Wat is Bacteriële Vaginose?

Bacteriële Vaginose is de meest voorkomende vaginale infectie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. In de vagina leven veel schimmels en bacteriën. Zolang er een natuurlijk evenwicht bestaat is dat goed. Als de zuurgraad in je vagina uit balans raakt kunnen er teveel bacteriën van één soort komen, die dan gaan overheersen. Dan kun je klachten krijgen. 


Wat voor symptomen heb je bij Bacteriële Vaginose?

De meest voorkomende klachten bij Bacteriële Vaginose zijn:

  • Een visachtige, onaangename geur
  • Waterige, melkachtige of grijze afscheiding


De nare geur wordt erger wanneer je seksueel contact hebt gehad. Dat komt omdat de zuurgraad in je vagina door het sperma verandert. Veel vrouwen schamen zich hiervoor. Ze durven het vaak ook niet ter sprake te brengen in de spreekkamer, waardoor ze er lang mee blijven lopen.


Is Bacteriële Vaginose een SOA?

Nee. Hoewel de klachten erger kunnen worden door seks, is Bacteriële Vaginose geen SOA. Het gaat om bacteriën die normaal gesproken ook in je vagina zitten, maar die door de omgevingsomstandigheden uit balans geraakt zijn. Wanneer je tijdens de seks een glijmiddel gebruikt, kan dat bijvoorbeeld het natuurlijke evenwicht  in je vagina verstoren. Ook sperma verandert de zuurgraad in je vagina.


Waardoor wordt Bacteriële Vaginose nog meer veroorzaakt?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van Bacteriële Vaginose. Het vaakst wordt het veroorzaakt door:


  • Het gebruik van zeep of douchegel om de vagina te wassen, of het spoelen van de vagina met speciale spoelvloeistoffen.
  • Het gebruik van antibiotica.
  • Door de menstruatie.

Bij het gebruik van zeep, douchegel of vaginale spoelingen verandert de pH (de zuurtegraad) in de vagina. Anders dan de schappen vol producten hiervoor bij de drogist doen vermoeden, is het helemaal niet nodig om deze middelen te gebruiken, aangezien de vagina zelfreinigend is. Afspoelen met water is voldoende.


Door het gebruik van antibiotica kunnen sommige bacteriën gedood worden, waardoor andere bacteriën de overhand krijgen en de balans verstoord wordt.


De menstruatie kan ook voor een veranderde pH van de vagina zorgen. Bovendien bestaat de kans dat vrouwen zich extra gaan wassen tijdens de menstruatie, wat, zoals hierboven al genoemd werd, ook weer een negatief effect op de Bacteriële Vaginose kan hebben.


Welke bacteriën veroorzaken Bacteriële Vaginose?

Vaak wordt Bacteriële Vaginose toegeschreven aan Gardnerella Vaginalis. Dat klopt niet helemaal. Gardnerella komt ook in een gezonde vagina voor. Het aantonen van de Gardnerella bacterie door een test, heeft dan ook niet veel zin. Het gaat, zoals eerder gezegd, om de verstoring van het evenwicht tussen de verschillende bacteriën. 


Hoe wordt de diagnose dan gesteld?

Om de diagnose ‘Bacteriele Vaginose te stellen, kan de arts een beetje afscheiding (fluor) afnemen, en dit op een microscoopglaasje leggen. Vervolgens wordt er wat KOH oplossing bijgedaan, om te kijken of de geur daarmee sterker wordt. Met een pH stripje wordt gekeken hoe de zuurgraad van de afscheiding is. Ook kan de afscheiding onder de microscoop bekeken worden om te zien of er zogenaamde ‘clue cellen’ aanwezig zijn. Dit zijn epitheelcellen, die door een overmaat aan bacteriën aan elkaar geplakt zitten. Het verhaal van de vrouw, en het beeld van de afscheiding zijn verder ook van belang.
Het is belangrijk om vast te stellen of je met Bacteriele Vaginose te maken hebt, of met een schimmelinfectie, omdat de behandeling heel anders is.


Hoe kan ik voorkomen dat ik Bacteriële Vaginose krijgt? 

Het belangrijkste advies om Bacteriele Vaginose te voorkomen, is om je vagina niet met zeep te wassen, en om geen vaginale spoelingen e.d. te gebruiken


Ben je ongesteld, verwissel dan regelmatig je tampon of maandverband. Ga ook dan niet wassen met zeep, of proberen de binnenkant van je vagina schoon te maken.


Ontstaat bij jou steeds Bacteriele vaginose als reactie op sperma, overweeg dan om een condoom te gebruiken bij het vrijen.


Gebruik geen glijmiddel bij vaginale seks. Als je voldoende opgewonden bent voor je gaat vrijen, maakt je vagina vanzelf voldoende vocht aan.


Hoe kan ik Bacteriële Vaginose behandelen?

Vaak gaat het vanzelf over. Als je er niet veel last van hebt, hoef je niet te behandelen.
Veel vrouwen hebben er echter wél veel last van en schamen zich ervoor. Het is natuurlijk ook heel vervelend dat de onaangename lucht erger wordt bij het vrijen. Het is dan ook zeker niet terecht om Bacteriële Vaginose af te doen  als ‘klein ongemakje’.
Als je er last van hebt, kan je overwegen om het te behandelen met een korte antibioticum kuur, die door de arts wordt voorgeschreven.


Denk je bacteriële vaginose te hebben, ga naar je huisarts of maak hier een afspraak bij SoaZorg.