Page content

Chlamydia

Wat is chlamydia?

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. In Nederland worden per jaar ongeveer 60.000 mensen besmet. Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, die ‘chlamydia trachomatis’ heet.

Deze bacterie hecht zich aan de slijmvliezen. Je kunt chlamydia in de plasbuis, de vagina, de anus en de keelholte krijgen.

Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent. Maar liefst 90%  van de vrouwen en 50% van de mannen heeft geen klachten van een chlamydia besmetting. Maar pas op: de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zo kan chlamydia bij vrouwen leiden tot ontsteking van de eileiders, en bij mannen tot ontsteking van de bijbal. Onvruchtbaarheid kan een gevolg zijn.

Wanneer moet ik testen op chlamydia?

Als je een onbeschermd seksueel contact hebt gehad, het condoom gescheurd is, of je gewaarschuwd bent door een (ex-)bedpartner, raden wij je aan je te laten testen.

Weet dat je ook chlamydia op kunt lopen door onveilig oraal seksueel contact. Heb je iemand gepijpt, laat dan ook een orale swab afnemen.

Ook als je een nieuwe relatie hebt, en wilt stoppen met condoomgebruik, is het verstandig om beiden eerst een test uit te laten voeren.

Na hoeveel tijd kan ik testen op chlamydia?

De test op chlamydia is betrouwbaar vanaf 10 dagen na het onveilige contact. Wanneer je eerder test, is het mogelijk dat de chlamydia nog niet aangetoond kan worden. Je hebt het dan mogelijk wel, terwijl je test het nog niet uitwijst.

En hoe kom ik er weer vanaf?

Gelukkig is chlamydia goed en snel te behandelen. Bij een chlamydia infectie in de plasbuis, de vagina of de keelholte krijg je een eenmalige dosering antibiotica.
Bij een besmetting in de anus duurt de behandeling 1 tot 3 weken. Heb jij een positieve test, dan kun je bij SoaZorg vaak dezelfde dag nog terecht voor de behandeling.
Na de behandeling ben je nog een week besmettelijk. Wees dus voorzichtig met seksueel contact.

Hoe kan ik chlamydia voorkomen?

Een condoom biedt een goede bescherming tegen chlamydia. Wil je veilig vrijen, gebruik dan ook een condoom bij orale seks.

    • Geen categorieën