jeuk aan je vagina

Ik heb jeuk bij mijn vagina

Jeuk bij je vagina is een erg vervelend en ongemakkelijk probleem. Veel vrouwen hebben er wel eens, of zelfs heel vaak, last van. Jeuk bij de vagina kan veel verschillende oorzaken hebben.


1.Schimmelinfectie (Candida)

Een veelvoorkomende oorzaak van jeuk bij de vagina is een schimmelinfectie. Ongeveer 75% van alle vrouwen krijgt hier wel eens mee te maken, en veel vrouwen hebben er zelfs regelmatig last van. Het kan optreden na het gebruik van antibiotica, door het gebruik van vaginale spoelingen, of na het hebben van seks. Ook als je weerstand wat minder is kan een schimmelinfectie de kop op steken. Vaak gaat het gepaard met witte, brokkelige afscheiding, die een beetje op kwark lijkt. De schaamlippen zien vaak rood en er kan sprake zijn van een branderig gevoel in de vagina, en pijn bij het vrijen. Je kunt een schimmelinfectie behandelen met vaginaal-tabletten die je bij de drogist kunt kopen.


2.Bacteriele Vaginose

Ook bacteriële vaginose komt veel voor en kan jeuk aan de vagina veroorzaken. Je merkt hierbij meestal een visgeur op, die erger wordt bij het vrijen. Ook kun je  last hebben van grijze of witte afscheiding. Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in je vagina, waardoor ook de verhouding tussen de normaal in de vagina voorkomende bacteriën verstoord wordt. De meest voorkomende oorzaak is, net als bij een schimmelinfectie, het wassen van de vagina met zeep, of het gebruik van vaginale spoelingen. Heb je veel klachten en gaan deze niet weg als je stopt met overmatig schoonmaken van de vagina, dan kan een korte antibioticumkuur uitkomst bieden. 


3. Verandering in je hormoonspiegel

Bij de menstruatie, als je zwanger bent, en tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel. Dit kan soms vaginale jeuk veroorzaken. Dat kan ook gebeuren bij het starten of stoppen van de pil. Als je in de overgang raakt, wordt het slijmvlies van de vagina wat dunner doordat je oestrogeen productie daalt. Je vagina kan dan ook droger worden.


4.Chlamydia

Chlamydia is een SOA en komt heel veel voor. Bij 90% van de vrouwen veroorzaakt chlamydia geen klachten. Sommige vrouwen krijgen echter last van meer afscheiding en irritatie en jeuk bij de vagina. Chlamydia is snel en eenvoudig te behandelen met een korte antibioticum kuur. Dit is ook van belang als je er geen klachten van ervaart. Er kan anders schade aan je eileiders ontstaan, die zelfs tot onvruchtbaarheid kan leiden. Ook kun je de chlamydia weer doorgeven aan je bedpartner(s).


5.Gonorroe

Ook gonorroe is een SOA, die in de meeste gevallen bij vrouwen geen klachten geeft. Zijn er wél klachten, dan gaat het meestal om veranderde vaginale afscheiding die gepaard kan gaan met pijn, irritatie en jeuk in de schaamstreek. Of je nu wel of geen klachten ervaart van gonorroe, het is belangrijk dat je behandeld wordt met antibiotica wanneer je het opgelopen hebt. De infectie kan anders opstijgen naar je eileiders en daar schade aanrichten.


6.Genitale herpes

Genitale herpes wordt gekenmerkt door blaasjes en bultjes op of in je vagina of anus. Deze plekjes zijn meestal erg pijnlijk en kunnen daarnaast flink jeuken. Ook kun je je er ziek van voelen. Als je herpes hebt opgelopen, blijft het virus dat het veroorzaakt levenslang aanwezig in je lichaam. Wanneer je weerstand naar beneden gaat kan je een nieuwe aanval krijgen. Vaak is zo’n latere uitbraak veel minder heftig dan de eerste.


7.Schurft (scabiës) 

De veroorzaker van schurft is de schurftmijt. De vrouwtjes van deze mijt graven gangetjes in je huid, en leggen daarin hun eitjes. Vooral ’s nachts kan dit enorm veel jeuk veroorzaken. In de genitaalstreek zie je bij schurft vaak kleine rood/paarse bultjes en streepjes. Je kunt schurft oplopen door seksueel contact, maar ook door het delen van kleren, of het slapen in iemand anders bed. De huisarts kan je een middel voorschrijven om de schurft te behandelen. Ook moet je in dat geval al je kleren en beddengoed wassen, of in de vriezer leggen. Schurft komt de laatste jaren weer steeds vaker voor. 


vaginale jeuk door scabies

8.Schaamluis

Een andere naam voor schaamluis is ‘platjes’. Die naam heeft de luis te danken aan zijn bijzonder platte model. Net als schurft, kan je schaamluis oplopen door seksueel contact of door het delen van kleding of beddengoed. Aan de buitenkant van de vagina zie je rode plekken die veroorzaakt worden door de beten van de luis. ’s Nachts is de jeuk het ergst. Ook tussen je billen, op je bovenbenen en op je buik kan je last hebben van de luis. Bij de apotheek kan je anti-luizenproducten halen waar je de schaamluis goed mee kunt behandelen. Vergeet ook hierbij niet om je kleding en beddengoed te wassen. 


9.Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een chronische huidafwijking die meestal ontstaat bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar maar soms ook bij mannen en bij kinderen.  De huid voelt strak aan, en wordt wittig van kleur. De huid wordt dunner, en er kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Er kan bij vrouwen sprake zijn van pijn en jeuk in het gebied rondom de schaamlippen en de anus. Lichen sclerosus komt vooral voor in de schaamstreek, waar door verlittekening de ingang van de vagina nauwer kan worden, en vrijen erg pijnlijk kan zijn. Als er scheurtjes ontstaan kan het erg pijnlijk zijn als daar urine langs loopt, en bij scheurtjes bij de anus kan poepen erg pijnlijk zijn. Mogelijk is lichen sclerosus een autoimmuunziekte, maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld.
Met lichen sclerosus wordt je verwezen naar de gynaecoloog. Vaak krijg je een hormoonzalf voorgeschreven. De aandoening zal hierdoor niet verdwijnen, maar de behandeling kan verdere aantasting van de huid rondom de vagina en de anus voorkomen en de symptomen, zoals jeuk, onderdrukken.


10.Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door een HPV virus. Ze zijn erg besmettelijk en kunnen door seksueel contact, maar bijvoorbeeld ook door het delen van een handdoek, overgedragen worden. Genitale wratten zijn ongevaarlijk en meestal geven ze weinig fysieke klachten. Een enkele keer kunnen ze echter jeuk veroorzaken. Je kunt ze behandelen met aanstipvloeistof die hier speciaal voor ontwikkeld is. 


Behandeling van vaginale jeuk.

Omdat vaginale jeuk zoveel verschillende oorzaken kan hebben, zijn er ook veel verschillende behandelingsmogelijkheden. Soms is verwijzing naar de gynaecoloog zelfs nodig. Laat schaamte je niet weerhouden om hulp te zoeken bij vaginale jeuk. 


Als jij vermoedt dat een SOA de oorzaak kan zijn laat je dan testen. Bij SoaZorg in Bunnik kun je anoniem terecht als je dat prettig vindt. We werken samen met een gerenommeerd ziekenhuislaboratorium. Wil je de uitslag al binnen 2 uur ontvangen, dan kan je ook gebruik maken van onze chlamydia en gonorroe of trichomonas sneltest.

Afspraak maken bij SoaZorg