Hoe zit het met anale chlamydia bij vrouwen

30 oktober 2022

Uit onderzoeken is gebleken dat anale chlamydia bij vrouwen vaak voorkomt. Verrassend is dat bij vrouwen die geen anale seks hebben gehad, het bijna even vaak in de anus blijkt voor te komen als bij vrouwen die wél anale seks hadden.


Hoe kan je dan anale chlamydia krijgen zonder anale seks?

De ingang van de vagina, en het poepgaatje, de anus, liggen bij vrouwen heel dicht bij elkaar. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat de chlamydia bacterie gemakkelijk bij de anus terecht komt, ook als je geen anale seks hebt gehad. Er loopt bijvoorbeeld heel gemakkelijk wat sperma vanuit de vagina terug naar buiten, wat langs de anus kan gaan. Zo’n anale besmetting naast een vaginale besmetting komt veel vaker voor dan tot voor kort werd aangenomen. Uit sommige studies blijkt dat wel 70% van de vrouwen met een vaginale chlamydia, ook een rectale chlamydia heeft. 

Bij mannen is dat een ander verhaal. Die lopen vrijwel alleen een anale chlamydia besmetting op door anaal seksueel contact. 


Heeft het consequenties voor de behandeling als de chlamydia ook anaal zit?

De behandeling van anale chlamydia is anders dan die van genitale of orale chlamydia. De eenmalige medicatie die je bij chlamydia in de vagina of in de keel voorgeschreven krijgt, werkt vaak onvoldoende als de chlamydia ook in de anus zit. Bij een anale besmetting krijg je een antibioticum kuur (doxycycline) van een week voorgeschreven, waarbij je 2x per dag een tablet moet innemen. 


Is het verstandig om bij alle vrouwen ook op rectale chlamydia te testen?

Bij alle vrouwen die zich laten testen tevens een rectale test afnemen zou duidelijkheid geven. Nu is het advies nog om dat te doen als er sprake is geweest van anale seks. Het zou goed kunnen zijn dat de richtlijnen hierover gaan veranderen. Het grote nadeel van standaard testen op een anale chlamydia is dat het extra kosten met zich mee brengt.

Wanneer de behandeling van de vaginale chlamydia niet aan lijkt te slaan, en iemand opnieuw komt testen is het zeker verstandig om tevens een rectale test af te nemen. 


Waarom behandelen we een chlamydia infectie bij vrouwen niet standaard met doxycycline?

Het standaard behandelen van chlamydia bij vrouwen met doxycycline zou ook een oplossing kunnen zijn voor het probleem van de rectale infecties. Maar ook dat heeft nadelen. Zo is het best vervelend om een week lang 2x per dag aan je medicatie te moeten denken, en de kans dat je het vergeet is duidelijk aanwezig. Bij de Azitromycine, die je voor de vaginale chlamydia infectie gebruikt, slik je eenmalig 2 tabletten, en klaar ben je. 

Daarnaast  geeft de doxycyline regelmatig maag-darm klachten, wat het trouw innemen ook niet ten goede komt. Als je een doxycycline kuur gebruikt, moet je jezelf verder goed tegen de zon beschermen, anders kun je verkleuringen (een masker) in je gezicht krijgen. 

En je moet zeker weten dat je niet zwanger kunt zijn: Doxycycline mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. 

In Engeland zijn de richtlijnen inmiddels wel veranderd, en is bij het behandelen van vrouwen met  chlamydia nu doxycycline de eerste keus. In Nederland is dat nog niet het geval.


Waar kan je je laten testen op chlamydia?

Bij SoaZorg in Bunnik kun jij zelf aangeven op welke plekken op je lichaam je getest wilt worden op chlamydia. Binnen een paar dagen heb je de uitslag al. Samen bespreken we welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Afspraak maken bij SoaZorg