Wat is syfilis en hoe kom ik hieraan?

Er zijn veel verschillende soorten soa’s, waarvan de ene wat minder schadelijk is dan de andere. Maar sommige soa’s, zoals syfilis, moet je echt onmiddellijk laten behandelen. Syfilis is namelijk een heel gevaarlijke soa die bijvoorbeeld je hart of zenuwstelsel kan kapotmaken of voor psychische stoornissen zorgt. 

Bovendien: van syfilis heb je soms helemaal geen symptomenLees hieronder snel verder en ontdek hoe dat kan.

Wat is syfilis?

Syfilis is een soa waarvan de bacterie Treponema pallidum de oorzaak is. Deze bacterie dringt het lichaam binnen via de huid of slijmvliezen en zorgt voor allerlei (gevaarlijke) infecties. De bacterie reist namelijk rond door je lichaam via de bloedbanen en lymfeklieren. En zo kan deze soa niet alleen allemaal organen kapotmaken, maar ook je hersenen. 

Hoe krijg ik syfilis?

Er zijn meerdere manieren waarop je syfilis kunt krijgen:

Syfilis krijg je door onbeschermde seks

De voornaamste oorzaak van een besmetting met syfilis is onbeschermde (orale) seks. Iemand die net syfilis heeft, weet misschien niet dat hij of zij ermee besmet is. In het begin ontstaan er namelijk vaak nog geen klachten. In die tussentijd kan iemand deze vreselijke soa dus gewoon overdragen op iemand anders! En wist je dat de kans dat je syfilis krijgt, 1 op de 3 is als je sekspartner ermee besmet is?

Syfilis: de ziekte van Cupido

Helaas kan een syfilisbesmetting zelfs nog veel simpeler worden overgedragen. Iemand die syfilis heeft, kan het zelfs aan jou doorgeven door… een kus. Tenminste, dat kan alleen als hij of zij een zweertje in of op de mond heeft. Alleen in dat geval kan de syfilisbacterie namelijk in jouw mond terechtkomen. 

De bijnaam van syfilis was vroeger daarom ook wel ‘De ziekte van Cupido’, omdat opeens veel nieuw verliefde stelletjes deze – toen nog – mysterieuze ziekte kregen.

Syfilis kun je krijgen via orgaantransplantaties

Deze manier van besmetting komt eigenlijk niet meer voor in Nederland. Gelukkig maar. Vroeger gebeurde het dus nog wel eens dat patiënten syfilis kregen van een besmette bloed- of orgaandonor. Maar tegenwoordig worden bloed- en orgaandonoren heel uitgebreid gescreend op ziektes en dus ook op mogelijke soa’s. Dus je hoeft eigenlijk niet bang (meer) te zijn dat je syfilis in het ziekenhuis oploopt. Dat zou wel heel zeldzaam zijn. 

Een syfilisbesmetting via bloedcontact

Mensen die drugs gebruiken zoals heroïne of crack, gebruiken daarvoor een naald. Hiermee spuiten ze de drugs in hun lichaam. Maar het delen van drugsspuiten met anderen is levensgevaarlijk. Niet alleen kun je er bijvoorbeeld HIV door oplopen, maar dus ook syfilis én andere ziektes. Gelukkig is de kans dat je hierdoor syfilis krijgt, wel zeldzaam.

Je kunt je ongeboren kind besmetten met syfilis 

Als je syfilis hebt en je bent zwanger, dan kun je de soa doorgeven aan je baby. Maar wees gerust: ook deze vorm van besmetting komt bijna niet meer voor in Nederland. Als je als vrouw zwanger raakt, testen de verloskundigen je bloed namelijk direct op zulke ziektes. Mocht je dan toch besmet zijn met syfilis, dan krijg je hier direct een behandeling voor, zodat de baby gezond blijft.

Testen op syfilis 

Heb je symptomen die waarschijnlijk bij een soa horen? Of heb je onbeschermde seks gehad, maar geen klachten? Ook al schaam je je er misschien voor, laat je alsjeblieft altijd voor de zekerheid testen. Het hebben van een mogelijke soa is helemaal niet raar. 

En wat als je met syfilis kampt? Dan krijg je natuurlijk verschrikkelijk veel spijt dat je niet gewoon even snel een anonieme test deed. Precies, niemand hoeft het dus te weten als je een soa hebt! 

Anonieme soatesten zijn mogelijk bij SoaZorg Bunnik. Omdat wij het heel belangrijk vinden dat jij je zo snel mogelijk laat behandelen voor een eventuele soa, hanteren wij geen wachtlijsten. 

En je arts of zorgverzekering krijgt dus ook niets te weten over je soatest en/of behandeling!

Maak snel een online afspraak via onderstaande button. Dan helpen wij je misschien zelfs vandaag al:

Afspraak maken bij SoaZorg