arrow_drop_up arrow_drop_down

HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens.

Vanaf 2021 zullen ook jongens een HPV-vaccinatie krijgen. Dat maakt staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag bekend. Hij neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over, die in juni dit jaar al concludeerde dat zowel jongens als meisjes de bescherming van de prik nodig hebben.

In verschillende landen om ons heen, waaronder België, Duitsland en Oostenrijk, worden jongens al gevaccineerd tegen het virus. 

Gevolgen van HPV

Ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen krijgen jaarlijks kanker door het HPV virus. Mannen die met HPV geïnfecteerd worden, kunnen mond-, keel-, anus- en penis-kanker krijgen.
Bij vrouwen is baarmoederhalskanker het meest bekend. Hierbij is in 70 % van alle gevallen het HPV virus verantwoordelijk.
Jaarlijks sterven er 300 vrouwen en 200 mannen aan de gevolgen van kanker door HPV.
Als 80 % van de bevolking is gevaccineerd, ontstaat een soort ‘kudde-immuniteit’ en kunnen we het virus uitroeien.

Ook de leeftijd van de HPV-vaccinatie gaat omlaag

Zowel voor jongens als voor meisjes geldt dat zij straks vanaf hun 9de levensjaar ingeënt gaan worden.
Je wilt kinderen het liefst ruim voor zij seksueel actief worden inenten. Op dit moment worden meisjes gevaccineerd op 13- of 14-jarige leeftijd. Er is echter geen reden om tot dan te wachten. Het vaccin is veilig voor 9-jarigen en kan gecombineerd gaan worden met de inentingen tegen bof, mazelen en rode hond die kinderen nu al op 9 jarige leeftijd krijgen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 26 jaar, die eerdere vaccinaties hebben gemist, krijgen de kans om alsnog gratis gevaccineerd te gaan worden.

Twee vliegen in één klap

“Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap. Hiermee zijn zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming”, zegt staatssecretaris Blokhuis.

Gevaccineerde jongens kunnen HPV niet meer overdragen aan meisjes. Door jongens te vaccineren, zijn dus ook meisjes beschermd tegen HPV-gerelateerde kanker.

De tijd tot 2021 moet worden gebruikt om voldoende vaccin in te kopen en het vaccinatieproces goed te organiseren.