkaar naar de testuitslag. Niemand wordt blij van een SOA na een leuke, spannende avond! Mocht het onverhoopt toch mis gaan, en ontdek je dat je een SOA hebt opgelopen: waarschuw dan alle mensen met wie je seks gehad hebt. Ook orale seks. Dat is misschien niet gemakkelijk, maar het getuigt wel van verantwoordelijkheid en respect voor je eigen gezondheid, en die van een ander!

Duidelijkheid voor iedereen


Bij SoaZorg kunnen swingers zich, als zij dat willen, samen laten testen op SOA’s. De test uitslag is binnen één tot twee werkdagen bekend. Als je wilt, kan je de uitslag zwart op wit krijgen, zodat je aan anderen kunt laten zien wanneer je getest bent, waarop, en wat de uitslag was. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen.

Ben je benieuwd waar wij je op kunnen testen, klik dan hier om naar onze aanbodpagina te gaan.