Vaginale afscheiding

Wat zijn de oorzaken van vaginale afscheiding?

Bijna alle vrouwen hebben afscheiding uit hun vagina. In medische termen wordt het 'fluor vaginalis' genoemd. Dit is een volkomen normaal verschijnsel. De hoeveelheid, kleur en samenstelling kunnen wisselen gedurende je cyclus. De ene vrouw heeft meer vaginale afscheiding dan de andere.


Zelfreinigende functie van de vagina

De vagina is zelfreinigend. De wanden van de vagina, en de baarmoederhals produceren vocht en slijm waarmee dode cellen en bacteriën afgevoerd worden. Dat houdt je vagina gezond, en kan infecties juist voorkomen.

Normale afscheiding is wit of helder van kleur, en zit er weinig geur aan. In je onderbroek droogt het soms wat geel op.


Wisselingen in vaginale afscheiding gedurende de cyclus

Onder invloed van je hormonen kan je afscheiding veranderen. Als je rondom je ovulatie (je eisprong) zit, heb je bijvoorbeeld meer, en helderdere afscheiding dan de rest van de maand, en trekt de afscheiding lange draden. Dit heeft te maken met het mogelijke vervoer van zaadcellen de baarmoeder in.


Mijn afscheiding is anders dan anders. Kan dit ook op een infectie wijzen?

Uit onderzoek blijkt dat 42% van de vrouwen tussen de 25 en 65 jaar wel eens last heeft van abnormale afscheiding. De afscheiding heeft dan een andere kleur, ruikt anders, of er is veel meer afscheiding dan je gewend bent. Ook kan je jeuk of pijn, en roodheid bij de vagina hebben.
Abnormale afscheiding kan ontstaan door schimmels, bacteriën, of door SOA’s. Ook kan er sprake zijn van een vreemd voorwerp in de vagina. 


1. Abnormale afscheiding door een schimmelinfectie

Bij een schimmelinfectie (candida) zie je meestal witte, brokkelige afscheiding. Het kan een beetje op kwark lijken. Een schimmelinfectie gaat vaak gepaard met jeuk in je vagina of bij je schaamlippen. Ook kan je vagina droog worden en pijn doen bij het vrijen.


2. Abnormale afscheiding door bacteriën

Bij verstoring van de zuurtegraad in de vagina kan de natuurlijke balans tussen de verschillende bacteriën uit evenwicht raken. Hierdoor kan je andere afscheiding krijgen, die vaak onprettig, of zelf visachtig ruikt. We spreken dan van Bacteriële Vaginose. Soms kan een korte antibiotica kuur helpen om dit probleem op te lossen. 


3. Abnormale afscheiding door een SOA

Ook SOA’s kunnen je afscheiding laten veranderen. 

  • Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA,  merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
  • Bij gonorroe kan je last krijgen van groene, of pusachtige en vaak onfris ruikende vaginale afscheiding. Ook hierbij kan je een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen hebben.
  • BIj trichomonas zie je soms een groene afscheiding met belletjes. De trichomonas kan er echter al jaren zitten voor je er klachten van krijgt.  Trichomonas is niet ernstig en goed te behandelen met antibiotica. Als je zwanger bent kan trichomonas wel problemen geven. Je vliezen kunnen eerder breken, en je hebt een grotere kans op vroeggeboorte


4. Abnormale afscheiding door bijvoorbeeld een achtergebleven tampon

Dit wordt regelmatig als oorzaak gezien als vrouwen komen met abnormale afscheiding. Vaak stinkt de afscheiding in dit geval. De arts kan met een speculum kijken waar de tampon zit, en hem voor je verwijderen. In de meeste gevallen is het probleem daarmee snel opgelost.


Wat moet ik doen als ik vaginale afscheiding heb?

Vaginale afscheiding is zoals gezegd, in principe een normaal en gezond verschijnsel. Ga zeker niet spoelen of wassen in je vagina. Hiermee verstoor je de normale, gezonde flora en fauna, en krijg je juist last van een overmaat aan afscheiding. Ook het dagelijks dragen van inlegkruisjes kan de oorzaak van overmatig veel afscheiding zijn.

Draag bij voorkeur katoenen ondergoed, en was alleen je schaamlippen met water. Blijf met zeep en vaginaal douches weg uit je vagina.


Wanneer moet ik naar de dokter in verband met vaginale afscheiding?

Als jij pijn, jeuk, of een branderig gevoel krijgt bij je vagina, of als je duidelijk andere afscheiding hebt dan je van jezelf gewend bent, is het verstandig even te laten kijken wat er aan de hand is. Als je seksueel actief bent, kan het zomaar zijn dat je een SOA hebt opgelopen die voor deze klachten zorgt. Een SOA gaat niet vanzelf weg. Daar heb je een behandeling voor nodig. Zeker als er bij jou (op termijn) nog sprake is van kinderwens, is het belangrijk een eventuele SOA snel te laten behandelen. Zonder behandeling kan de infectie opstijgen naar het kleine bekken en een ontsteking  bij je eileiders veroorzaken. Dit kan tot onvruchtbaarheid en een vergrote kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap leiden.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de oorzaak van de vaginale afscheiding vast te stellen wordt met een wattenstaafje wat materiaal uit de vagina weggehaald. Dit gaat naar het laboratorium en wordt daar onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.


Hoe wordt een vaginale infectie behandeld?

Wat voor behandeling je nodig hebt, is afhankelijk van de veroorzaker van de infectie. Als er sprake is van een schimmelinfectie, kun je vaginaal-capsules inbrengen, die meestal snel verlichting brengen.

Als het om een SOA gaat, heb je antibiotica nodig. De dokter kan je dit voorschrijven.

Liever anoniem onderzoeken en behandelen?

Als jij vermoedt dat jouw vaginale afscheiding veroorzaakt wordt door een SOA, en je daar liever niet mee naar je eigen huisarts gaat, kan je anoniem terecht bij een SOA kliniek, zoals SoaZorg in Bunnik (vlakbij Utrecht).

Je kunt hier meestal dezelfde dag nog komen testen, en de uitslag krijg je na 1 of 2 werkdagen. Als je dat nog niet snel genoeg vindt, hebben we ook de chlamydia en gonorroe sneltesten waarmee je de uitslag al binnen 2 uur te horen krijgt.

Bij SoaZorg kun je ook terecht voor een behandeling als je inderdaad een SOA blijkt te hebben.

Afspraak maken bij SoaZorg