Page content

Chlamydia

Luister hier naar een samevatting:

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. In Nederland worden per jaar ongeveer 60.000 mensen besmet. Wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan 100 miljoen. Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, die ‘chlamydia trachomatis’ heet. Het is een gram negatieve bacterie met een grootte van 0,2 micrometer.

Deze bacterie hecht zich aan je slijmvliezen. Je kunt chlamydia in de plasbuis, de vagina, de anus en de keelholte krijgen.

Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent. Maar liefst 90%  van de vrouwen en 50% van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia besmetting. Maar pas op: de gevolgen kunnen ernstig zijn.

 

Wat zijn de complicaties van chlamydia?

Bij vrouwen kan chlamydia opstijgen naar het kleine bekken en leiden tot een ontsteking van de eileiders. Dit kan weer aanleiding geven tot onvruchtbaarheid, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en chronische bekkenpijn. 

Ook bij mannen kan de infectie zich uitbreiden. Mannen kunnen in 1-4% van de gevallen, een (chronische) ontsteking aan de zaadleiders, de bijbal of de prostaat krijgen. Hierbij kan ook tijdelijk onvruchtbaarheid optreden. Als de infectie behandeld is, verbetert de zaadkwaliteit in bijna alle gevallen weer. De pijnklachten kunnen echter blijven bestaan.

Chlamydia kan ook een oogontsteking veroorzaken, die zelfs tot blindheid kan leiden.

Er zijn subtypen van chlamydia, die bij een anale besmetting de diepere lagen van het rectum kunnen doordringen. Het gaat hierbij om lymphogranuloma venereum (LGV). Dit geeft een veel heftiger ziektebeeld, met forse zwelling van de lymfeklieren. Deze vorm van chlamydia komt in Nederland vrijwel alleen voor bij mannen die seks hebben met mannen.

 

Hoe besmettelijk is chlamydia?

Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%. Vrouwen lijken dus vatbaarder te zijn voor chlamydia dan mannen. Echt betrouwbaar zijn deze gegevens echter niet.

Chlamydia kan buiten het lichaam maar kort overleven. Chlamydia oplopen van de wc-bril, zal dan ook niet gebeuren. Wel kan je chlamydia krijgen via overdracht van lichaamsvocht (sperma, voorvocht, urine, vaginaal vocht). Het gezamenlijk gebruik van seks-speeltjes kan bijvoorbeeld wel tot een besmetting leiden.

 

Wanneer moet ik testen op chlamydia?

Als je een onbeschermd seksueel contact hebt gehad, het condoom gescheurd is, of je gewaarschuwd bent door een (ex-)bedpartner, raden wij je aan je te laten testen.

Weet dat je ook chlamydia op kunt lopen door onveilig oraal seksueel contact. Heb je iemand gepijpt, laat dan ook een orale swab afnemen.

Ook als je een nieuwe relatie hebt, en wilt stoppen met condoomgebruik, is het verstandig om beiden eerst een test uit te laten voeren.

Als je zwanger bent is het van belang dat je niet met een chlamydia infectie blijft rondlopen. Je kunt anders je kind besmetten bij de geboorte, met als gevolg neonatale oog- of luchtweginfecties.

 

Na hoeveel tijd kan ik testen op chlamydia?

De test op chlamydia is betrouwbaar vanaf 10 dagen na het onveilige contact. We noemen dat de ‘window-fase’. Wanneer je eerder test, is het mogelijk dat de chlamydia nog niet aangetoond kan worden: Je hebt het dan mogelijk wel, terwijl je test het nog niet uitwijst.

 

Kan ik mij het beste op meerdere plekken op het lichaam laten testen op chlamydia?

Zoals hierboven al gezegd, kan chlamydia op meerdere plekken op het lichaam hechten. Of jij je ook op meerdere lichaamslocaties moet laten testen, is afhankelijk van de risico’s die je gelopen hebt. Heb jij naast genitale seks, ook orale en/of anale seks gehad, dan is het belangrijk je op al die locaties te laten testen. Het kan zo zijn, dat je het op de ene plek wel, en op de andere plek niet opgelopen hebt. Heb jij  genitaal laten testen, maar zit de besmetting bij jou alleen oraal of anaal, dan blijf je er anders alsnog onbehandeld mee doorlopen.

Bij mannen die seks hebben met mannen komen anale chlamydia infecties vaak solitair voor: Bij >80% van de MSM mannen wordt de chlamydia alleen anaal gevonden. Een anale chlamydia test hoort bij MSM mannen dan ook bij het standaard onderzoek, zeker ook, omdat de kans op hiv-overdracht vergroot wordt als gelijktijdig een andere soa aanwezig is.

 

En hoe kom ik  weer van chlamydia af?

Gelukkig is chlamydia goed en snel te behandelen. Bij een chlamydia infectie in de plasbuis, de vagina of de keelholte krijg je een eenmalige hoge dosering antibiotica.
Bij een besmetting in de anus duurt de behandeling 1 week. In het geval van LGV moet je zelfs 3 weken lang antibiotica gebruiken.

Na de behandeling ben je nog een week besmettelijk. Zorg dat je in die periode geen onbeschermde seks hebt. Er kan dan een soort ping-pong effect optreden tussen jou en je partner(s), waarbij je elkaar blijft herbesmetten. Dit geldt dus ook voor onbeschermde orale seks.

 

Hoe kan ik chlamydia voorkomen?

Een condoom biedt een goede bescherming tegen chlamydia. Wil je veilig vrijen, gebruik dan ook een condoom bij orale seks.

 

Denk jij dat je chlamydia zou kunnen hebben?

Blijf er niet mee rondlopen, maar laat je testen, en kom er snel weer vanaf.


Afspraak maken bij SoaZorg

  • Geen categorieën