De gonorroetest: hoe gaat dat in zijn werk?

Gonorroe is een soa waarvan je niet altijd klachten krijgt. Vooral bij vrouwen merkt slechts de helft er wat van. Bij mannen is het meestal wel duidelijker: je kunt er als man de zogenaamde ‘druiper’ door krijgen. Dat houdt in dat er heel veel afscheiding uit de penis komt.

Ook als je de gonorroe-bacterie in je anus hebt zitten, voel je er vaak niet zoveel van. 

Daarom is het belangrijk je altijd even te laten testen als je in de afgelopen maanden onveilige seks hebt gehad. 

Maar als je dan besluit een soatest te doen voor gonorroe: wat gebeurt er dan precies tijdens zo’n test? In deze blog lees je er alles over. Dan weet je precies hoe een gonorroetest verloopt! 

Wanneer moet ik de gonorroetest afnemen?

Als je onveilige seks had in de afgelopen 3 maanden, dan raden we aan altijd even een soatest te doen. In het geval van gonorroe gaat het dan zowel om penetratie van de vagina en/of anus, als om orale seks. 

Daarnaast is gonorroe ook overdraagbaar via de vingers. Dit laatste gebeurt minder snel, omdat gonorroe buiten het lichaam maar kort kan leven. De bacterie kan namelijk niet tegen uitdroging.

Gonorroe en MSM

De kans op besmetting met gonorroe is het grootst als je een man bent en seks hebt met andere mannen (‘MSM’). De kans dat de gonorroe-bacterie wordt overgedragen is dan:

  • 80% van penis naar anus
  • 60% van penis naar keel
  • 8% van keel naar penis
  • 2% van anus naar penis

De overdracht in het algemeen van man naar vrouw is 50%, en van vrouw naar man ongeveer 20%.


Wat houdt een gonorroetest in?

Welke test je krijgt voor gonorroe, is verschillend. Het hangt er vooral vanaf of je een man of vrouw bent. Maar welke test je ook krijgt: geen enkele is pijnlijk. Gelukkig maar! Dat verlaagt de drempel om een gonorroetest te doen hopelijk al wat.

Gonorroetest: een kort gesprekje

De gonorroetest begint trouwens altijd met een kort gesprekje tussen jou en de behandelaar. De behandelaar stelt je dan een paar vragen over je seksleven, je eventuele klachten en over de soa-risicogroepen waar jij misschien binnen valt.

Welke gonorroetest je vervolgens krijgt, hangt er dus vanaf.

Gonorroetest: Uitstrijkje 

Een uitstrijkje is een soort soatest waarbij er wat vocht of afscheiding wordt afgenomen met een wattenstaafje. Waar precies een uitstrijkje van wordt gemaakt, ligt er aan waar je de symptomen hebt. 

Heb je gonorroe in je keel? Dan neemt de behandelaar daar wat keelvocht af. 

Heb je mogelijk gonorroe in je anus? Dan neemt de behandelaar daar wat afscheiding of vocht uit.

En als je een vrouw bent, dan krijg je een vaginaal uitstrijkje (als je dus waarschijnlijk besmet bent in je vagina). De behandelaar neemt dan met een wattenstaafje wat vaginale afscheiding af. Soms is het trouwens ook mogelijk om dit zelf te doen (op het toilet) als je dat prettiger vindt. Vraag de behandelaar van tevoren of dit mogelijk is. 

Heel soms maakt men ook een uitstrijkje van de urinebuis bij mannen. 

Het uitstrijkje gaat daarna naar het lab. Deze bekijken of de gonorroe-bacterie in de afscheiding zit of niet. 

Gonorroetest: Urineonderzoek

Urineonderzoek kan alleen bij mannen worden gedaan. Bij vrouwen is de uitslag hiervan niet erg betrouwbaar. Daarom heeft het dus als vrouw ook niet zoveel zin om een urineonderzoek te doen. bij een urineonderzoek moet je in een potje plassen. Deze urine lever je meteen weer in en men onderzoekt of er gonorroe-bacteriën in zitten. 

Waar kun je terecht voor een gonorroe test?

Een gonorroetest kun je bij verschillende instanties laten doen. Zoals bij je huisarts of bij de GGD. De wachttijden zijn alleen vaak wat lang. En ook duurt de uitslag meestal een week of langer.

Om die reden kun je ook terecht bij SoaZorg in Bunnik of in Utrecht. Daar kun je namelijk meteen heen voor de gonorroetest. Ja, inderdaad zonder te wachten. Sterker nog: meestal kun je je dezelfde dag nog laten testen! 

En blijk je gonorroe te hebben? Geen probleem. Je krijgt meteen een behandeling, wat bestaat uit een injectie in je bil. En na een week ben je dus van je gonorroe af!

Bovendien verloopt bij SoaZorg alles anoniem! 

Een afspraak is zo gemaakt. Plan hem zelf online via onderstaande button in:

Afspraak maken bij SoaZorg