Parels in je vagina

Een paar dagen geleden stond er een artikel op RTL Nieuws over vaginamisvattingen. De vereniging tegen Kwakzalverij wil misvattingen over allerlei producten die je voor je vagina zou kunnen gebruiken de wereld uit helpen. En dat is mijns inziens geheel terecht!


Kruidvat middeltjes

Als je langs de schappen in het Kruidvat loopt, zou je denken dat je van alles nodig hebt om je vagina fris en schoon te houden. Niets is echter minder waar: je vagina is zelfreinigend, en alle zeepjes, en vaginaal-douches die je erbij gebruikt verstoren de natuurlijke ‘flora en fauna’ ter plaatse, en maken juist dat je vagina geïrriteerd en ontstoken raakt, waardoor je onfrisse afscheiding kunt krijgen.

En niet alleen het kruidvat biedt een heel schap aan ‘vagina-producten’ aan. Even googelen levert een scala aan mogelijke producten op die je in je vagina zou moeten gebruiken volgens de fabrikant. 


Parels om te ontgiften

Zo zijn er parels te koop die je vagina zouden ontgiften. Deze parels zijn gevuld met kruiden en moeten enkele dagen in de vagina blijven zitten. 

Dit is vragen om ellende! Het laten zitten van deze kruidenzakjes kan infecties in de vagina veroorzaken, die ook op kunnen stijgen naar de baarmoeder en de eileiders.

Laat je hier niet toe verleiden. Je vagina hoeft niet ‘ontgift’ te worden!


De Silk’n Tighra

Ook de ‘Silk’n Tightra’, een apparaatje dat belooft urine verlies te verminderen, de vagina en schaamlippen strakker te maken, en te zorgen voor meer seksueel genot, wordt voor meer dan €300 op vele bekende sites als Bol en Otto aangeboden.

De werking hiervan is eveneens uiterst dubieus. Er lijkt vooral ingespeeld te worden op de onzekerheid van vrouwen over hun vagina.

Er treedt door het gebruik van dit apparaat milde littekenvorming in de wand van de vagina op, wat de wand inderdaad strakker kan maken, maar ook stijver dan gezond weefsel. 

Dit kan leiden tot pijn bij het vrijen. 

Urine verlies wordt er niet door opgelost. Als je daar last van hebt doe je er goed aan met je huisarts of bekkenbodem therapeut te praten over bekkenbodem-spier-oefeningen. Deze kunnen zeer effectief zijn tegen ongewild urineverlies.


Bijwerkingen centrum Lareb

In januari 2021 waarschuwde bijwerkingen centrum Lareb al voor het gevaar van de zogenaamde ‘“Vaginal tightening stick”.

Dit is een staaf die onder verschillende namen via buitenlandse webshops verkocht wordt. 

Ook hiervan wordt gezegd dat  het een ‘vernauwende en reinigende werking’ op de vaginawand zou hebben. 

In de staaf zitten Chinese kruiden, waarvan de precieze samenstelling niet bekend is. 


Deze staaf moet 30 seconden tot 1 minuut in de vagina blijven zitten. Dit dient volgens de gebruiksaanwijzing meerdere dagen achter elkaar gedaan te worden om een strakkere vagina te krijgen. 

Verkeerd gebruik kan echter ernstige consequenties hebben: Lareb ontving een ernstige melding na verkeerd gebruik van  zo’n “Vagina tightening stick”. Er werden ernstige uitwendige en inwendige vaginale chemische brandwonden gemeld, nadat de staaf meerdere uren vaginaal was ingebracht.


Een vibrator kan geen kwaad

Verwar al deze staven niet met een vibrator, die bedoeld is voor kortdurend gebruik, en gericht op  seksueel genot. Het gebruik daarvan is wel veilig, als je de vibrator regelmatig schoon maakt. 


De vagina is zelfreinigend!

De vagina is een mooi, en zelfreinigend orgaan. Stop hier geen schoonmaakmiddelen of kruiden in die een averechts effect hebben!


Variatie in vagina’s

Vagina’s en schaamlippen zijn er in vele variaties. Het is goed om je te realiseren dat heel veel variaties normaal en prima zijn, in plaats van een standaard vagina te proberen te creëren.