Nieuwe HIV variant

Misschien heb je in de afgelopen maand al in de krant gelezen dat er een nieuwe, besmettelijkere variant van het HIV virus ontdekt is.

Britse onderzoekers kwamen met die ontdekking. Zij publiceerden de resultaten van een studie waarin zij een variant van HIV gevonden hebben die veel besmettelijker is dan de varianten die tot nu toe bekend waren.


Sneller ziek

En deze variant is niet alleen besmettelijker, maar lijkt ook nog eens veel sneller tot de ziekte AIDS te kunnen leiden. Bij de al bekende varianten duurt het, als je niet behandeld wordt, gemiddeld 10 jaar voor AIDS ontstaat. Bij deze nieuwe variant zou dat mogelijk al na 1 of 2 jaar kunnen ontstaan. De immuniteit van mensen die met deze variant besmet worden gaat dus veel sneller omlaag.


Hoe komt het dat deze variant besmettelijker is?

Hoe kan dat nu, dat deze soort besmettelijker is? Dat komt omdat de nieuwe variant van het virus zich sneller kan vermenigvuldigen. Je hebt dan dus sneller meer virus deeltjes bij je , en als er meer virusdeeltjes zijn, kan je daar sneller wat van doorgeven. Je ben dan dus besmettelijker, en je sekspartner kan het eerder van je overnemen.


Waarom is deze HIV variant gevaarlijker?

Dat je sneller ziek wordt, komt omdat de concentratie van de CD4 cellen bij deze HIV variant sneller naar beneden gaat. Hoe sneller die CD4 concentratie omlaag gaat, hoe sneller je afweer naar beneden gaat.

Als je niet weet dat je besmet bent, kan je daarom sneller AIDS ontwikkelen.


Bij wie komt deze variant voor?

Tot nu toe is de nieuwe variant alleen gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.


Is medicatie ook bij de nieuwe HIV variant werkzaam?

Gelukkig is de bestaande medicatie ook werkzaam bij de nieuw gevonden variant. De aidsremmers werken ook hier prima bij.

Het is dus zaak om je op tijd te laten testen als je risico gelopen hebt. Dan kan je net zo goed behandeld worden als bij de oude virus types.


Kunnen de huidige HIV testen de nieuwe variant detecteren?

De nieuwe HIV variant wordt net zo goed herkent door de HIV testen als de eerdere varianten. Daar zijn gelukkig geen aanpassingen voor nodig.


Laat je testen als je risico gelopen hebt op HIV.

Heb jij risico gelopen op HIV, laat je dan testen! Als je op tijd ontdekt dat je besmet bent met HIV kan je heel goed behandeld worden, ongeacht de variant  die je opgelopen hebt. Bij goede behandeling is je levensverwachting nagenoeg gelijk  aan die van mensen zonder HIV.

Afspraak maken bij SoaZorg