Wat gebeurt er tijdens een soatest? En wanneer krijg je de uitslag?
Je vermoedt dat je besmet bent met een soa of je hebt geen klachten maar wil graag weten of je soa vrij bent of niet. Je klachten komen namelijk overeen met de symptomen die bij een soa horen of je hebt onbeschermde seks gehad. Het is dan belangrijk dat je een soatest doet. In dit artikel las je welke mogelijkheden er zijn om je te testen.
Kies je ervoor om de soatest door een professional af te laten nemen, zoals de huisarts, bij de GGD of bij SoaZorg Utrecht & Bunnik ? Dan ben je vast benieuwd hoe zo’n soatest in zijn werk gaat. En hoelang duurt het voordat je de uitslag krijgt bij de verschillende medische organisaties?
Hoe gaat een soatest in zijn werk?
Een soatest begint altijd met een kort interview. De arts wil eerst meer weten over je seksleven, klachten en of je in een risicogroep valt. Hoe de soatest vervolgens verdergaat, hangt ervan af welke soa je hebt.
Als je bijvoorbeeld platjes (schaamluis) hebt, dan is een test niet nodig. Je ziet dan met het blote oog dat er kleine krabbetjes in je schaam-, hoofd- en/of baardhaar rondlopen. Bovendien jeukt dat ook verschrikkelijk.
Soatest voor herpes genitalis & genitale wratten
Dit geldt ook voor herpes genitalis en genitale wratten . De symptomen van deze soa’s zijn meestal zo overduidelijk, dat het voor de arts dan helder is dat het geen andere soa kan zijn.
Soatest voor gonorroe & chlamydia
Bij gonorroe en chlamydia ligt het eraan of je een man bent of een vrouw. Ben je een man ? Dan wordt meestal alleen je urine onderzocht. Ben je een vrouw ? Dan krijg je een vaginaal uitstrijkje, waarmee het lab de vaginale afscheiding onderzoekt.
En voor zowel mannen als vrouwen geldt: mocht de soa ook in je keel zitten, dan neemt de arts daar ook besmet weefsel af. Dit gebeurt met een speciaal wattenstaafje.
Soatest voor mycoplasma genitalium & trichomonas
De soatesten voor mycoplasma genitalium en/of trichomonas gaan op dezelfde manier als bij gonorroe en chlamydia: mannen krijgen een urineonderzoek, vrouwen een onderzoek van de vaginale afscheiding.
Soatest voor HIV, syfilis & hepatitis B
Het testen op HIV , syfilis en hepatitis B gaat door middel van een bloedonderzoek. Soms zijn hiervoor ook sneltesten mogelijk, zoals bij SoaZorg Amersfoort.
Hoe gaan de verschillende soa-onderzoeken in zijn werk?
Zoals je al las, zijn er 3 verschillende soorten soa-onderzoeken: een uitstrijkje, urineonderzoek, en bloedonderzoek. Hoe gaan die in zijn werk?
Urineonderzoek
Voor een urineonderzoek is geconcentreerde urine noodzakelijk. Daarom is het nodig dat je je eerste ochtendplas voor een deel opvangt. Dat doe je in een schoon potje. Dit kun je vaak gewoon bij een apotheek ophalen.
Ben je dit vergeten? Of maakte je vanochtend een afspraak bij SoaZorg Amersfoort, waardoor je waarschijnlijk vanmiddag al terecht kunt? Geen probleem. Zorg er in dat geval voor dat je 2 uur van tevoren niet plast. Dan krijg je in de soa-kliniek zelf een potje en ga je daar even naar het toilet.
Uitstrijkje
Een uitstrijkje maken betekent dat je met een speciaal wattenstaafje wat besmet weefsel afneemt. Dat kan van de vagina, anus of keel zijn. Dit mag je in principe zelf op het toilet doen als je dat liever wilt. Maar je loopt dan wél het risico dat je het misschien niet helemaal op de juiste manier doet. Dus het is aan te raden het door de arts zelf te laten doen. Die doet dat namelijk al jarenlang!
Bloedonderzoek
Bij een bloedonderzoek neemt de arts een buisje bloed bij je af. Dit is uit de binnenkant van je elleboog. Bij een sneltest neemt de arts een klein beetje bloed af uit je vinger. Maar als uit deze sneltest komt dat je inderdaad de soa hebt, dan moet je alsnog een gewoon bloedonderzoek doen.
Hoelang duurt het voordat je de uitslag van de soatest krijgt?
Hoe snel je de uitslag van de soatest krijgt, verschilt per instantie.
Huisarts
Hoelang het duurt voordat je de uitslag binnen hebt, verschilt per huisarts. Meestal ligt het eraan hoe druk het is bij hun laboratoria. Over het algemeen moet je ongeveer 1 week wachten op de uitslag.
GGD
Bij de GGD duurt het soms vrij lang voordat je de uitslag krijgt. Er staan gemiddeld namelijk 1 á 2 weken voor. Je moet dan dus wel echt geduld hebben. Dit komt omdat ze geen eigen laboratorium hebben. Ze zijn dus afhankelijk van andere laboratoria.
SoaZorg Amstelveen & Bunnik
Bij deze soa-kliniek heb je je uitslag ongelooflijk snel binnen. Hoe snel? Vaak al de volgende dag! En doe je een sneltest? Dan weet je de uitslag zelfs al binnen een uur.
SoaZorg Utrecht & Bunnik is gespecialiseerd in het testen en behandelen van soa’s. Vandaar het allemaal zo snel kan. Sterker nog: soms kun je al dezelfde dag terecht. En dat alles is ook nog eens helemaal anoniem. Dus wil je snel weten of je een soa hebt? Plan dan nu zelf online een afspraak bij ze in .