Moet ik me laten testen op Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitaliumis geen nieuwe SOA meer, maar nog steeds wel een relatief onbekende. De richtlijnen over het wel of niet testen zijn nog niet eenduidig. Bij sommige klinieken en laboratoria wordt hier in het standaard pakket op getest, terwijl het bij anderen niet eens op aanvraag mogelijk is.

Testen bij klachten


Bij mannen met aanhoudende urethritis (plasbuisontsteking), die niet veroorzaakt wordt door chlamydia en/of gonorroe, wordt regelmatig mycoplasma genitalium als veroorzaker gevonden. Ook bij vrouwen met een ontsteking in het kleine bekken kan mycoplasma een rol spelen. In deze gevallen is er dan ook zeker behoefte aan een test op mycoplasma genitalium, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden.

Testen als er geen klachten zijn


Een ander verhaal is het als er geen klachten zijn, en mensen alleen ‘voor de veiligheid’ willen testen. Er is nog veel onduidelijk over mycoplasma. Zo weten we niet precies hoe het natuurlijke beloop is, en lijkt het complicatie-risico laag. Als we mensen zonder klachten gaan testen kan dat leiden tot ’overdiagnostiek’ en ‘overbehandeling’, waarmee resistentie in de hand gewerkt wordt. Dat kan zowel de individuele als de publieke gezondheid schade toebrengen. 


In het medisch gezaghebbende tijdschrift The Lancet, werd in maart vorig jaar nog afgeraden om mensen zonder klachten op Mycoplasma te testen. Ook SoaAids Nederland pleit ervoor om alleen bij aanhoudende klachten tot een test over te gaan.

Behandeling


Zijn er wel klachten, en zijn chlamydia en gonorroe uitgesloten, dan is het wel belangrijk om te weten of Mycoplasma genitalium de veroorzaker is. Het is belangrijk om in dat geval het juiste antibioticum, in de juiste dosering, voor te kunnen schrijven. Het testen van de (misschien wel klachtenvrije) partner is dan ook nodig, om re-infectie te voorkomen.

Waar kan ik me laten testen?


Heeft u klachten en is chlamydia en gonorroe uitgesloten, dan kunt u zich bij de huisarts of GGD laten testen op mycoplasma genitalium. Ook bij SoaZorg in Bunnik is dit zonder wachtlijst, en anoniem, mogelijk.Afspraak maken bij SoaZorg