Hoe groot is de kans op het oplopen van een SOA?

Als je onveilige seks hebt gehad, lees: seks zonder condoom, dan heb je kans dat je een SOA hebt opgelopen. Maar hoe groot is nu die kans? Dit hangt af van je seksuele voorkeur, en van wat jij en je partner(s) doen, en het verschilt per SOA.

We zullen  voor je op een rijtje zetten hoe groot de kans op besmetting is als je seks hebt met iemand die die SOA heeft:


1. De kans op Chlamydia:

Bij vaginale seks:
Van vrouw naar man: 28%
Van man naar vrouw: 45%


Ook door orale seks kan je chlamydia oplopen. De precieze percentages zijn niet bekend, maar deze liggen vermoedelijk iets lager. De kans op besmetting in de keel is bij orale seks  het grootst wanneer je een man bevredigt. Dat komt omdat een penis dieper in de mond komt en daardoor het slijmvlies in de keel makkelijker kan besmetten.

2. De kans op Gonorroe:

Van vrouw naar man: 20-30%
Van man naar vrouw: 50-70%


Deze getallen gelden bij een éénmalig contact. Heb je vaker seks met de besmette partner, dan kan de kans van vrouw naar man oplopen naar 50% en van man naar vrouw naar 90%.


Gonorroe komt bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) vaker voor dan bij heteroseksuele vrouwen en mannen. Van alle keren dat de diagnose gonorroe gesteld wordt in Nederland, betreft het in >75% van de gevallen MSM mannen.

3. De besmettingskans bij Syfilis:

Heeft jou partner syfilis, dan is de besmettingskans voor mannen en vrouwen gelijk, namelijk zo’n 30%. Syfilis kan zich nestelen in de penis, de vagina, de anus en de mond. Waar de infectie komt te zitten, is afhankelijk van wat voor contact je hebt gehad.


Syfilis komt het vaakst voor onder MSM mannen.

4. De besmettingskans bij HIV:

Bij seksueel contact  met iemand die HIV positief is, is de besmettingskans ongeveer 0,014% bij vaginale seks.

Bij anale seks is dat risico hoger, namelijk 0,1-3% bij de ontvanger (bottom), en 0,06-0,62% bij de gevende partij (top). 

Bij de aanwezigheid van andere geslachtsziekten waarbij de slijmvliezen beschadigd zijn, bij seks tijdens de menstruatie en bij een hele hoge viral load,(tijdens de acute en de eindfase van de HIV-infectie), kunnen deze percentages echter oplopen tot 10-30%.


Bij orale seks ligt de kans op besmetting veel lager, en wanneer er geen sperma of bloed in de mond komt is de kans zelfs vrijwel uitgesloten. 




Afspraak maken bij SoaZorg