Kan ik een SOA oplopen van pijpen zonder condoom?

Heeft pijpen zonder condoom risico’s?

Jazeker! Er bestaat veel onwetendheid over de risico’s op een geslachtsziekte na pijpen zonder condoom. Voorlichting hierover schiet duidelijk tekort!

Het blijkt dat veel mensen denken dat het met een SOA zo’n vaart niet zal lopen als ze zonder condoom pijpen of gepijpt worden.

Dat is helaas niet waar. Pijpen zonder condoom is zeker niet zonder risico.


Welke SOA’s kan ik van pijpen zonder condoom krijgen?

Vooral bij wisselende contacten is de kans op het oplopen van chlamydia, gonorroe en syfilis nadrukkelijk aanwezig wanneer je onveilige orale seks hebt.

Dit geldt zowel voor degene die gepijpt wordt, als voor degene die pijpt. Je kunt chlamydia, gonorroe en syfilis namelijk zowel in de keel, als aan de penis oplopen en aan je partner doorgeven.


Mijn partner is niet in mijn mond klaargekomen. Kan ik dan toch een SOA oplopen?

Ja, ook,als je partner niet in je mond klaarkomt kan je een SOA oplopen.

Wanneer je sperma of voorvocht in je mond/keel krijgt, wordt de kans op besmetting echter wel groter.


Kan ik ook hepatitis B of HIV krijgen door orale seks?

De kans op het oplopen van hepatitis of HIV is veel kleiner bij pijpen dan bij vaginaal of anaal contact. Het kan echter wel.

Die kans is aanwezig als er wondjes in de mond zitten, en wondjes bij de penis. In dat geval kan er overdracht van hepatitis  B of HIV plaats vinden door bloed/bloed contact.


Hoe voorkom je overdracht van een SOA bij pijpen?

Door gebruik van een condoom kun je een SOA voorkomen als je niet zeker bent van je sekspartner. Ook wanneer je pijpt, of gepijpt wordt.

Heb je een vaste partner, en hebben jullie alleen seks met elkaar, en niet met nog andere partners, dan kun je natuurlijk allebei een test doen, zodat je zeker weet dat je allebei veilig bent, en geen SOA van elkaar op kunt lopen..

Testen op SOA’s

Ben je onveilig gepijpt of heb je onveilig gepijpt en ben je bang dat je een SOA hebt opgelopen? Blijf er niet mee rondlopen! Een SOA kan veel schade aanrichten en tot onvruchtbaarheid leiden. Bovendien kan je andere bedpartners ook weer besmetten.

Ook als je wilt gaan vrijen zonder condoom is het goed om eerst allebei een SOA test te doen.

Bij SoaZorg kun je je volledig anoniem en heel snel laten testen. Binnen 2 werkdagen weet je waar je aan toe bent, en kan je zonodig direct behandelen. Heb jij meer haast, en wil je geen dagen op je uitslag wachten? Dan kun je ook een afspraak maken voor een chlamydia en gonorroe sneltest, waarbij je de uitslag al binnen 2 uur krijgt.Afspraak maken bij SoaZorg