Vaccinatie tegen HIV

Wereldwijd wordt gezocht naar een vaccin tegen HIV. Dat daar met smart op gewacht wordt, blijkt wel uit de  actuele cijfers met betrekking tot de aidsbestrijding, die UNAIDS  in juli 2019 bekend maakte: Wereldwijd zijn er nu 37,9 miljoen mensen besmet met HIV. In 2018 werden er 1,7 miljoen nieuwe infecties ontdekt, en overleden er 770.000 mensen aan de gevolgen van AIDS. Sinds het begin van de epidemie zijn er 32 miljoen mensen overleden aan deze vreselijke ziekte.


In Nederland werden in 2019 664 nieuwe gevallen van HIV geregistreerd. Daarmee is het aantal nieuwe besmettingen in Nederland opnieuw afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is heel anders in veel andere delen van de wereld, zoals Oost Europa en Afrika, waar juist een enorme toename gezien wordt, vooral onder de meest kwetsbare groepen als drugsgebruikers en sekswerkers. 


Over de hele wereld wordt door wetenschappers gezocht naar vaccins en behandelingsmogelijkheden voor HIV en AIDS. Die zoektocht duurt al meer dan 20 jaar, en hier is veel geld mee gemoeid, maar toch is er nog steeds geen goedgekeurd vaccin beschikbaar.


Wat maakt het nu zo moeilijk om een vaccin tegen HIV te ontwikkelen?

Mensen zijn soms verbaasd dat het nog steeds niet mogelijk is om te vaccineren tegen HIV. Tegen zoveel ziektes kan het wel, waarom dan niet tegen HIV?
Een van de dingen die dat zo moeilijk maken, is dat het HIV virus zich razendsnel kan aanpassen aan antistoffen en vaccinaties. Steeds als er een vaccin ontwikkeld wordt wat lijkt te werken, verandert het virus zichzelf een beetje. Het virus ondergaat als het ware een gedaanteverwisseling waardoor het niet meer gevoelig is voor het zo knap ontwikkelde vaccin.



Koeien kunnen het wel

Gelukkig worden er wel steeds meer ontdekkingen gedaan. Zo blijkt het immuunsysteem bij koeien wel snel genoeg te zijn om antistoffen tegen het HIV virus te maken. Als je een koe probeert te besmetten met HIV, krijgt deze het niet. Koeien blijken sneller te zijn met het maken van antistoffen, dan dat het HIV virus zichzelf kan veranderen. Deze ontdekking werd in de afgelopen jaren door de wetenschappers meegenomen in de strijd tegen HIV. 



En er gloort hoop!

Op het internationale wetenschappelijke aidscongres in Mexico City, werd in de zomer van 2019 bekend gemaakt dat er onder een grote groep homomannen en transgenders, een test gaat starten met een ver ontwikkeld vaccin tegen HIV. Dit is een veelbelovende nieuwe fase in het onderzoek naar een goedwerkende HIV vaccin. Aan het onderzoek zullen 3800 mannen in Noord-Amerika, Zuid-Amerida en Europa meedoen.
De Amerikaanse arts en onderzoeker Dr Suzan Buchbinder geeft aan dat de groep onderzoekers bijzonder veel verwacht van deze proef. De resultaten worden verwacht in 2023.
Een ander vaccin wordt op dit moment al in Afrika getest onder 2600 vrouwen.
Het stemt hoopvol dat de vaccins zo ver zijn dat zij op mensen getest kunnen worden. De kans dat we nu dichtbij een werkend hiv-vaccin komen lijkt hiermee reëel.



Van dodelijk naar chronisch

Ongeveer 20 miljoen van de 37 miljoen mensen die besmet zijn, hebben toegang tot de behandeling. Voor deze mensen is HIV veranderd van een dodelijke naar een chronische ziekte. Als zij dagelijks medicatie gebruiken, is hun levensverwachting ongeveer gelijk aan die van mensen zonder HIV. Schrijnend, dat nog lang niet iedereen over de benodigde medicatie kan beschikken, temeer daar de medicatie er ook voor kan zorgen dat het virus niet verder verspreid wordt. Uit recente onderzoeken is gebleken dat wanneer het virus niet meer aangetoond kan worden, het ook niet besmettelijk is voor sex partners.


Maak gebruik van de mogelijkheden

Hier in Nederland kán men beschikken over de medicatie.
Laat je op tijd testen als je risico hebt gelopen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je bang kunt zijn voor de uitslag, maar weet dat je hier behandeld kunt worden, en dat je het verder verspreiden kunt stoppen!
Dat is wat we met elkaar kunnen doen tot er een waterdicht vaccin ontwikkeld is.