Deze behandeling van genitale wratten had je vast niet verwacht

Deze behandeling van genitale wratten had je vast niet verwacht

Is tenminste 1 of meer van de volgende stellingen op jou van toepassing?

  • Je hebt mogelijk genitale wratten
  • Je vermoedt dat je een soa hebt
  • Je weet zeker dat je een soa hebt, maar je weet niet welke soa het is
  • Je hebt de afgelopen maanden onbeschermde seks gehad
  • Je hebt verschillende bedpartners gehad in het afgelopen half jaar (3 of meer)

Als je minimaal 1 van deze stellingen met ‘ja’ kunt beantwoorden, lees dan snel even verder.

Genitale wratten: een veelvoorkomende soa in Nederland

Genitale wratten krijg je mogelijk als je een bepaald type HPV (Humaan Papillomavirus) bij je draagt. Dit virus is op zich niet zo heel bijzonder, omdat 80-90% van alle Nederlandse mannen en vrouwen wel een keer HPV oploopt. Tegenwoordig krijgen jongens en meisjes daar dan ook een vaccinatie voor. Sommige vormen van HPV kunnen namelijk bepaalde soorten kanker veroorzaken. 

Daarnaast bestaat er ook een vorm van HPV die genitale wratten veroorzaakt. 

Hoe zien genitale wratten eruit?

Genitale wratten zien eruit als kleine, rozerode, grijswitte of huidkleurige wratjes bij je geslachtsdeel of anus. En heel soms doet dat gebied ook pijn en/of jeukt het erg. 

Aantal mensen met genitale wratten in Nederland

Je ervaart niet altijd soa-symptomen, ook al ben je er wel mee besmet. En ook durft niet iedereen met een mogelijke soa naar de arts te gaan. Daardoor is het niet helemaal zeker hoeveel besmettingen met genitale wratten er precies in Nederland zijn. Het RIVM schat dat het gemiddeld aantal mensen met genitale wratten ongeveer ligt op 16000 vrouwen en 21000 mannen per jaar. Maar waarschijnlijk zijn dit er in werkelijkheid veel meer! Je bent dus zeker niet de enige.

Genitale wratten wel of niet laten behandelen?

Er is 1 belangrijke reden waarom er waarschijnlijk veel meer mensen rondlopen met HPV dan het RIVM inschat: genitale wratten verdwijnen namelijk meestal uit zichzelf. Een echte behandeling voor genitale wratten is daarom eigenlijk niet nodig. 

Maar daardoor komt het wel eens voor dat iemand genitale wratten had zonder het te weten. En omdat de wratjes opeens verdwenen, dat diegene dacht dat het bijvoorbeeld gewoon een waspoeder-allergie was. Tóch kun je HPV je hele leven bij je dragen. De symptomen ontbreken dan misschien, maar het HPV woont dan wel in je lichaam. Na een tijdje kunnen de genitale wratten je dan zomaar onaangenaam verrassen door plotseling terug te komen.

Test jezelf regelmatig op mogelijke soa’s 

Dus: heb je de afgelopen maanden onbeschermde seks gehad? Of ervaar je klachten die misschien wijzen op een soa? Dan is het heel belangrijk dat je je zo nu en dan laat testen op mogelijke soa’s. 

Soa’s zijn absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Vrijwel iedere (jong)volwassene heeft namelijk seks. Dus krijgen ook heel veel mensen wel eens een soa. Oftewel: ook heel veel mensen kampen met genitale wratten.

Behandeling van genitale wratten 

Het is natuurlijk helemaal niet leuk als je een soa oploopt, maar gelukkig is het vaak simpel te behandelen. Waarom zou je dan de kans wagen op mogelijke ernstige gezondheidsrisico’s? Alleen maar omdat je je klachten niet meteen liet behandelen? Gewoon even testen, dus! En je laten behandelen als het inderdaad een soa blijkt te zijn. Dan weet je waar je aan toe bent, kun je niemand besmetten én ben je snel van je vervelende soa-klachten af.

Betreft de genitale wratten: ook al verdwijnen ze dus vanzelf, tóch kun je dit genezingsproces behoorlijk versnellen. Er is dus zeker een zelf-behandeling mogelijk. Dit kun je laten doen bij SoaZorg Bunnik. Daar koop je anoniem speciale aanstipvloeistof die je 2 keer per dag op de wratten aanbrengt.

SoaZorg Bunnik: de soa-specialisten

Bij SoaZorg Bunnik is het mogelijk je supersnel te laten testen op mogelijke soa’s. Als je ’s morgens een online afspraak maakt, kun je vaak nog diezelfde middag bij ze terecht. Maar dat is niet alles: een test of behandeling bij SoaZorg Bunnik is ook nog volledig anoniem. 

Dit doen wij expres, omdat we weten dat helaas veel mensen zich schamen voor hun soa-klachten. Wij doen er dus alles aan om jou op je gemak te stellen! 

Klinkt goed toch? Wacht daarom niet langer en test jezelf voor de zekerheid op mogelijke soa’s als je in de afgelopen tijd onbeschermde seks had.

Je doet dat heel eenvoudig direct hier:

Afspraak maken bij SoaZorg