Hoe gaat een soatest bij vrouwen?

Wist je dat je van sommige soa’s vaak helemaal geen klachten krijgt? Met name chlamydia is daar een goed voorbeeld van. Slechts 1 op de 10 vrouwen krijgt symptomen van chlamydia. Zo kan een vrouw dus zonder dat ze het weet heel lang ermee rondlopen. In de praktijk is dat dan ook regelmatig het geval. Gelukkig kun je chlamydia heel simpel genezen door even een keer 2 pilletjes te slikken.

Naast chlamydia kan het ook zijn dat je (bijna) geen symptomen krijgt van syfilis (in het beginstadium) of genitale wratten

Vandaar vaak het advies is altijd voor de zekerheid een soatest te doen als er kans is dat je besmet bent met een soa. De behandeling is meestal heel simpel, zoals bijvoorbeeld een antibioticakuurtje, zodat je binnen no time weer soavrij bent.

Soatest doen of niet? Mogelijke soa-symptomen bij vrouwen

Soaklachten kunnen verschillen bij mannen en vrouwen. Op zich ook wel logisch, omdat een penis en vagina natuurlijk heel anders zijn en mannen geen baarmoeder hebben. Waar moet je dan als vrouw op letten bij een mogelijke soa? 

Je hebt bijvoorbeeld:

  • koorts of andere symptomen die lijken op een griepje
  • jeuk aan je vagina of bij je anus
  • afscheiding of bloed uit je anus
  • last van bloedverlies tussen je menstruaties door
  • last van bloedverlies tijdens of na seks
  • vaginale afscheiding die anders is dan normaal (bijvoorbeeld andere kleur of geur)
  • blaasjes, wratten of zweertjes bij je vagina of anus
  • pijn bij het plassen, aan je vagina, anus of in je buik 
  • pijn op het moment dat je seks hebt
  • een gele verkleuring van je huid en/of oogwit 
  • een rode en/of geïrriteerde vagina

Herken je 1 van bovenstaande symptomen? Doe dan voor de zekerheid een soatest. Dit kun je doen door een afspraak te maken met je eigen huisarts, de GGD, een particulier testcentrum of SoaZorg Utrecht en Bunnik

Wat houdt een soatest in?

Een soatest bestaat uit 3 delen:

1. Soatest interview 

Voordat de echte soatest begint, stelt de arts of behandelaar je een aantal vragen. Deze vragen gaan over je seksleven, je gezondheidsklachten en over de risicogroepen waar jij misschien tot behoort. 

Door jouw antwoorden op deze vragen kan de arts beter bepalen hoe groot de kans is dat je een soa hebt én welke soa je mogelijk hebt. 

2. Mogelijke soatesten bij vrouwen

Na het interview neemt de behandelaar een soatest bij jou af. 

Symptomen bekijken

Soms is de soatest eigenlijk niet eens een ‘echte’ soatest: stel dat je bijvoorbeeld genitale wratten hebt of schaamluis, dan is een blik op je klachten werpen vaak al genoeg. De arts ziet het meteen als het om zulke soa’s gaat. Een vervolgtest, zoals urine of bloed afnemen, is dan niet nodig.

Eendenbek 

Heb je klachten in je vagina? Dan kan de arts je vagina mogelijk onderzoeken met een eendenbek. Daarmee wordt je vagina wat verder geopend en kan de dokter er wat beter in kijken om te checken op symptomen.

Uitstrijkje

Verder is het mogelijk dat je een vaginaal uitstrijkje krijgt. Er wordt dan met een soort wattenstaafje wat afscheiding uit je vagina afgenomen. Je vaginale afscheiding wordt dan vervolgens getest op bepaalde soa’s, zoals bij chlamydiagonorroemycoplasma genitalium en trichomonas.

Zo’n uitstrijkje kan soms ook gemaakt worden van bijvoorbeeld je anus of keel, als je daar ook risico gelopen hebt.

Bloedonderzoek

Sommige soa’s kun je het beste aantonen door middel van een bloedonderzoek. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij HIVsyfilis en hepatitis B. Er wordt dan wat bloed uit je arm afgenomen en onderzocht door het lab.

3. Uitslag van de soatest

Het derde deel van de soatest bij vrouwen is de uitslag. Hoe lang je moet wachten hierop is echt heel verschillend. Bij de huisarts duurt dit gemiddeld een week. En bij de GGD kan dit zelfs tot 2 weken duren. 

Bij SoaZorg Utrecht & Bunnik krijg je de uitslag vaak al vrij snel binnen. In veel gevallen namelijk al binnen een dag. Ook zijn sneltesten mogelijk voor sommige soa’s. Dan weet je de uitslag al binnen een uur. 

Sowieso doe je een soatest bij SoaZorg anoniem. Dus ben je een vrouw en wil je je checken op een mogelijke soa? Maak dan via de button hieronder online een afspraak.

Afspraak maken bij SoaZorg