foefscheet

Wat is een foefscheet?

Andere namen voor een foefscheet, zijn vaginale scheet, queef, schede-wind of kutscheet. De officiële term is flatus vaginalis.

Zo’n foefscheet kan je op de meest ongemakkelijke momenten overkomen. Er ontsnapt lucht uit je vagina, en dat gaat met een knetterend scheet-geluid gepaard. Maar hoe komt dat nou, zo’n kutscheet?


Waarom heb je vooral bij seks last van een vaginale wind?

Je vagina is een soort soepele buis, waarvan de wanden met rimpels en vouwen tegen elkaar aan liggen. Bij seksuele opwinding wordt je vagina wat langer, en ontstaat er meer ruimte bovenin. Als je vaginale seks hebt, kan door de penetratie lucht naar binnen gebracht worden. Dat kan ook door het gebruik van vingers of speeltjes. In het ‘doggy standje’ heb je de meeste kans op het binnenkomen van lucht. Die lucht kan zich in de extra ruimte bovenin verzamelen, en het kan gevangen zitten achter de vouwen in de vaginawand. En die lucht moet er ook weer uit. Op het moment dat jij een beweging maakt, of je juist helemaal ontspant, kan die lucht weer ontsnappen, wat vaak gepaard gaat met een hard scheet geluid.

Als je een wat ruimere vagina hebt, is de kans op vaginale winden groter.


Ik laat vaginale scheten bij sport. Is dat normaal?

Ook door bijvoorbeeld yoga oefeningen of push ups kan er lucht in de vagina gezogen worden. Sommige vrouwen hebben er juist last van bij het gebruik van apparaten in de sportschool. Dat kan natuurlijk ook situaties opleveren die als heel gênant ervaren worden. Maar echt: bijna elke vrouw herkent het.

SoaZorg in Bunnik

Wat is het verschil met een anale wind?

Het geluid van een vaginale wind, is vergelijkbaar met dat van een anale wind. Er is wel een belangrijk verschil: de vaginale wind stinkt niet. Bij een anale wind wordt de geur veroorzaakt door de afbraak van bacterien in de darm.  Er komen bij de spijsvertering gassen vrij, en dat is wat bij zo’n ‘gewone’ wind naar buiten komt. Bij de vaginale wind is het alleen lucht die ontsnapt, en heeft het niets met de spijsvertering te maken.


Kan ik zo’n schedewind voorkomen?

Geneesmiddelen om vaginale winden te voorkomen zijn er niet. Er zijn wel een aantal trucjes die de kans op zo’n foefscheet wat kunnen verminderen. Bij het vrijen kan je je benen bijvoorbeeld wat verder uit elkaar houden, zodat de lucht meteen al weg kan, en niet in je vagina verzamelt. Maar ook voldoende opwinding, waardoor je goed vochtig bent, en de penetratie soepeler verloopt, geeft minder kans op foefscheten.

En als jij juist tijdens het sporten last hebt van vaginale winden, wil het nog wel eens helpen om op die momenten een tampon te dragen. Je sluit daardoor de vagina af, en voorkomt dat er nog lucht naar binnen komt. Vergeet niet om die tampon na het sporten dan weer te verwijderen, anders krijg je daar juist last en irritatie van.


Kan een vaginale scheet op een gezondheidsprobleem wijzen?

Een vaginale wind is een normaal verschijnsel, wat geen risico voor je gezondheid oplevert.

Alleen als een vaginale wind wél stinkt, moet je even verder laten kijken. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking in je vagina, zoals bijvoorbeeld bacteriële vaginose, of een SOA als chlamydia. In heel extreme gevallen kan er sprake zijn van een recto-vaginale fistel (een open verbinding tussen je darm en je vagina). Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een darmziekte, zoals de ziekte van Crohn.


Relax! Je hebt geen invloed op een kutscheet.

Probeer je niet druk te maken over vaginale winden. Ze stinken niet, en je krijgt er geen buikpijn van. Heel begrijpelijk dat je ze liever niet hebt, maar je kan er niets aan doen. Maak het probleem niet groter dan het is.