Wat zijn de symptomen van een soa?

Je kampt al enige tijd met jeuk, pijn of vreemde klachten aan je geslachtsdeel of anus. Of er is iets anders aan de hand met je penis of vagina, waarvan je niet weet of het normaal is. Is het een soa? Of ligt de oorzaak heel ergens anders?

Het kan dan inderdaad zo zijn dat je een soa te pakken hebt. Maar een soa heeft niet altijd merkbare symptomen. Zo merkt maar liefst 90% van de vrouwen niet dat ze besmet zijn met chlamydia, terwijl deze soa op lange termijn grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Daarom is het belangrijk om je te testen op een soa wanneer je onbeschermde seks hebt gehad, de laatste 6 maanden meerdere bedpartners hebt gehad of mogelijke soa symptomen hebt. 

Heb ik een soa? Check de symptomen! 

Check snel of je mogelijk besmet bent met een soa. Hieronder vind je de belangrijkste symptomen van een mogelijke soa op een rij. 

Afscheiding

Vrouwen hebben altijd een soort vloeistof wat uit de vagina komt. Dit is heel normaal. Maar verandert deze afscheiding van kleur, structuur of geur? Dan heb je misschien een soa. 

Bij mannen is afscheiding uit de penis wél meteen een alarmsignaal: de kans is groot dat je dan bijvoorbeeld lijdt aan gonorroe. Deze soa noemt men niet voor niets ‘de druiper’. 

Doe je aan anale seks? En heb je last van afscheiding uit de anus? Dan kan dat ook zeker wijzen op een soa. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Jeuk 

Jeuk aan je geslachtsdeel of anus hoeft niet per se door een soa te komen. Maar het is wel een symptoom dat veel voorkomt bij soa’s! Naast jeuk kun je dan ook kampen met een branderig gevoel daar beneden. Of de huid in die regio is rood en/of geïrriteerd. Let dus ook op of je meerdere klachten hebt die mogelijk wijzen op een soa.

Pijn

Pijn is altijd een signaal van je lichaam dat er iets niet goed is. En als je pijn voelt bij je geslachtsdeel of anus, dan kan de oorzaak best een soa zijn. Daarnaast is pijn in je onderbuik, tijdens de seks óf het plassen ook iets wat je beter goed in de gaten kunt houden. Er is een kans dat je besmet bent geraakt met chlamydia, gonorroe, herpes of genitale wratten.

Blaasjes, zweertjes, wratten of bultjes

Soa’s zoals herpes, syfilis, schurft, schaamluis of genitale wratten veroorzaken blaasjes, wratten, zweertjes of bultjes. Deze plekken kunnen dan jeuken, pijn doen of er komt vocht uit. Mocht je hier last van hebben, doe dan onmiddellijk een soa-test! De kans is zeer groot dat je besmet bent met een soa die snel behandeling nodig heeft. 

Bloedverlies

Ben jij een vrouw en heb je (één van) de volgende symptomen?

  • Je bent niet ongesteld, maar toch verlies je wat bloed
  • Je hebt seks (gehad) en er komt bloed uit je vagina 
  • De laatste tijd zit er vaak wat (slijmerig) bloed bij je poep

Als je deze symptomen herkent en je weet zeker dat je niet zwanger bent, dan is er kans dat je een soa hebt. 

Ben je een man?

En komt er bloed uit je anus (misschien in combinatie met afscheiding en pijn)? Laat je dan ook zeker testen op soa’s.  

Doe snel en anoniem een soa-test bij SoaZorg Utrecht & Bunnik 

Je weet nu wat de belangrijke symptomen zijn van een soa. 

Maar let op: lang niet iedereen krijgt echt duidelijke klachten, ook al ben je besmet! Sommigen die merken zelfs helemaal niets. 

En dat is het verraderlijke van een soa. Je kunt zonder dat je het weet een soa zoals chlamydia onder de leden hebben. En als je er niets aan doet, dan kan dat nare gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat je je altijd even test als je de afgelopen 6 maanden meerdere sekspartners had. Óf wanneer je vermoedt dat je misschien besmet bent.

Bij SoaZorg Utrecht & Bunnik kun je je snel en anoniem laten testen. En je kunt zelf je afspraak online inplannen! Zet je gezondheid en eventuele kinderwens niet op het spel en plan nu direct je afspraak in

Afspraak maken bij SoaZorg