Vaccineren tegen SOA’s, kan dat?

Tegen de meeste SOA’s bestaan helaas (nog) geen vaccinaties. Er zijn een paar uitzonderingen, en het kan slim zijn om daar gebruik van te maken.


HPV vaccinatie (Gardasil-9)

Het vaccin tegen de gevaarlijke typen van HPV bestaat al een hele tijd. Lang werden alleen meisjes hiermee gevaccineerd. In 2022 is dat veranderd. Ook jongens worden nu gevaccineerd, en de leeftijd waarop dit gebeurt is teruggebracht naar 9 jaar. In 2023 is er een campagne geweest, waarbij jongeren tot 28 jaar de mogelijkheid kregen om de vaccinaties alsnog gratis te gaan halen bij de GGD, als zij dat nog niet eerder gedaan hadden.

Inmiddels is deze campagne afgelopen. Je kunt je nog wel laten vaccineren, maar je moet dit nu zelf betalen.


Bij SoaZorg kun je voor een betaalde vaccinatie tegen HPV terecht. Wij gebruiken hiervoor een vaccin wat tevens beschermt tegen genitale wratten, die ook door een HPV virus veroorzaakt worden. Je hebt 3 vaccinaties nodig. Na het geven van de eerste vaccinatie kom je na een maand, en na een half jaar terug voor de boosters.


De HPV vaccinatie geeft geen 100% bescherming. Als je het virus al opgelopen hebt zal het vaccin je er niet meer tegen kunnen beschermen, hoewel er vanuit de dermatologie aangegeven wordt dat het Gardasil-9 vaccin ook helpt om de aanwezige genitale wratten op te ruimen, doordat je afweer hiertegen versterkt wordt.


Hepatitis B vaccinatie

De vaccinatie tegen hepatitis B is in 2011 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Verder worden de hepatitis B vaccinaties gratis aangeboden via de GGD aan risicogroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen, en sekswerkers. Als je in de zorg werkt, en met bloed in aanmerking kan komen, kun je je via je werkgever laten vaccineren.

Het vaccin tegen hepatitis B geeft levenslange bescherming na de derde vaccinatie.

Voor reizen naar sommige landen wordt vaccinatie tegen hepatitis B ook aangeraden. Vaak gaat dat om langdurige reizen, of om reizen waarbij je een verhoogd risico op verwonding loopt, waardoor je in een ziekenhuis terecht kunt komen waarbij de hygiene minder nauw genomen wordt dan in Nederland.

Bij SoaZorg kun je ook voor hepatitis B vaccinaties terecht. Bij reizigers is het vaak prettig om ook meteen tegen hepatitis A gevaccineerd te worden. In dat geval kan je kiezen voor een combinatie vaccin.