soa van orale seks

Welke SOA’s kun je krijgen van orale seks?

15 augustus 2022

Dat je van onbeschermde seks een SOA kunt krijgen wist je vast wel. Maar met wát voor activiteiten je wát op kunt lopen, daar bestaat toch nog veel onduidelijkheid over. In dit artikel gaan we in op de risico’s die je loopt door orale seks.


Wat kan je dan oplopen door orale seks?

Wist jij überhaupt dat je een SOA kunt oplopen door orale seks? In mijn praktijk merk ik heel vaak dat mensen dat níet weten. Ze vertellen dan alles veilig gedaan te hebben, maar als ik vraag of zij bij de orale seks ook een condoom hebben gebruikt, zijn ze een beetje verbaasd, en blijkt dat niet het geval te zijn.


En toch kun je ook van orale seks een SOA krijgen. Zolang er geen sprake is van verwonding in de mond en bij de geslachtsdelen, zul je van orale seks gelukkig niet zo snel HIV of hepatitis B oplopen. Maar chlamydia, gonorroe en syfilis kunnen wel degelijk oraal overgedragen worden, net als HPV en herpes.

Als jij gepijpt wordt door iemand die één van deze SOA’s in de mond heeft, kun jij deze SOA aan de penis krijgen. En als jij iemand pijpt die deze SOA’s aan de penis heeft, kun jij het op die manier in je keel krijgen.

Wanneer iemand een zaadlozing krijgt in jouw mond, zou je daar zelfs HIV van op kunnen lopen, maar die kans is uitermate klein.

Ook door beffen kunnen chlamydia, gonorroe, syfilis HPV en herpes overgedragen worden, al is de kans op chlamydia en gonorroe hierbij kleiner.


Chlamydia of gonorroe in je keel

Gonorroe in je keel komt vaker voor dan chlamydia. Vaak heb je er weinig klachten van, wanneer je één van deze twee in je keel oploopt, maar soms geeft het keelpijn en opgezette klieren. Bovendien kun je het via je keel weer aan iemand doorgeven bij de geslachtsdelen.


Gonorroe in de keel komt het meest voor bij mannen die seks hebben met mannen.


Herpes

Als iemand herpes heeft, zie je vaak wondjes en blaasjes op of rond de geslachtsdelen. Als jij iemand pijpt die  herpes heeft, kun je daardoor een koortslip krijgen.

Met de vingers kun je herpes van je mond weer naar je geslachtsdelen of anus overbrengen.


En als jij iemand pijpt of beft terwijl je een koortslip hebt, kun je de herpes op die manier doorgeven.


Syfilis

Iemand met syfilis heeft soms zweertjes bij de geslachtsdelen.

Als jij iemand die syfilis heeft pijpt of beft kun jij op die manier via je mond syfilis oplopen.

Wanneer je iemand pijpt of beft terwijl je zelf een syfilis zweertje in de mond hebt, kun je het op die manier ook weer doorgeven.


De zweertjes verdwijnen na verloop van tijd weer. Maar pas op: de syfilis verdwijnt niet zonder behandeling!


HPV

Heel veel mensen hebben wel eens een HPV opgelopen. Het is een SOA die heel gemakkelijk overdraagt, ook door pijpen of beffen.

De meeste HPV soorten zijn ongevaarlijk, en gaan over zonder dat je ooit wist dat je het had.

Van sommige soorten kun je genitale wratten krijgen.

Er zijn een paar hoog risico HPV soorten. Als je lichaam deze virussen niet op kan ruimen, kun je baarmoederhalskanker, anuskanker of keelkanker krijgen.


Voor vrouwen is het daarom heel verstandig mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.


Hoe voorkom je een SOA door orale seks?

Een condoom biedt een vrij goede bescherming tegen een SOA. Bij beffen kun je het condoom openknippen, of je kunt een beflapje gebruiken. De bescherming is helaas niet 100%. Vooral HPV en herpes kun je niet voorkomen door het gebruik van een condoom of beflapje.


Als de persoon die je wilt pijpen of beffen wondjes of blaasjes bij de geslachtsdelen heeft, dan is het verstandig om te wachten tot dit over is voor je (orale) seks gaat hebben. Ook met een koortslip is het beter om niet te pijpen of te beffen.


Rimmen (kontlikken)

Door kontlikken kan je ook een SOA oplopen of doorgeven. HIV of hepatitis B zal je hiermee, net als bij andere orale seks, alleen oplopen als er bloed is, bijvoorbeeld door aambeien, of na  anale seks. De overige SOA’s kun je door rimmen wel oplopen.


Shigella door rimmen

Bij rimmen heb je daarnaast ook meer kans op het oplopen van shigella.

Bij shigella krijg je diaree, buikkramp en koorts. Meestal gaat het vanzelf weer over. Je kunt wel besmettelijk blijven tot een maand nadat de klachten verdwenen zijn.


Heb jij een test nodig?

Heb jij een onveilig (oraal) seksueel contact gehad, en wil je je laten testen? Bij SoaZorg in Bunnik kun je je anoniem laten testen. Voor chlamydia, gonorroe en HIV hebben wij als je dat wilt zelfs een sneltest waarbij je binnen 2 uur de uitslag hebt.

Afspraak maken bij SoaZorg