Zo gaat de behandeling van syfilis in zijn werk

Zo gaat de behandeling van syfilis in zijn werk

In de blog ‘Wat is syfilis en hoe kom ik hieraan’? las je wat syfilis is en op welke manieren je deze gevaarlijke soa kunt oplopen. 

En in onze blog ‘Wat zijn de symptomen van syfilis?’ behandelden we alle mogelijke symptomen van syfilis. Syfilis geeft in het begin namelijk vaak geen klachten. En bovendien verloopt het ziektebeeld bij iedereen anders. Daarom kreeg syfilis ook de bijnaam ‘de grote misleider’. 

Daarnaast bestaan er 3 verschillende stadia van deze ziekte, waarbij het 3e stadium ernstige gezondheidsproblemen betekent. Als je dan nog geen behandeling van je syfilis hebt gehad, dan kan het bijvoorbeeld je hersenen of organen voor altijd beschadigen, of je raakt verlamd, blind, doof… Syfilis maakt je lichaam van binnen kapot als je niet op tijd de juiste medicatie voor deze soa krijgt.

Maar is er ook een syfilis-genezing mogelijk? En zo ja, wat houdt de behandeling van syfilis dan in? En welke medicatie krijg je hier voor?

 

Wanneer moet je je laten testen op syfilis?

Syfilis geeft vaak helemaal geen symptomen in het beginstadium van de ziekte. Maar ondertussen woekert de soa wel in je lichaam, zonder dat je het merkt. Om deze reden is het heel belangrijk dat je je laat testen als je:

  1.  in het afgelopen half jaar onveilige seks hebt gehad 
  2.  nog niet zolang zwanger bent (maar je bloed testen op onder andere syfilis is een standaardprocedure bij de verloskundige, dus maak je geen zorgen om je baby)
  3.  zoende of seks had met iemand die (mogelijk) syfilis heeft of had
  4.  het afgelopen jaar 3 of meer bedpartners had 
  5.  lijdt aan HIV (patiënten met HIV hebben grotere kans op syfilis, en omgekeerd geldt hetzelfde)
  6.  6 maanden geleden een behandeling onderging voor syfilis en er nog geen follow-up is geweest 
  7.  denkt dat je misschien een soa hebt en zeker wilt weten of dat zo is

Syfilis moet je namelijk zo snel mogelijk genezen! Het is heel gevaarlijk om de behandeling van deze soa uit te stellen. 

[Lees hier over de verschillende stadia van syfilis]

 

Syfilis genezen: dit is de behandeling voor syfilis

Als je minimaal 2 maanden geleden onveilige seks hebt gehad, kun je je laten testen op syfilis. Als je je eerder erop laat testen, dan kan de uitslag foutief zijn. De syfilis-bacterie zit dan wel in je lichaam, maar met een test is dat nog niet aantoonbaar.

De test is heel simpel: de arts neemt wat bloed van je af. Het lab onderzoekt het bloed vervolgens op sporen van syfilis. Als blijkt dat je syfilis hebt, dan start de behandeling ervan onmiddellijk. Ook is het heel goed mogelijk dat je huidige partner zich moet laten testen op syfilis. 

Ook is een sneltest voor syfilis mogelijk. SoaZorg Amersfoort en SoaZorg Utrecht bieden dit aan. Je krijgt de uitslag dan al binnen een uur! Mocht de uitslag positief blijken, dan sturen we je bloed meteen op naar het laboratorium. Zij checken je bloed dan nog op extra punten voor een goede vervolgbehandeling.

Medicatie voor syfilis 

Als je nog in het 1e stadium van syfilis zit, dan is de ziekte nog goed te genezen. Je krijgt dan gewoon antibiotica, namelijk penicilline. Vaak gebeurt dit door middel van een injectie. Mocht je allergisch zijn voor penicilline, dan krijg je een ander medicijn, namelijk doxycycline

Heb je al langer syfilis in je lichaam zitten? Of heb je geen idee wanneer je ermee besmet werd? Dan krijg je sowieso elke week een penicilline-injectie voor 3 weken lang. 

Follow-up behandelingen van syfilis 

Na je eerste behandeling van syfilis, moet je 6 maanden later weer op controle komen, de zogenaamde follow-up. De arts test dan of de ziekte uit je lichaam is verdwenen of dat het weer terug is gekomen. Dat is namelijk heel goed mogelijk. Weer 6 maanden later, dus een jaar na de 1e behandeling, vindt de laatste controle plaats. 

Waarschuwen van bedpartners over mogelijke besmetting met syfilis

Als je kampt met syfilis, is het ontzettend belangrijk dat je de personen met wie je de afgelopen tijd seks had waarschuwt. 

Wanneer waarschuw je je (vroegere) bedpartners? Dat verschilt per stadium:

  • Heb je syfilis in het 1e stadium? Dan waarschuw je de personen met wie je in de afgelopen 3 maanden intiem was. 
  • Heb je syfilis in het 2e stadium? Dan waarschuw je de personen met wie je in de afgelopen 6 maanden intiem was. 
  • Heb je syfilis en je zit in de latente fase? Dan waarschuw je de personen met wie je in de afgelopen 12 maanden intiem was. 

Durf je je bedpartners niet zo goed te waarschuwen? Vraag dan aan de GGD om dit anoniem voor jou te doen. 

Testen en behandeling van soa’s zoals syfilis 

Bij SoaZorg Amstelveen en SoaZorg Bunnik is het dus ook mogelijk om een syfilis-sneltest te doen als je dat graag wilt. Sowieso kun je bij ons erg snel terecht, omdat we geen wachtlijsten hanteren. Dat betekent in de praktijk dat je vaak al dezelfde dag terecht kunt! Bovendien is alles anoniem. 

Loop geen ernstige gezondheidsrisico’s en laat je onmiddellijk testen op syfilis. Maak zelf anoniem een online afspraak.

Afspraak maken bij SoaZorg