Kan ik zwanger worden na een chlamydia infectie?
Daar zit je dan. Je bent gewaarschuwd voor chlamydia, je bent er positief op getest, of je maakt je ongerust dat je het door de onveilige seks die je had, hebt opgelopen. Het blijft maar malen in je hoofd. Je hebt een kinderwens, voor nu, of voor in de toekomst, en je vraagt je af of je nu nog wel zwanger kunt worden.
Is die ongerustheid terecht?
SOA' s kunnen inderdaad onvruchtbaarheid tot gevolg hebben. Met name chlamydia is hiervoor berucht.15-20% van de subfertiliteit in de westerse wereld kan aan tuba-pathologie (een probleem met de eileider, tuba=eileider; pathos= aandoening) of aan endometriose worden toegeschreven. In het merendeel van de gevallen is de tubapathologie het gevolg van een eileiderontsteking.
Heel vaak merk je niet eens dat je zo'n eileiderontsteking hebt. De ontsteking is dan 'subklinisch' (zonder klachten) verlopen. De belangrijkste veroorzaker van een eileiderontsteking is op het moment een chlamydia infectie.
Waarom word je onvruchtbaar door zo'n ontsteking?
Een eileider kan je zien als een soort heel dun, gekronkeld buisje. Bij een ontsteking van de eileider kunnen daar verklevingen in ontstaan, waardoor de eileider dicht gaat zitten en het eitje (het ovum) niet meer door de eileider opgepakt en naar de baarmoeder getransporteerd kan worden. Als de verkleving aan één kant zit, kan je via de andere eileider nog op de natuurlijke manier zwanger worden, maar wanneer beide eileiders dicht zitten lukt dat niet meer.Hoe kom je erachter of er verklevingen zijn?
Als je een jaar geprobeerd hebt om zwanger te worden, en het is niet gelukt, wordt je vaak verwezen voor een fertiliteits-onderzoek. Daarbij wordt door middel van bloedonderzoek (een chlamydia antistoftiter bepaling (CAT)) getest of je ooit chlamydia gehad hebt. Als dat het geval is, is de kans groot dat er een 'diagnostische laparoscopie', oftewel een kijkoperatie, uitgevoerd zal worden. Daarbij wordt gekeken of er verklevingen zijn, en er wordt meestal ook een vloeistof via de baarmoedermond in de baarmoeder gespoten. Dit wordt gedaan om te kijken of die vloeistof via de eileiders in de buikholte terecht kan komen. Als dat zo is, is er dus nog een opening.En wat als de eileiders dicht zitten?
Als de eileiders aan twee kanten dicht blijken te zijn, is het soms mogelijk om dit met een operatie weer open te krijgen. Als dat niet kan, ben je aangewezen op een IVF-behandeling om zwanger te worden.Naast onvruchtbaarheid, kan door problemen van de eileiders ook de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap toenemen. Het embryo'tje komt in dat geval niet in de baarmoeder te zitten, maar op een andere plek in de buikholte, bijvoorbeeld in zo'n afwijkende eileider.
Heb jij een eileiderontsteking gehad en ben je zwanger, dan zal er in een vroeg stadium een echo gemaakt worden om te kijken of het embryo op de goede plek is ingenesteld.
Krijgt iedereen met Chlamydia problemen met zwanger worden?
In de 20 jaar dat ik als fertiliteitsarts werkte, heb ik veel vrouwen gezien die moeite hadden met zwanger worden door problemen met hun eileiders als gevolg van chlamydia. Vaak wisten deze vrouwen niet eens dat ze ooit chlamydia gehad hadden.
Verreweg de meeste vrouwen die met chlamydia besmet worden, krijgen echter helemaal geen problemen met zwanger worden. Zij komen dus ook niet op een fertiliteits-polikliniek terecht en worden niet gezien door een fertiliteitsarts.
Het probleem is alleen, dat je dat nooit van tevoren weet. En als het jou wel treft, kan dat heel veel verdriet en boosheid en zelfverwijt geven. Een goede reden dus, om je risico op chlamydia zoveel mogelijk te beperken door veilig te vrijen. En heb je wel onveilig gevreëen, laat je dan testen, en steek niet je kop in het zand. Bij een eventuele besmetting kan je dan snel behandeld worden en blijft je risico op een eileiderontsteking beperkt.
Maak jij je ongerust en wil je je laten testen op chlamydia of verder praten over mogelijke problemen bij het zwanger worden, maak een afspraak.