Wat is chemsex?

Chemsex is een samenvoeging van de woorden ‘chemisch’ en ‘sex’. Bij chemsex hebben mensen sex onder invloed van drugs. 

Chemsex is niet nieuw, maar er wordt de laatste jaren meer en meer aandacht aan besteed. Dit komt waarschijnlijk door de opkomst van het middel ‘christal meth’, wat wel relatief nieuw is.

Chrystal meth, ook wel liefkozend ‘Tina’ genoemd werkt zeer verslavend, waardoor mensen de controle over het gebruik kwijtraken. Soms met ernstige gevolgen voor hun dagelijks functioneren.

Wie doen er aan chemsex?


Chemsex wordt vaak geassocieerd met homo- en biseksuele mannen. Maar het is zeker niet alleen binnen deze groep dat er geëxperimenteerd wordt met sex en drugs.

Veel swingers zullen bekend zijn met de term ‘wappen’. Bij wappen is er sprake van sex ‘met een pilletje’. Een pilletje wat je in een soort ‘sex-trance’ kan brengen, waardoor je intensere sex ervaringen kunt hebben en langer door kunt gaan. Vaak worden hierbij minder zware drugs gebruikt dan bij chemsex, maar de scheidslijn is dun.

En natuurlijk kunnen alle andere mensen die seksueel actief zijn sex en drugs combineren. Mensen praten er vaak echter niet over. 

Wat zijn de gevaren van chemsex?


Onder invloed van drugs gaan mensen verder dan ze anders zouden doen. Dat kan heel fijn zijn, en een extra dimensie geven, maar het gevaar op spijt na afloop is zeker aanwezig.

Doordat je gemakkelijker over je grenzen gaat of laat gaan, wordt de kans op seks zonder condoom bijvoorbeeld groter. 

Ook hebben mensen onder invloed vaak ruwere sex die langer duurt. Hierbij kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan die de kans op een SOA ook weer vergroten. Het gebruik van veel glijmiddel bij anale sex is in verband hiermee zeker aan te raden!

En soms worden er (per ongeluk) middelen gebruikt die het bewustzijn dusdanig verlagen dat er hiaten achterblijven in het geheugen over wat er nou precies gebeurd is.

Uit de praktijk.


Dat was het geval bij Anke. Zij belde mij nogal in paniek op. Een aantal dagen eerder was zij op een feestje geweest. Het was gezellig. Er werd nogal wat gedronken en er werden door diverse mensen ‘pilletjes’ gebruikt. Iedereen was wat ‘losser’ dan normaal.

Anke kon zich delen van de avond echter niet meer herinneren. En nu had zij vreselijk last van jeuk, branderigheid en roodheid bij haar vagina.

“Ik doe het nooit zonder condoom…. Maar deze keer weet ik het niet meer. Het zou zomaar kunnen… Ik zal toch geen herpes hebben?”

Bij inspectie leek het beeld het meest op een vaginale schimmelinfectie, en zeker niet op herpes.

Een schimmel is geen SOA, maar kan wel degelijk via seksueel contact opgelopen worden.

Ik schreef Anke gynodactarin voor. We spraken af dat zij zich zou laten testen op SOA’ s als de windowfase voorbij was. 

Gelukkig bleek zij geen SOA te hebben opgelopen. Anke was echter behoorlijk ontdaan over het feit dat zij niet meer wist wat er die avond precies gebeurd was, en dat zij mogelijk risico’s gelopen had waar ze anders altijd zo goed voor uitkeek.

Adviezen en tips:


Wees je ervan bewust dat de combinatie van sex en drugs zeker niet zonder gevaren is.
Als je er toch mee wilt experimenteren is het verstandig een aantal dingen in overweging te nemen:
  • Weet wat je gebruikt! Laat drugs die je van plan bent te gaan gebruiken testen bij een drugstest-service. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
  • Wanneer je samen met een partner op een party bent zou je kunnen afspreken dat een van de twee niet gebruikt. Op die manier kun je op elkaar letten en voorkomen dat grenzen overschreden worden.
  • Bij langdurige, ruwe anale sex is het risico op beschadiging van de anus groot. Onder invloed van drugs kan dit aan de orde zijn. Gebruik royale hoeveelheden glijmiddel om dit te voorkomen.
  • Gebruik geen alcohol wanneer je drugs gebruikt.
  • Heb je onbeschermd seksueel contact gehad, laat je testen op SOA’s. Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent, maar de gevolgen van een SOA kunnen ernstig zijn!