Het Vrouwelijk Orgasme: een Hemels Genot

13 januari 2024

Het vrouwelijk orgasme is een onderwerp dat vaak wordt besproken, maar wat nog steeds veel mysterie en onbegrip met zich meebrengt. Zo'n 25 tot 30 % van de vrouwen komt bijvoorbeeld nooit klaar. Ik vind dat heel veel. Nou hóeft goede seks natuurlijk niet met een orgasme te eindigen, maar dit lijkt toch wel een erg hoog percentage


 1. Clitorale stimulatie
  De clitoris (kittelaar, klit)  speelt bij de meeste vrouwen een hoofdrol bij het vrouwelijk orgasme. Het ziet er uit als een bolletje van een paar millimeter, aan de bovenkant tussen de grote schaamlippen, op het punt waar de binnenste schaamlippen samen komen.  Maar vergis je niet: de clitoris is veel groter, en er is maar een heel klein deel van  zichtbaar aan de buitenkant. In dit zichtbare kleine bolletje (de glans clitoris) zitten heel veel zenuwuiteinden, en het is daarmee heel gevoelig voor seksuele opwinding. Het is gevoelig voor aanraking, en het kan op verschillende manieren gestimuleerd worden. Het is een beetje uitproberen wat voor jou het beste werkt: zachte aanraking, cirkelvormige bewegingen, of het gebruik van een seksspeeltje. Bij de meeste vrouwen is stimulatie van de clitoris nodig om een orgasme te krijgen. Er zijn maar weinig vrouwen die alleen door penetratie klaar komen.

 2.  De G-spot magie. Wat is de G-spot, en waar zit ie?
  De G-spot is een plekje binnenin de vagina dat voor sommige vrouwen ook heel lekker voelt als het gestimuleerd wordt. Het bevindt zich ongeveer 5 centimeter diep aan de bovenkant van de vaginawand. Het plekje voelt een beetje ribbelig en sponsachtig aan. Er zijn vrouwen die aangeven dat  zij door het stimuleren van de G-spot hele intense orgasmes ervaren, die soms ook gepaard gaan met een ejaculatie.  Je kunt verschillende posities en technieken proberen om dit plekje te vinden, en te kijken of het voor jou prettig is. Er zijn veel studies gedaan naar de G-spot, maar de meningen erover blijven verdeeld. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat jij doet wat bij jou het lekkerst voelt.

 3. Mentale en emotionele connectie
  Een orgasme, en zeker het vrouwelijk orgasme, wordt niet alleen beïnvloed door lichamelijke stimulatie. Mentale en emotionele factoren zijn daar hartstikke belangrijk bij. Seks lijkt zo simpel, iedereen doet het, maar het kan een heel lastig samenspel zijn tussen lichaam en emoties, zeker als je seks met een partner hebt, die natuurlijk zelf ook met een lichaam en een mindset te maken heeft. Het niet of nauwelijks hebben van seksuele fantasieën kan een reden zijn waarom een vrouw niet klaar komt. Zonder seksuele fantasie is het heel moeilijk om opgewonden te raken. Reclames op billboards e.d. zijn heel vaak gericht op heteroseksuele mannen: Vrouwen die schaars gekleed, aan een lolly likkend over een auto hangen om een automerk aan te prijzen bijvoorbeeld. WTF? Maar daarmee zijn er de hele dag door ‘seksuele prikkels’ voor heteroseksuele mannen. Voor vrouwen zijn die prikkels er veel minder. Dat kan een verklaring zijn waarom vrouwen vaak meer tijd nodig hebben om opgewonden te raken.

  Een ontspannen en veilige omgeving en vertrouwen hebben in je partner is ook superbelangrijk. Probeer jij maar eens lekkere seks te hebben, terwijl je bang bent dat er iemand binnen kan lopen. Of terwijl je boos bent op je partner, of bang bent dat je partner het bijvoorbeeld gek zal vinden als je geluiden maakt. Dat helpt allemaal niet om te ontspannen en  van het moment te genieten.

 4. Meerdere orgasmes
  Een leuk gegeven is dat veel vrouwen meerdere orgasmes, kort achter elkaar kunnen krijgen. Zij kunnen tijdens één vrjipartij meerdere keren klaarkomen, in tegenstelling tot mannen. Dit betekent, dat je als vrouw na het eerste orgasme niet meteen klaar hoeft te zijn, maar dat er ruimte is voor nog meer plezier. Dit is een fantastische eigenschap van het vrouwelijk lichaam, en je kunt hiermee gaan experimenteren.

 5. Het belang van voorspel
  Voor de meeste vrouwen is voorspel essentieel om een orgasme te bereiken. Neem de tijd om elkaar te verkennen, te strelen en te kussen. Door langzaam op te bouwen, wordt de opwinding vergroot, en is de kans groter dat je een intens orgasme bereikt. Vergeet niet dat seks niet alleen draait om penetratie, maar om het hele lichaam te verwennen. Soms zijn er erogene zones (plekken waar je opgewonden wordt door aanraking) op heel andere plekken dan bij de genitaliën.

 6. Verken je eigen lichaam
  Je eigen lichaam kennen, is de sleutel tot plezier. Neem de tijd om je eigen lichaam te verkennen en om te ontdekken wat jou opwindt. Probeer verschillende aanrakingen en stimulatietechnieken om te zien war voor jou het beste werkt. Ook kun je verschillende seksspeeltjes uitproberen. Als je zelf weet wat je fijn vindt, kun je dit als je seks hebt met een partner ook beter aangeven. Doe dit ook! Er zijn nog altijd veel te veel vrouwen die niet klaarkomen tijdens de seks met een partner, omdat er geen, of veel te weinig aandacht uitgaat naar het vrouwelijk orgasme.


Het Is belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is, en dat er geen ‘one-size-fits-all’ benadering is als het gaat om het vrouwelijk orgasme. Probeer uit wat voor jou fijn is, en denk niet in termen van zo moet of zo hoort het. En als jij fijne seks hebt zonder orgasme is dat natuurlijk ook prima, maar het is jammer als je geen orgasme krijgt, omdat je niet weet hoe.