Chlamydia

Luister hier naar een samenvatting:

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. In Nederland worden per jaar ongeveer 60.000 mensen besmet. Wereldwijd zijn dit er zelfs meer dan 100 miljoen.

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, die ‘chlamydia trachomatis’ heet. Het is een gram negatieve bacterie met een grootte van 0,2 micrometer.

Deze bacterie hecht zich aan je slijmvliezen. Je kunt chlamydia in de plasbuis, de vagina, de anus en de keelholte krijgen.

Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent. Maar liefst 90%  van de vrouwen en 50% van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia besmetting.

Wat zijn de complicaties van chlamydia?

Bij vrouwen kan chlamydia opstijgen naar het kleine bekken en leiden tot een ontsteking van de eileiders. Dit kan weer aanleiding geven tot onvruchtbaarheid, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en chronische bekkenpijn. De kans hierop is gelukkig klein.


Ook bij mannen kan de infectie zich uitbreiden. Mannen kunnen in 1-4% van de gevallen, een (chronische) ontsteking aan de zaadleiders, de bijbal of de prostaat krijgen. Hierbij kan ook onvruchtbaarheid optreden. Bij mannen is die onvruchtbaarheid bijna altijd tijdelijk. Als de infectie behandeld is, verbetert de zaadkwaliteit in de meeste gevallen weer.

Er kunnen echter ook pijnklachten ontstaan bijvoorbeeld in (één van de) ballen, of in de onder buik. Deze pijnklachten kunnen lange tijd blijven bestaan, ook wanneer de infectie al weer weg is.

Chlamydia kan ook een oogontsteking veroorzaken, die in zeldzame gevallen zelfs tot blindheid kan leiden.

Er zijn subtypen van chlamydia, die bij een anale besmetting de diepere lagen van het rectum kunnen doordringen. Het gaat hierbij om lymphogranuloma venereum (LGV). Dit geeft een veel heftiger ziektebeeld, met forse zwelling van de lymfeklieren. Deze vorm van chlamydia komt in Nederland vrijwel alleen voor bij mannen die seks hebben met mannen.


Hoe besmettelijk is chlamydia?

Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%. Vrouwen lijken dus vatbaarder te zijn voor chlamydia dan mannen. Echt betrouwbaar zijn deze gegevens echter niet.

Chlamydia kan buiten het lichaam maar kort overleven. Chlamydia oplopen van de wc-bril, zal dan ook niet gebeuren. Wel kan je chlamydia krijgen via overdracht van lichaamsvocht (sperma, voorvocht, urine, vaginaal vocht). Het gezamenlijk gebruik van seks-speeltjes kan bijvoorbeeld ook tot een besmetting leiden.


Wanneer moet ik testen op chlamydia?

Als je een onbeschermd seksueel contact hebt gehad, het condoom gescheurd is, of je gewaarschuwd bent door een (ex-)bedpartner, raden we aan om je te laten testen. Mogelijk gaat dit advies in de komende tijd veranderen: Omdat de kans op complicaties gering is, en de aantallen chlamydia infecties ondanks het vele testen bij de GGD niet zijn afgenomen, zijn er verregaande plannen om te stoppen met het testen op chlamydia bij mensen die geen klachten hebben.

Weet dat je ook chlamydia op kunt lopen door onveilig oraal seksueel contact? Heb je iemand gepijpt, laat dan ook een orale swab afnemen, omdat de chlamydia in dat geval ook in je keel kan zitten. En ben je gepijpt? Dan kan jij ook híerdoor chlamydia opgelopen hebben.

Als je een nieuwe relatie hebt, en wilt stoppen met condoomgebruik, is het verstandig om beiden eerst een test uit te laten voeren. Zo krijg je geen chlamydia in je relatie.

Als je zwanger bent is het van belang dat je niet met een chlamydia infectie blijft rondlopen. Je kunt anders je kind besmetten bij de geboorte, met als gevolg neonatale oog- of luchtweginfecties.


Na hoeveel tijd kan ik testen op chlamydia?

