Heb ik een SOA?

Hoe loop je nu eigenlijk een SOA op? En is een SOA een bacterie, een virus of een beestje? Wat kan je doen om het te voorkomen? En wat merk je als je een SOA hebt?

Symptomen van een SOA

Er zijn verschillende klachten waardoor je zou kunnen denken aan een SOA:

  • pijn
  • jeuk
  • branderigheid
  • afscheiding uit vagina of penis
  • roodheid
  • blaasjes/bultjes/zweertjes
  • bloedverlies (vaginaal of anaal)
  • beestjes

Geen klachten, maar wel een SOA

Ook als je geen klachten hebt kan je een SOA hebben. Het is zelfs heel vaak zo dat je niks merkt van de SOA. Later kan je dan wel ziek worden of problemen krijgen.

Je kunt de SOA, ook als je geen klachten hebt, aan iemand anders doorgeven.

Hoe kom je aan een SOA?

Een SOA krijg je door seks te hebben met iemand die besmet is. Bij een SOA gaat het meestal om een virus of een bacterie, maar je kan ook ‘beestjes’ oplopen!

Die virussen of bacteriën kunnen zitten in:

  • Sperma
  • Voorvocht
  • Vaginaal vocht
  • Slijmvliezen van penis, vagina, anus en mond of keel.
  • Bloed

Slijmvliezen zijn de vochtige delen van de penis, vagina, anus of mond. De binnenkant van je lichaam dus. Deze slijmvliezen zijn veel dunner dan je huid en ze kunnen de virussen en bacteriën veel minder goed tegen houden.

Je huid is meestal wel dik genoeg om een SOA tegen te houden, maar helaas niet altijd. Er zijn SOA’s die je wel degelijk via de huid kunt oplopen. Dit zijn:

Ook beestjes, zoals schaamluis of schurft, kun je via huid- en haarcontact oplopen.

Sommige SOA’ s kun je krijgen door bloedcontact. Als het bloed van iemand die HIV, syfilis of hepatitis in jouw bloedbaan terecht komt kun jij het ook krijgen.

Nog een andere manier om een SOA over te dragen is van moeder op kind: als jij zwanger bent en je hebt een SOA, kun je jouw baby besmetten. In Nederland wordt daarom altijd aan het begin van je zwangerschap getest op hiv, hepatitis B en syfilis.

Hoe kan je voorkómen dat je een SOA krijgt?

Door een condoom te gebruiken kan je veel SOA’ s voorkomen.

Wist jij, dat je ook via orale seks een SOA kunt oplopen? Om dit veilig te doen kun je bij pijpen of beffen ook  een condoom of beflapje gebruiken.

Gebruik een nieuw condoom als je wisselt van orale, vaginale of anale seks.

Ook door het gezamenlijk gebruik van seksspeeltjes kun je een SOA doorgeven. Je kunt dit voorkomen door de speeltjes tussendoor schoon te maken.

Een condoom of beflapje helpt niet tegen schaamluis of schurft. Als jij of je bed-partner hier last van heeft is het verstandig dit eerst te behandelen voor je seks gaat hebben.

Moet je een SOA test doen?

Als je onveilige seks gehad hebt, een nieuwe partner hebt, of met wisselende personen seks hebt, dan is het verstandig om een SOA test te doen.

Ben jij gewaarschuwd door een (ex-) bedpartner voor een SOA? Aarzel dan niet en laat je altijd testen, ook als je helemaal geen klachten hebt.

De meeste SOA’ s zijn goed te behandelen, en daarmee kan je een hoop ellende voorkomen.

Weet je dat je bij SoaZorg in Utrecht meestal dezelfde dag nog terecht kan voor een test? Als je wilt kan dat helemaal anoniem. Na 1 of 2 werkdagen heb je de uitslag al.

En heb je een SOA? Dan kan je ook anoniem behandeld worden.
Afspraak maken bij SoaZorg