Wat zijn genitale wratten en hoe kom ik hieraan?

Wat zijn genitale wratten en hoe kom ik hieraan?

Heb jij het afgelopen jaar onbeschermde seks gehad? En zie je de laatste tijd opeens allemaal kleine bultjes bij je geslachtsdelen? Dan kunnen dit mogelijk genitale wratten zijn. Wat zijn dit precies en wat is de oorzaak van genitale wratten? Kun je het genezen? En hoe weet je eigenlijk zeker dat je genitale wratten hebt en niet iets anders?

De oorzaak van genitale wratten 

Genitale wratten zijn het gevolg van het HPV-virus (Humaan Papillomavirus). Dit is een virus dat eigenlijk iedereen wel een keer krijgt in zijn of haar leven. Sommige mensen krijgen dan ook genitale wratten als gevolg van dit virus. Dit zijn kleine wratjes in of bij je geslachtsdelen of anus. 

Hoe krijg ik genitale wratten?

Genitale wratten krijg je door onbeschermde seks. Het is een heel besmettelijke soa. Daarom kan zelfs een condoom het niet altijd voorkomen. Je hoeft het maar 1 keer aan te raken (ja, zelfs gewoon met je vingers!) en je raakt dan gemakkelijk besmet. Maar ook als je bijvoorbeeld een handdoek of washandje van iemand gebruikt die besmet is, kun je genitale wratten krijgen.

Symptomen die lijken op genitale wratten

Soms denk je dat je genitale wratten hebt, maar dan blijkt het toch iets heel anders te zijn. Bultjes bij je vagina, penis of anus hoeven namelijk niet per se genitale wratten te zijn. Soms kun je bijvoorbeeld ook bultjes krijgen na het scheren. Dat zijn dan in dat geval dus gewone irritatiebultjes. Deze scheerbultjes zien er vaak rood en geïrriteerd uit. En kunnen ook behoorlijk gaan jeuken als de haartjes weer teruggroeien.

Ben je een man? Dan bestaat er nóg een andere mogelijke oorzaak voor je bultjes in plaats van genitale wratten. Namelijk dat je PPP (Pearly Penile Papules) hebt, of ook wel ‘Parelketting’ genoemd in het Nederlands. Dit zijn kleine, witte bultjes op de rand van je eikel. Dit is heel normaal en hier hoef je verder niks aan te doen. Het heeft ook absoluut niets met slechte hygiëne of wat dan ook te maken. De ene man krijgt het gewoon helaas wel en de andere niet.

Genitale wratten symptomen: hoe weet je dan zeker of je het hebt?

Genitale wratten jeuken vaak of doen pijn. Deze bultjes zien er ook anders uit dan gewone bultjes: de vorm is een beetje als een soort bloemkooltje. De kleur is rozerood of grijswit. Bovendien groeien ze vaak in groepjes bij elkaar.

Dus als jouw bultjes aan deze kenmerken voldoen, dan heb je vrijwel zeker genitale wratten. Maar geen paniek! Wist je dat bijna elke Nederlander het HPV-virus bij zich draagt? Alleen merkt de ene er helemaal niets van, en de ander krijgt helaas wél genitale wratten als gevolg van dat virus. Maar wist je dat je soms ook helemaal niet weet dat je genitale wratten hebt? Het komt namelijk ook wel eens voor dat de genitale wratten in de vagina of anus zitten, of bij de baarmoeder.

Als je dan genitale wratten hebt, is het dus absoluut niet iets waar je je voor hoeft te schamen. En dat om een heel simpele reden: omdat ongelooflijk veel mensen kampen met genitale wratten. Alleen praat bijna niemand erover. En daarom denk jij misschien dat je één van de weinigen bent. Maar dat is dus echt niet zo!

Genitale wratten genezing

Zoals je nu weet, krijgt dus bijna iedereen wel een keer dit virus. Maar genitale wratten verdwijnen uiteindelijk ook weer. Om die reden hoef je er geen medicijnen voor te krijgen. Je moet de genitale wratten dus alleen maar even ‘uitzieken’. Toch is het heel begrijpelijk dat je de genitale wratten ontzettend vervelend vindt en dat je je er misschien voor schaamt. 

Daarom biedt SoaZorg Utrecht & Bunnik tóch een behandeling aan voor deze soa. Wij krijgen namelijk heel veel mensen in onze praktijk met genitale wratten. Onze behandeling bestaat uit een speciale aanstipvloeistof. De wratten verdwijnen dan waarschijnlijk sneller dan wanneer je het zou uitzieken. 

Het fijne aan SoaZorg Utrecht & Bunnik is dat we je helemaal anoniem behandelen. Niemand komt er dus ooit achter dat jij genitale wratten had. En ook kun je vaak zelfs nog dezelfde dag terecht! 

Dus wil je snel van je genitale wratten af? Plan dan zelf een online afspraak in. 

Afspraak maken bij SoaZorg