Zijn SOA thuistesten betrouwbaar?

Het afnemen van een SOA thuistest lijkt zo’n handige oplossing. Je hoeft geen afspraak te maken, geen vragen te beantwoorden en je kan in alle rust en privacy testen. Helaas is de werkelijkheid minder mooi. 


Kanttekeningen bij betrouwbaarheid


Uit onderzoek van SOA Aids Nederland blijkt dat maar liefst 3 van de 4 thuistesten erg onbetrouwbaar zijn. De thuistesten die beter beoordeeld worden zijn de duurdere testen die opgestuurd moeten worden naar het laboratorium. Maar ook daar worden kanttekeningen bij geplaatst. Het materiaal moet via de post op de plaats van bestemming aankomen. Hier kan vertraging in zitten, waardoor de kweken bijvoorbeeld langere tijd ongekoeld blijven. Dit komt de kwaliteit van het onderzoek niet ten goede.

Wil jij echter toch een thuistest doen, kies dan altijd voor een test die naar het laboratorium gestuurd wordt.

Nuttige vragen

De vragen die de arts stelt, worden misschien als vervelend, en als een inbreuk op je privacy ervaren, maar ze worden zeker niet zonder reden gesteld. Het is belangrijk om te weten wat voor risico je gelopen hebt, op welke plekken op je lichaam en hoe lang het geleden is, om de juiste testen te kunnen adviseren. Test je te vroeg, of niet op alle noodzakelijke plekken, dan kan het zijn dat je testuitslag aangeeft dat je geen SOA hebt, terwijl dit wel het geval is. 


Voordelen van een SOA kliniek

Bij SoaZorg wordt je gezien door een ervaren arts-seksuoloog. Het praten over seksualiteit gaat hierdoor heel gemakkelijk, en je wordt goed geadviseerd.


Onze testen gaat dezelfde dag nog naar het laboratorium en worden als dat nodig is gekoeld bewaard. Niets wordt per post verstuurd. Hierdoor wordt de kwaliteit van het onderzoek en het materiaal gegarandeerd.


Afspraak maken bij SoaZorg