Wat moet ik doen als het condoom gescheurd is?

Ook als je je best doet om veilige seks te hebben kan het wel eens mis gaan. Hoewel condoomgebruik de meest effectieve manier is om een SOA te voorkomen, kan het gebeuren dat het condoom scheurt of afglijdt. Dat kan een hoop stress opleveren. Wat kan je nu het beste doen als jou dat overkomt?

Wat doe je als vrouw, wanneer het condoom gescheurd is?

Als een condoom kapot gaat, scheurt het meestal ver door. Vaak blijft het dan (deels) in de vagina of anus achter.

Het eerste wat je in dat geval doet, is het condoom uit de vagina of anus verwijderen.

Soms gaat dit lastig. Raak dan niet in paniek, en ga ook zeker niet met allerlei hulpmiddelen als een pincet proberen het te verwijderen. De kans dat je je vagina of anus hiermee beschadigt is groot.

Zit het condoom in de vagina, probeer het dan met 1 of 2 vingers te verwijderen, of probeer het naar buiten te persen. Als je rustig blijft, lukt het meestal wel. Mocht het echt niet lukken om het condoom te verwijderen, neem dan contact op met een (huis) arts. Die kan met de juiste middelen het condoom voor je verwijderen.

Zit het condoom in de anus, dan kun je proberen het met 1 vinger te verwijderen. Ook nu is het belangrijk om niet in paniek te raken als het niet meteen lukt. Meestal komt het condoom met de ontlasting alsnog naar buiten. Gebeurt dit niet binnen 24 uur, dan kan je het beste een arts raadplegen. Ga vooral niet met allerlei hulpmiddelen in je anus. De kans op beschadiging is dan heel groot.

Ga even staan of lopen, om eventueel sperma uit de vagina of anus te laten lopen.

De vagina of anus van binnen spoelen is geen goed idee: hiermee breng je het sperma verder naar binnen. Ook kunnen er wondjes ontstaan, waardoor je risico op een infectie juist vergroot wordt. Wel kan je de buitenkant van de vagina of anus met water spoelen.

Als het condoom gescheurd is tijdens vaginale seks, en je geen aanvullende anticonceptie gebruikt, bestaat de kans dat je zwanger wordt. Om dit te voorkomen kun je de morning after pil gebruiken. Deze morning after pil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Doe dit zo  snel mogelijk, om de kans op zwangerschap zo klein mogelijk te houden.

Doe altijd een SOA test wanneer het condoom gescheurd is.
Afspraak maken bij SoaZorg

Wat doe je als man wanneer het condoom gescheurd is?

Voor mannen die anale seks ontvingen toen het condoom scheurde, geldt ook dat je probeert het condoom te verwijderen.

Raak niet in paniek als het niet meteen lukt, en gebruik zeker niet allerlei hulpmiddelen. Als je het niet met een vinger kunt pakken, wacht je even af of het condoom alsnog met de ontlasting naar buiten komt. Wanneer dit langer dan 24 uur duurt, neem je contact op met een arts om het te laten verwijderen.

Ga staan of loop rond om het sperma uit de anus te laten lopen. Spoel de anus niet aan de binnenkant, in verband met het juist verder naar binnen brengen van het sperma, en omdat er door het spoelen wondjes kunnen ontstaan die de kans op infectie vergroten. De buitenkant van de anus kun je wel met water spoelen.

Als je een heel hoog risico op HIV hebt gelopen neem je contact op met een HIV behandelcentrum, de GGD of een Eerste Hulp afdeling, om uiterlijk binnen 72 uur, maar liefst eerder, te starten met een PEP-behandeling.

Doe altijd een SOA test wanneer het condoom gescheurd is.
Afspraak maken bij SoaZorg

Mannen bij wie het condoom scheurde terwijl zij vaginale of anale seks gaven kunnen de penis wassen met water.

Ook voor hen geldt dat het verstandig is om een SOA test te doen om zeker te weten dat er geen sprake is van een SOA.

Ook wanneer je geen klachten hebt die je aan een SOA doen denken kan je besmet zijn. Meer dan 50% van de SOA’s verloopt zonder dat de geïnfecteerde persoon het merkt. Een SOA test geeft je zekerheid dat je niets hebt opgelopen.
Afspraak maken bij SoaZorg