Wat zijn de symptomen bij genitale wratten?

Genitale wratten zijn een soa die worden veroorzaakt door een specifiek soort HPV-virus (Humaan Papillomavirus). Het gekke van dit virus is dat bijna iedere Nederlander het wel een keer krijgt. Specifieker nog: ongeveer 85% van alle mensen krijgt wel een keer het HPV-virus! Dat is dus ontzettend veel. Maar gelukkig verdwijnt bij veel mensen dit virus uiteindelijk ook weer uit het lichaam. Elk HPV kan ook verschillende ziektes veroorzaken. Zo bestaat er een vorm die bijvoorbeeld baarmoederhalskanker kan veroorzaken. En er is een vorm van HPV die dus tot genitale wratten kan leiden, oftewel wratten op je geslachtsdeel. Deze vorm is dan ook een soa, omdat je het meestal krijgt door onbeschermde seks.

 

Merk je altijd dat je genitale wratten hebt?

Niet iedereen weet dat hij of zij HPV in het lichaam heeft zitten. Dat kan verschillende redenen hebben:

  1.  Je krijgt geen symptomen door het HPV-virus.
  2.  De genitale wratten kun je niet zien, omdat ze bijvoorbeeld in je anus of vagina zitten.
  3.  Je hebt nooit onbeschermde seks gehad, dus denk je dat je geen genitale wratten kunt hebben.
  4.  Je hebt bultjes bij je geslachtsdeel of anus, maar je weet niet dat dit genitale wratten zijn.
  5.  Je sekspartner beweerde soavrij te zijn, dus geloof je dat je niet besmet kunt zijn met genitale wratten.

Je kunt dus een soa hebben zoals genitale wratten zonder dat je dat weet of merkt! 

 

Hoe krijg ik genitale wratten? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Er zijn 2 hoofdoorzaken waardoor je besmet raakt met genitale wratten:

1. Genitale wratten door onbeschermde seks

De hoofdoorzaak van genitale wratten is bijna altijd onbeschermde seks. Genitale wratten behoren niet voor niets tot één van de meest voorkomende soa’s, naast chlamydia. HPV is echt heel besmettelijk. En zoals je nu weet, hoef je er ook niet altijd per se symptomen van te krijgen. 

2. Genitale wratten door besmet textiel

Een andere mogelijke oorzaak van genitale wratten is besmet textiel. Denk hierbij aan handdoeken, washandjes of andermans ondergoed en badkleding. Leen dus nooit zomaar ongewassen textiel van iemand anders.

Dat betekent dat je ook altijd je eigen ondergoed moet aanhouden als je bijvoorbeeld badkleding, boxershorts of lingerie past in de winkel! Die plastic stickers die ze als zogenaamde ‘hygiëne-maatregel’ op het kruis van zulke onderkleding plakken, werkt natuurlijk niet als daar het HPV-virus op zit. Ga er maar niet vanuit dat winkelmedewerkers die sticker na elke pasbeurt vervangen door een nieuwe. Voorzichtig, dus!

 

Genitale wratten symptomen: zo weet je dat het genitale wratten zijn 

Er zijn veel soa’s of aandoeningen waarbij je bultjes op je geslachtsdeel of anus krijgt. Daarom weet je misschien niet zeker dat jouw symptomen genitale wratten zijn. Hoe herken je genitale wratten dan? Je herkent ze door hun kenmerkende eigenschappen:

De vorm 

Genitale wratten zijn geen bultjes, maar echt wratjes. Dat betekent dat de vorm eruit ziet zoals een bloemkool.

De kleur 

Genitale wratten hebben het vaakst 2 soorten kleuren: of ze zijn rozerood, óf juist grijswit. Maar: het is ook is heel goed mogelijk dat ze gewoon huidkleurig zijn. Dat verschilt dus heel erg per persoon.

De hoeveelheid 

Genitale wratten zitten niet overal een beetje verspreid. Een typisch kenmerk is dat de wratjes vaak verschijnen in kleine groepjes bij elkaar. 

Het ongemak 

Van genitale wratten krijg je lang niet altijd last. Mocht je er wel klachten van krijgen, dan merk je soms het volgende: ze doen pijn, ze jeuken, of er ontstaat een branderig gevoel bij je geslachtsdeel of anus.

Geen symptomen bij genitale wratten 

Let op! Soms heb je genitale wratten in je vagina, anus of baarmoedermond. Dus dan zie of voel je geen wratjes. Toch lijd je dan misschien alsnog aan deze soa. Het lastige is alleen dat er geen test bestaat voor genitale wratten. Maar zie je mysterieuze bultjes bij jezelf of bij een bedpartner? Dan is het altijd goed om je sowieso te laten checken op mogelijke soa’s. Want misschien zijn het helemaal geen genitale wratten, maar zijn ze het symptoom van een andere soa. 

 

Genitale wratten en de genezing ervan 

Genitale wratten verdwijnen vanzelf. Maar soms kan het helaas wel tot 2 jaar duren. Ook al zijn genitale wratten absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen, het is heel begrijpelijk dat je er graag zo snel mogelijk vanaf wilt. 

Om die reden kun je je snel terecht bij SoaZorg Utrecht & Bunnik. Dit is een soa-kliniek gespecialiseerd in het testen en behandelen van soa’s. Deze artsen behandelen dus alleen maar patiënten met een soa. Daardoor hebben ze alle mogelijke symptomen wel een keer gezien en vinden ze niets raar. 

Vermoed je dat je genitale wratjes hebt? Dan kun je bij SoaZorg Utrecht & Bunnik anoniem een speciale aanstipvloeistof kopen. Deze vloeistof smeer je 2 keer per dag op de wratjes en dan verdwijnen ze vaak sneller dan wanneer je het spontaan laat genezen.

Laat via onderstaande button daarom even weten wanneer je langskomt om de aanstipvloeistof op te halen.

Afspraak maken bij SoaZorg