Hoe gaat een SOA test bij SoaZorg?

Het doen van een SOA test is voor veel mensen een delicate aangelegenheid. Het is dan fijn als je van tevoren weet wat je te wachten staat.

Vanuit de wachtkamer word je door de arts opgehaald. Je kunt met de arts bespreken waar je je zorgen over maakt, en al je vragen stellen. Samen kijk je dan, welke SOA testen je het best kunt laten doen.

En dan, hoe gaat een SOA test bij ons?

Testen op chlamydia en gonorroe.

Chlamydia en gonorroe worden bij mannen uit de urine bepaald. We hebben hiervoor geconcentreerde urine nodig. Je kunt de eerste straal ochtend urine meenemen in een schoon potje, bakje of flesje, of zorgen dat je 2 uur voorafgaand aan het consult niet geplast hebt. In dat laatste geval krijg je van ons een potje om op het toilet wat urine op te vangen.

Bij vrouwen is voor het testen op chlamydia en gonorroe een uitstrijkje (een swab) nodig. Deze swab kan je zelf afnemen op het toilet, maar je kunt er ook voor kiezen om het door de arts te laten doen. Het is maar net waar jij je prettiger bij voelt. 

Als je ook risico gelopen hebt op een SOA op andere plekken, zoals in de keel of in de anus, is het verstandig daar ook te testen. Dit gaat ook door middel van een (self) swab. Een swab uit de keel is erg lastig om zelf goed te doen. Dit doen wij voor je. 

Testen op mycoplasma genitalium en/of trichomonas.

De testen op mycoplasma en trichomonas gaan, net als de chlamydia en gonorroe testen, bij de man uit de urine, en bij de vrouw door middel van een (self) swab.

Testen op HIV, syfilis en hepatitis.

Voor de testen op HIV, syfilis en hepatitis B wordt door de arts één buisje bloed afgenomen uit de elleboogsplooi. 

Het verkregen materiaal (urine, swabs, en/of bloed) wordt naar het laboratorium gebracht. Daar wordt het onderzocht, en binnen één tot twee werkdagen volgt de uitslag.

Tijdens het consult spreken we af hoe je de uitslag van de SOA test wilt ontvangen. Dit kan telefonisch, per app of via de mail. Als je liever zelf belt, kan dat natuurlijk ook.

Sneltesten

Voor de sneltesten op HIV, syfilis en hepatitis B wordt bloed afgenomen via een vingerprik. De test wordt direct ingezet, terwijl jij wacht in de wachtkamer of in het restaurant, of eventueel nog even weg gaat van de locatie. Binnen een uur hebben we de uitslag. 

Let op: Mocht één van deze uitslagen onverhoopt positief zijn, dan moet het bloed doorgetest worden  in het laboratorium.


Afspraak maken bij SoaZorg