9 symptomen die op een SOA kunnen wijzen

Om echt zeker te weten of je een SOA hebt, moet je een SOA test laten afnemen. Maar er zijn symptomen die erop kunnen wijzen dat je een SOA hebt. Hieronder vind je 9 van die symptomen. Ontstaat er twijfel? Altijd even laten testen.

SOA’s zijn listig, want er is niet één symptoom dat direct wijst op een SOA. Verschillende SOA’s kennen andere symptomen, symptomen treden niet altijd op en de symptomen die er zijn, hoeven niet altijd op een SOA te wijzen. Toch is het verstandig om onderstaande symptomen in de gaten te houden, zodat je je op tijd kunt laten testen.


1: Jeuk

Een veelvoorkomende klacht is jeuk bij de vagina, penis, bilnaad of anus. De jeuk kan veroorzaakt worden door genitale wratten, schaamluis of schurft, een parasiet. Maar ook bij syfilis en chlamydia kun je jeuk gepaard met branderigheid ervaren. Jeuk hoeft niet altijd direct op een SOA te wijzen, het kan ook een symptoom zijn van eczeem, een droge huid of irritatie na het scheren. Geen reden dus om meteen in paniek te raken, maar het is wel verstandig om je voor de zekerheid te laten testen als je deze klacht ervaart.


2: Branderigheid of roodheid

De huid rondom de intieme zones kan wat er rood en misschien zelfs gezwollen uitzien. Naast dat de huid rood wordt en geïrriteerd aanvoelt kan er ook een branderig gevoel optreden. Tijdens of na het vrijen of tijdens het plassen of poepen. Bij gonorroe gaat de pijn vaak gepaard met een geelgroen-romige afscheiding uit de plasbuis (bij mannen). Maar branderigheid kan ook wijzen op o.a. chlamydia of syfilis. Best slim dus om bij dit symptoom een SOA test te laten afnemen.

Klik hier om een afspraak te maken voor een SOA test.


3: Beestjes

Bij SOA’s denken we al snel aan syfilis en chlamydia, maar ook beestjes en parasieten zijn een vorm van een SOA. Denk aan schurft, veroorzaakt door de schurftmijt, die al overdraagbaar is door in iemands bed te gaan liggen. Maar ook schaamluis, een beestje die je, in tegenstelling tot schurft, met je blote oog ziet zitten. Dergelijke SOA’s zijn meestal op te lossen met een speciale (medische) crème die zorgt dat je er vlug van verlost bent.


4: Wratjes, blaasjes, zweertjes

Wanneer er wratjes, blaasjes of zweertjes in de intieme zones opduiken is de kans groot dat je een SOA onder de leden hebt. Deze symptomen kunnen gepaard gaan met jeuk en irritatie. Ze kunnen zich op verschillende plekken op je lijf laten zien, zoals de penis, vagina of mond.


5: Afscheiding

Afscheiding is een vochtige substantie die uit de vagina of penis komt. Bij mannen is dit eigenlijk altijd een alarmsignaal, omdat de penis gewoonlijk geen afscheiding afgeeft. Bij vrouwen ligt dit iets ingewikkelder vanwege de natuurlijke afscheiding die de vagina produceert. Waar je dan op kunt letten is kleur, substantie en geur. Ruikt het raar, heeft het een andere kleur dan je normale vaginale afscheiding of voelt het anders aan? Dan kan het zijn dat je een SOA te pakken hebt.


6: Koorts of griepachtige klachten

Ook griepklachten kunnen een waarschuwing zijn van je lichaam dat je besmet bent geraakt met een SOA. De kans is veel groter dat je gewoon ziek bent en binnen een week weer bent opgekikkerd, maar houd het wel in de gaten. Zo uit syfilis zich soms in een griepje dat weer overgaat, maar dat betekent niet dat de SOA weg is. Bij twijfel even laten testen dus.


7: Pijn in de onderbuik, het geslachtsdeel of de anus

Pijn is altijd een indicatie van een probleem, zo ook pijn in de onderbuik, het geslachtsdeel, de anus, of bij het plassen. Deze soorten pijn kunnen wijzen op een SOA, maar er kunnen natuurlijk ook andere aanleidingen zijn voor dergelijke pijn. Bij vrouwen kan het gaan om menstruatiepijn of de eisprong. Maar het kan ook gaan over constipatie, blaasontsteking of een probleem met de darmen. Als het gaat om pijn aan het geslachtsdeel of de anus is de kans op een SOA sterk aanwezig.


8: Bloedverlies

Bij mannen gaat het voornamelijk om bloedverlies uit de anus, bij vrouwen kan het zich vanuit de vagina en/of de anus voordoen. Bij de vagina gaat het dan over bloedverlies tussen de menstruatieperiodes door of na de overgang. Wanneer er bloed uit de anus komt is dat altijd een teken dat er iets niet helemaal in orde is met  je gezondheid. Het hoeft niet meteen een SOA te zijn, maar laat je wel testen.


9: Vergeling van oogwit en huid

Bij besmetting met Hepatitis A, B of C kan geelzucht optreden. Dat betekent een vergeling van de huid en/of het oogwit. Ook een donkerdere urine en ontkleuring van de ontlasting kan optreden. Neem bij verschijning van geelzucht altijd contact op met je huisarts en laat je testen bij een SOA specialist.


Je ziet, er zijn veel symptomen die op een SOA kunnen wijzen, maar nooit honderd procent bevestigen dat je een SOA hebt. Laat je in het geval van deze symptomen dus altijd testen.
Klik hier om direct een afspraak te maken voor een SOA test.