Wat is chemsex?

Chemsex is een samenvoeging van de woorden ‘chemisch’ en ‘sex’. Bij chemsex hebben mensen langdurig sex onder invloed van drugs, met uitzondering van alcohol, cannabis, poppers en lachgas, aldus de Nederlandse definitie van chemsex.


Chemsex is zeker niet nieuw, maar er wordt de laatste jaren meer en meer aandacht aan besteed. Dit komt waarschijnlijk door de opkomst van het middel ‘christal meth’, wat wel relatief nieuw is.


Chrystal meth, ook wel liefkozend ‘Tina’ genoemd werkt zeer verslavend, waardoor mensen de controle over het gebruik kwijtraken. Soms met ernstige gevolgen voor hun dagelijks functioneren.


Wie doen er aan chemsex?

Chemsex wordt vaak geassocieerd met homo- en biseksuele mannen. Maar het is zeker niet alleen binnen deze groep dat er geëxperimenteerd wordt met sex en drugs.


Veel swingers zullen bekend zijn met de term ‘wappen’. Bij wappen is er sprake van sex ‘met een pilletje’. Een pilletje wat je in een soort ‘sex-trance’ kan brengen, waardoor je intensere sex ervaringen kunt hebben en langer door kunt gaan. Vaak worden hierbij minder zware drugs gebruikt dan bij chemsex, maar de scheidslijn is dun.


En natuurlijk kunnen alle andere mensen die seksueel actief zijn sex en drugs combineren. Mensen praten er vaak echter niet over. 


Waarom doen mensen aan chemsex?

 • Seks wordt makkelijker. Je krijgt meer zin in seks en je wordt minder kritisch op de mensen met wie je seks hebt. Bovendien wordt je minder onzeker over  jezelf, en over je eigen lichaam.
 • Je kunt langer seks hebben. De drugs vertragen het bereiken van het orgasme, waardoor je langer van de seks kunt genieten.
 • Je ervaart de seks intenser. Dit komt doordat er in je hersenen veel dopamine vrijkomt door de drugs. Alles voelt daardoor plezieriger aan.
 • Je gaat je grenzen verleggen. juist omdat alles makkelijker en intenser is, sta je open voor nieuwe seksfantasieen, waar je misschien nog nooit aan gedacht had.


Wat zijn de gevaren van chemsex?

Onder invloed van drugs gaan mensen verder dan ze anders zouden doen. Dat kan heel fijn zijn, en een extra dimensie geven, maar het gevaar op spijt na afloop is zeker aanwezig.


Doordat je gemakkelijker over je grenzen gaat of laat gaan, wordt de kans op seks zonder condoom bijvoorbeeld groter. 


Ook hebben mensen onder invloed vaak ruwere sex die langer duurt. Hierbij kunnen gemakkelijk wondjes ontstaan die de kans op een SOA ook weer vergroten. Het gebruik van veel glijmiddel bij anale sex is in verband hiermee zeker aan te raden!


En soms worden er (per ongeluk) middelen gebruikt die het bewustzijn dusdanig verlagen dat er hiaten achterblijven in het geheugen over wat er nou precies gebeurd is.

Een ander risico wat natuurlijk op de loer ligt is een overdosering. En als iedereen flink onder invloed is, komt het wel voor dat er niet op tijd ingegrepen wordt. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat iemand slaapt, terwijl die persoon in coma ligt. Of mensen willen het seksfeest niet verstoren, of ze zijn bang voor de politie.

Gebruik jij medicatie, wees dan extra voorzichtig met het gebruik van drugs. Dit geldt helemaal als je anti-epileptica, of antipsychotica of antidepressiva gebruikt.

Als je naalden gebruikt bij het toedienen van drugs, zorg dan dat je schone naalden hebt. Je kunt naalden kopen op internet. Vergeet niet om ook een naaldencontainer te kopen, zodat je je naalden kunt opruimen..

Wees je er verder van bewust, dat het gebruik van drugs verslavend kan zijn, en op die manier tot grote problemen kan leiden. Seks en drugs kunnen ook zo met elkaar verweven raken, dat je niet meer van seks zonder drugs kunt genieten.


