HPV vaccinatie nu ook voor jongens

De eerste uitnodigingen voor een HPV vaccinatie voor jongens zijn verstuurd. Vanaf februari 2022 is de HPV vaccinatie ook voor jongens opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

In verschillende landen om ons heen, waaronder België, Duitsland en Oostenrijk, worden jongens al langer gevaccineerd tegen het virus.


Meisjes worden al sinds 2009 gevaccineerd


Meisjes krijgen al sinds 2009 een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Tot nu toe gebeurde dat als meisjes 13 jaar waren.


Omdat je het meeste profijt van de vaccinatie hebt als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen, is besloten om de leeftijd waarop je het vaccin krijgt, te verlagen naar 10 jaar. Dit geldt zowel voor meisjes als  nu ook voor jongens.


Waarom worden jongens nu ook gevaccineerd tegen HPV?


HPV is een heel erg besmettelijk virus, wat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er wordt steeds meer over het virus en de gevolgen bekend. Zo weten we nu dat het ook bij mannen verschillende soorten kanker kan veroorzaken, zoals anuskanker, of peniskanker.

Dit kan zelfs leiden tot penisamputatie, en daarom is nu besloten om ook jongens te gaan vaccineren.


Waar beschermt het vaccin precies tegen?


Het vaccin dat voor het rijksvaccinatieprogramma gebruikt wordt, beschermt tegen de hoogrisico-types HPV om kanker te krijgen. Het vaccin maakt dat je kans om een van deze HPV-soorten op te lopen met ongeveer 75% verkleint. Het geeft dus geen garantie dat je het niet krijgt, maar het maakt de kans wel veel en veel kleiner.


Daarnaast bestaan er ook HPV types die geen kanker, maar wél genitale wratten kunnen veroorzaken. Hier beschermt het vaccin uit het rijksvaccinatieprogramma niet tegen.


Kan je ook tegen genitale wratten vaccineren?


Er bestaan ook HPV vaccins die je zowel tegen de gevaarlijke HPV soorten, als tegen het oplopen van genitale wratten beschermen. Ook voor deze vaccins geldt dat de werking het beste is als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen.