Hoe gaat een soatest bij mannen?

Wist je dat je van sommige soa’s soms helemaal niks merkt? Dat kan het geval zijn als je besmet bent met bijvoorbeeld Hepatitis Bgenitale wratten of syfilis (in het 1e of in het latente stadium). Toch kun je er een ander mee besmetten als je het onder de leden hebt.

Gelukkig zijn de meeste soa’s makkelijk en snel te genezen. Dus heb je in de afgelopen 3 maanden onbeschermde seks gehad? Dan is het altijd even verstandig om een soatest te doen. 

Een soatest doen als je een man bent is verstandig bij deze symptomen

Maar als je dan wél mogelijke symptomen hebt van een soa? Wat zijn die verschillen in symptomen tussen mannen en vrouwen dan? Of nog beter gezegd: wat zijn de specifieke soa-symptomen waar je op moet letten als je een man bent?

Een soa-test is aan te raden als je als man onbeschermde seks had én 1 of meer van deze symptomen hebt:

  • Jeuk (bij de penis, anus of tussen de billen)
  • Pijn (in penis, anus of onderbuik)
  • Pijn of raar gevoel tijdens het plassen
  • Pijn of zwelling in/van de balzak 
  • Zwelling van de lymfeklieren in de liezen
  • Koorts of andere griepachtige symptomen
  • Blaasjes, wratjes, bultjes, of zweertjes (bij penis of anus)
  • Afscheiding of bloed uit de anus
  • Afscheiding uit de penis
  • Gele verkleuring van de huid en/of oogwit

Denk je dat je misschien een soa hebt als je deze symptomen zo leest? Dan is het aan te raden toch even een soatest te doen. Gelukkig kan dat tegenwoordig heel snel en makkelijk. Bijvoorbeeld bij SoaZorg Utrecht en Bunnik

1. Wat houdt een soatest bij mannen in? Een kort vraaggesprekje

Om zo goed mogelijk te achterhalen welke soa(‘s) je misschien hebt, begint een soatest eerst met een gesprekje. De behandelaar of arts stelt je dan een aantal vragen die van belang kunnen zijn voor de soatest en behandeling. 

De behandelaar stelt je vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Heb je in het afgelopen half jaar onbeschermde seks gehad?
  • Met hoeveel bedpartners heb je onbeschermde seks gehad?
  • Heb je klachten die misschien wijzen op een soa?
  • Heb je al eens eerder een soa gehad?
  • Ben je een sekswerker (geweest)?
  • Heeft een van je eerdere bedpartners je ooit gewaarschuwd dat hij/zij een soa had en jij daardoor misschien ook besmet bent?

En zo zijn er nog een aantal vragen die de behandelaar je mogelijk stelt. Op die manier weet de behandelaar hoe groot het risico is dat jij besmet bent met een soa en welke behandeling het beste is in jouw specifieke situatie.

 

2. Wat houdt een soatest bij een man in? De mogelijke onderzoeken

Als het noodzakelijk is, dan bekijkt de behandelaar even de symptomen. Vooral als je klachten aan/in je penis of anus hebt. 

Of misschien weet je bijvoorbeeld niet zeker of je blaasjes nou symptomen zijn van herpes genitalis of van een andere soa. Mocht het inderdaad herpes blijken, dan is een behandeling in principe niet nodig. De herpesaanval gaat namelijk vanzelf weer over.

Maar denkt de behandelaar dat je symptomen misschien wijzen op bijvoorbeeld syfilis? Dan zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden.

Afhankelijk van welke soa je misschien hebt, zijn dit de mogelijke vervolgonderzoeken:

Uitstrijkje

Er kan wat vocht van bijvoorbeeld een blaasje of wondje afgenomen worden met een wattenstaafje. 

Maar ook kan de behandelaar wat vocht wegnemen uit je anus, penis of keel. Dat ligt eraan waar je de symptomen hebt. 

Wanneer krijg je misschien een uitstrijkje? Bijvoorbeeld bij soa’s zoals chlamydia, gonorroesyfilis of herpes genitalis.

Bloedonderzoek

Bij sommige soa’s doet de dokter een bloedtest. Er wordt dan wat bloed uit je arm afgenomen. Soms bestaan hier ook sneltesten voor, dan heb je de uitslag al binnen een uur.

Wanneer een bloedonderzoek? Wanneer je mogelijk besmet bent met syfilisHIV of hepatitis.

Urineonderzoek

Urineonderzoek is heel specifiek voor mannen. Bij vrouwen is dit onderzoek niet zo betrouwbaar. Je krijgt dan een potje waar je in plast. Deze urine onderzoekt het lab vervolgens. 

Wanneer doet men een urineonderzoek? Mogelijk bij soa’s zoals chlamydiagonorroe of trichomonas

3. Hoe gaat een soatest bij mannen? De uitslag

Nadat het onderzoek klaar is, is het wachten op de uitslag. Op basis daarvan kan de arts de juiste behandeling starten. Hoelang je op de uitslag moet wachten, kun je het beste meteen vragen aan de instantie waar je je soatest doet. Vooral nu tijdens corona kan de wachttijd misschien langer zijn dan normaal. 

Bij SoaZorg Utrecht & Bunnik krijg je de uitslag altijd snel binnen. Meestal al na 1 dag. Of binnen een uur als je een sneltest doet. Ook is de soatest anoniem

Via onderstaande button maak je eenvoudig je online afspraak.

Afspraak maken bij SoaZorg