Ik heb pijn in mijn vagina

Veel vrouwen hebben last van pijn in hun vagina. Een op de drie vrouwen heeft wel eens pijn bij het vrijen, en maar liefst tien procent van de vrouwen heeft altijd pijn bij het vrijen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. We zetten er hier een aantal op de rijtje. 


Pijn door een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan jeuk en pijnklachten in de vagina geven. Wanneer je tijdens zo’n schimmelinfectie toch gaat vrijen, blijft de vagina droger en kunnen door de wrijving kleine wondjes ontstaan. De pijnklachten nemen dan verder toe. Bij een volgende vrijpartij zal je door de angst voor de pijn niet voldoende opgewonden worden, waardoor de vagina ook weer droger blijft, en zo is het cirkeltje rond: pijn==> minder opwinding==> droge vagina==> beschadiging==>nog meer pijn. Ga met een schimmelinfectie naar je huisarts, en laat het behandelen.


Pijn door vaginale droogheid

Ook als je geen schimmelinfectie hebt kan het zijn dat je vagina wat langer droog blijft bij het vrijen. Het is heel belangrijk om pas iets in je vagina binnen te laten als je voldoende opgewonden bent. Dat werkt vele malen beter dan glijmiddel. Glijmiddel is na korte tijd verdwenen. Als je dan nog niet voldoende opgewonden bent, en daardoor niet voldoende vaginaal vocht produceert, zal er alsnog wrijving ontstaan. Hierdoor kan de binnenkant van je vagina  beschadigen, wat weer pijn en daarmee nog minder opwinding veroorzaakt.


Pijn door een SOA

Pijn in de vagina kan ook veroorzaakt worden door een SOA. Bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe. Hierbij kan je ook last van bloedingen krijgen tussen de menstruaties in, of na het vrijen.
Ook een herpesinfectie kan veel pijnklachten geven.
Ben jij bang dat je een SOA hebt opgelopen, laat je testen en zo nodig behandelen. Bij SoaZorg kan dit snel en anoniem gedaan worden. 


Pijn door hormonale veranderingen

Bij vrouwen die in de overgang komen, gaan de oestrogeen-waardes dalen. Hierdoor worden de slijmvliezen van de vagina dunner, en treden gemakkelijker beschadigingen op. Dit geldt in nog sterkere mate voor vrouwen bij wie de eierstokken operatief verwijderd zijn.
Ook na een bevalling, en wanneer een vrouw borstvoeding geeft kan de vagina droger zijn.


Pijn ten gevolge van medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen vaginale droogheid en daarmee vaginale pijn veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij cholesterol verlagers. 


In alle gevallen van vaginale droogheid is het van belang dat je niet gaat vrijen voor je goed opgewonden bent. Dit kan heel veel klachten voorkomen.