Een SOA test thuis, of bij een arts?

SOA tests zijn gewoon te verkrijgen bij de drogist, waarom zou je dan naar de huisarts te gaan? Of naar een gespecialiseerde kliniek zoals SoaZorg Bunnik? Wat zijn de verschillen tussen een SOA thuistest en een test bij een specialist? Deze vragen kunnen de kop opsteken op het moment dat je je wilt laten testen op SOA’s. In dit artikel vind je de antwoorden. 

Een SOA, seksueel overdraagbare aandoening, kun je oplopen door onbeschermd seks te hebben. Het gaat dan om penetratie en orale seks zonder condoom of bef-lapje. Als je je zorgen maakt over een SOA, dan heb je misschien een waarschuwing gekregen van een bedpartner, val je binnen een risicogroep, ondervind je klachten die op een SOA kunnen wijzen of vertrouw je het gewoon even niet zo. Zodra het vermoeden dat je een SOA zou kunnen hebben is gewekt, is het verstandig om direct een SOA test te doen.


SOA test bij een speciale kliniek of de huisarts

Als je je wilt laten testen op een SOA kun je een afspraak maken bij de GGD, de huisarts of een privékliniek. Dit kan vaak telefonisch of online en in sommige gevallen kan het zelfs anoniem, zoals bij SoaZorg Bunnik. Tijdens het onderzoek heb je eerst een gesprekje met de arts over je seksleven. Dit gesprek helpt de arts te bepalen waar, wanneer en met wat voor SOA je mogelijk bent besmet. Deze informatie is belangrijk voor de daadwerkelijke test(en). Het bepaalt namelijk welke test(en) er worden afgenomen en waar je getest moet worden (keel, vagina, penis en/of anus).


De testen die de arts kan afnemen zijn een uitstrijkje, een urinetest of een bloedtest. Welke testen worden gedaan hangt dus af van de vermoedelijke SOA’s en de plek op je lichaam. Het afnemen van een urinemonster spreekt voor zich, je moet dan in een potje plassen waarna de urine in een lab wordt onderzocht. Bloed wordt afgenomen via de binnenkant van je elleboog. Een uitstrijkje wordt afgenomen met een wattenstaafje. Er wordt dan een monster genomen van de slijmvliezen, bijvoorbeeld in de keel of de vagina. Het is belangrijk voor mannen om te weten dat als er een SOA vermoed wordt bij de penis, dat dit niet betekent dat er een uitstrijkje genomen wordt door een stokje in de penis te steken. Het gaat dan slechts om een urine-monster. Als er een monster van de anus moet worden genomen dan gaat dat wel met een wattenstaafje om zodoende het monster af te kunnen nemen. Als je wilt mag je dat zelf doen op het toilet. Net als bij het urinemonster, worden ook het bloed en het uitstrijkje naar een lab gestuurd voor onderzoek.


Als je naar een arts gaat kun je de uitslag meestal binnen een week terug verwachten, maar dit verschilt per huisarts, kliniek en GGD. Bij sommige klinieken weet je al binnen 24 uur of je een SOA hebt. Bij SoaZorg in Bunnik bestaat zelfs de mogelijkheid om van verschillende SOA’s de uitslag al binnen 2 uur te krijgen. Wees geduldig en zorg ervoor dat je in de tussentijd geen seks hebt, zo voorkom je dat je anderen besmet, mocht blijken dat je inderdaad een SOA hebt.

Afspraak maken bij SoaZorg

De SOA thuistest

Jezelf thuis testen op SOA’s kan ook. Je hoeft dan met niemand in gesprek en kunt de test afnemen in de privacy van je eigen huis. Er zijn twee verschillende soorten testen mogelijk. Er is een test waarbij je meteen het resultaat hebt, en waarbij geen laboratorium betrokken is, en er is een test waarbij je zelf de monster(s) thuis afneemt en deze opstuurt naar een laboratorium. In het laatste geval moet je dus iets langer wachten op het resultaat van de test, maar de uitslag is dan veel en veel   betrouwbaarder, en dat is natuurlijk waar het om draait! De ‘kruidvat-testen’ waarbij je direct een uitslag hebt, zijn uitgesproken onbetrouwbaar!

Een thuistest voor het laboratorium koop je online, bijvoorbeeld via SoaZorg, en deze komt met instructies voor het uitvoeren van de test. Je stuurt het terug naar het lab, waar het vervolgens op dezelfde manier onderzocht wordt als wanneer je de test bij de arts hebt laten afnemen.

Let op! Het kan gebeuren dat een thuistest een foutieve uitslag geeft. Je hebt de test dan wellicht verkeerd uitgevoerd, of de incubatietijd van de SOA was nog niet voorbij.  Ook kan het zijn dat je op de verkeerde plek van je lichaam hebt getest of op de verkeerde SOA. Als jij bijvoorbeeld orale seks gegeven hebt, en er is geen vaginaal of anaal contact geweest, dan zal de SOA alleen in je keel kunnen zitten. Test jij dan vervolgens alleen vaginaal of in de urine, dan zal je de SOA daar niet aantreffen. Let er bij het posten van je test naar het laboratorium ook op dat je je pakketje kort voor de buslichting in de brievenbus stopt, zodat het materiaal niet lang in een hete brievenbus in de zon ligt. Dat kan de kwaliteit van de test beïnvloeden.

Als je hier allemaal goed op let, moet het ook met jouw laboratorium thuistest helemaal goed komen.

Afspraak maken bij SoaZorg

Het kan ook heel goed zijn dat je jouw situatie toch liever even wilt bespreken met een arts, of dat je bijvoorbeeld ook bloed af wilt laten nemen. In dat geval kun je anoniem terecht bij SoaZorg in Bunnik.  Mocht je positief testen, dan kun je je ook anoniem bij ons laten behandelen.

Direct een afspraak maken voor een SOA test bij SoaZorg Bunnik: we helpen je graag, en je kunt meestal dezelfde dag nog terecht.

Afspraak maken bij SoaZorg