Wat wordt er zoal gebruikt?

Er zijn 3 soorten drugs:

 • De Uppers. Deze werken stimulerend, waardoor je minder snel moe bent en je helderder en sneller kunt denken dan normaal. Je krijgt door de Uppers ook meer zin in seks.
 • De Downers. Deze maken je relaxter, meer zelfverzekerd, en minder kritisch.
 • De Trippers. Hierdoor zie en voel je dingen die je in het gewone leven zelden ziet of voelt. Zo kan je opeens het gevoel hebben dat iedereen van je houdt, of dat jij van iedereen houdt. Je doorziet opeens het plan dat het universum met je heeft. Maar het kan ook zijn dat je alleen maar overal beestjes ziet.

Mensen die ervaring hebben met het gebruik van middelen, hebben vaak voorkeuren voor een bepaalde mix van uppers en downers. Erectiepillen worden ook regelmatig gecombineerd met de drugs om een stijve penis te kunnen houden. Van veel soorten drugs krijg je namelijk een slappe penis.

Populaire chemsexdrugs zijn: GHB, MDMA, Crystal meth, 3-MMC, Mefedrone, Ketamine, Cocaine, Speed en designerdrugs.

Na afloop van een chemsex sessie wordt nogal eens een 'pammetje' ingenomen om nog wat te kunnen slapen.


Hoe worden de drugs bij chemsex gebruikt?

De meeste middelen kun je in poedervorm krijgen, die je kunt snuiven of roken. Of er wordt een pil van gemaakt die je kunt slikken. Daarnaast worden poeders nogal eens opgelost in water, zodat ze geïnjecteerd kunnen worden. Hetzij zonder naald in de anus (bootybumpen), hetzij met naald in een ader, spier of onder de huid (slammen).


Uit de praktijk.

Anke belde mij nogal in paniek op. Een aantal dagen eerder was zij op een feestje geweest. Het was gezellig. Er werd nogal wat gedronken en er werden door diverse mensen ‘pilletjes’ gebruikt. Iedereen was wat ‘losser’ dan normaal.


Anke kon zich delen van de avond echter niet meer herinneren. En nu had zij vreselijk last van jeuk, branderigheid en roodheid bij haar vagina.


“Ik doe het nooit zonder condoom…. Maar deze keer weet ik het niet meer. Het zou zomaar kunnen… Ik zal toch geen herpes hebben?”


Bij inspectie leek het beeld het meest op een vaginale schimmelinfectie, en zeker niet op herpes.


Een schimmel is geen SOA, maar kan wel degelijk via seksueel contact opgelopen worden.


Ik raadde Anke gynodactarin aan. We spraken af dat zij zich zou laten testen op SOA’ s als de windowfase voorbij was. 


Gelukkig bleek zij geen SOA te hebben opgelopen. Anke was echter behoorlijk ontdaan over het feit dat zij niet meer wist wat er die avond precies gebeurd was, en dat zij mogelijk risico’s gelopen had waar ze anders altijd zo goed voor uitkeek.


Adviezen en tips:

Wees je ervan bewust dat de combinatie van sex en drugs zeker niet zonder gevaren is.

Als je er toch mee wilt experimenteren is het verstandig een aantal dingen in overweging te nemen:

 • Weet wat je gebruikt! Laat drugs die je van plan bent te gaan gebruiken testen bij een drugstest-service. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
 • Wanneer je samen met een partner op een party bent zou je kunnen afspreken dat een van de twee niet gebruikt. Op die manier kun je op elkaar letten en voorkomen dat grenzen overschreden worden.
 • Bij langdurige, ruwe anale sex is het risico op beschadiging van de anus groot. Onder invloed van drugs kan dit aan de orde zijn. Gebruik royale hoeveelheden glijmiddel om dit te voorkomen.
 • Gebruik geen alcohol wanneer je drugs gebruikt.
 • Heb je onbeschermd seksueel contact gehad, laat je testen op SOA’s. Vaak merk je helemaal niet dat je besmet bent, maar de gevolgen van een SOA kunnen ernstig zijn!