De test op chlamydia is betrouwbaar vanaf 14 dagen na het onveilige contact. We noemen dat de 'window-fase'. Wanneer je eerder test, is het goed mogelijk dat de chlamydia nog niet aangetoond kan worden: Je hebt het dan mogelijk wel, terwijl je test het nog niet uitwijst.


Kan ik mij het beste op meerdere plekken op het lichaam laten testen op chlamydia?

Zoals hierboven al gezegd, kan chlamydia op meerdere plekken op het lichaam hechten. Of jij je ook op meerdere lichaamslocaties moet laten testen, is afhankelijk van de risico's die je gelopen hebt. Heb jij naast genitale seks, ook orale en/of anale seks gehad, dan is het belangrijk je op al die locaties te laten testen. Het kan zo zijn, dat je het op de ene plek wel, en op de andere plek niet opgelopen hebt. Heb jij  genitaal laten testen, maar zit de besmetting bij jou alleen oraal of anaal, dan blijf je er anders alsnog onbehandeld mee doorlopen.

Bij vrouwen kan chlamydia anaal komen te zitten, ook als zij geen anaal seksueel contact gehad hebben. Dit komt omdat de ingang van de vagina, en de anus vlakbij elkaar zitten. Zodoende kan er gemakkelijk vocht (sperma, vaginaal vocht) langs de anus lopen, en daar voor een besmetting zorgen.

Bij mannen die seks hebben met mannen komen anale chlamydia infecties vaak solitair voor: Bij >80% van de MSM mannen wordt de chlamydia alleen anaal gevonden. Een anale chlamydia test hoort bij MSM mannen dan ook bij het standaard onderzoek, zeker ook, omdat de kans op hiv-overdracht vergroot wordt als gelijktijdig een andere soa aanwezig is.


En hoe kom ik  weer van chlamydia af?

Gelukkig is chlamydia goed en snel te behandelen. Bij een chlamydia infectie in de plasbuis, de vagina of de keelholte krijg je een eenmalige hoge dosering antibiotica.

Bij een besmetting in de anus duurt de behandeling 1 week. In het geval van LGV moet je zelfs 3 weken lang antibiotica gebruiken. Bij vrouwen kiezen we er tegenwoordig vaak voor om een week te behandelen, als niet bewezen is dat er geen anale besmetting bestaat.

Na de behandeling ben je nog een week besmettelijk. Zorg dat je in die periode geen onbeschermde seks hebt. Er kan dan een soort ping-pong effect optreden tussen jou en je partner(s), waarbij je elkaar blijft herbesmetten. Dit geldt dus ook voor onbeschermde orale seks.


Moet ik na de behandeling nog een keer testen op chlamydia om te kijken of de infectie weg is?

Als je een behandeling voor chlamydia gehad hebt, hoef je niet nogmaals te testen ter controle. In Nederland is geen resistentie tegen chlamydia, en de behandeling werkt eigenlijk altijd. Ben je er toch niet gerust op, en wil je nog een keer testen, wacht dan tot 6 weken na de behandeling, omdat de test anders 'vals positief' kan zijn.


Hoe kan ik chlamydia voorkomen?

Een condoom biedt een goede bescherming tegen chlamydia. Wil je veilig vrijen, gebruik dan ook een condoom bij orale seks.


Hoe kom ik erachter of ik chlamydia heb?

Als jij denkt dat je mogelijke een chlamydia kan hebben opgelopen is het uitvoeren van een SOA test de enige manier om daar met zekerheid achter te komen.. Vind jij het niet prettig om daarmee naar je eigen huisarts te gaan? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om SOA's met hun huisarts te bespreken. Extra lastig wordt dat bijvoorbeeld, als je vreemd bent gegaan, en je vaste partner ook patiënt is bij dezelfde huisarts.

Bij SoaZorg in Bunnik kun je geheel anoniem terecht. We hebben meestal dezelfde dag nog plek om je te testen, en de uitslag ontvang je binnen 2 werkdagen. Als dat je nog niet snel genoeg is, hebben we ook de mogelijkheid om chlamydia en gonorroe via een sneltest uit te voeren. In dat geval heb je de uitslag al binnen 2 uur.


Afspraak maken bij SoaZorg