Leer alles over HPV

Wat is HPV,  wat krijg je ervan? Kan je het behandelen, en weet jij hoe je het kunt voorkomen?

Wat is HPV?

HPV is een virus. Het humaan papillomavirus. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten van. De meeste soorten zijn onschuldig. Je krijgt er  bijvoorbeeld wratjes van. Niet leuk, maar ongevaarlijk.

Helaas zijn er ook een aantal HPV soorten waar je kanker van kunt krijgen. Het meest bekend is baarmoederhals-kanker, maar ook anuskanker en keelkanker kunnen hierdoor veroorzaakt worden.

Wie loopt risico op HPV?

Iedereen die seksueel actief is loopt risico het HPV virus op te lopen. Sterker nog: bijna iedereen loopt het ergens in zijn leven minstens één keer op. Het is namelijk heel erg besmettelijk. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen en bij zich dragen. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je veel wisselende contacten moet hebben gehad om HPV te krijgen. Het kan al bij de eerste keer seks raak zijn.

Hoe krijg je HPV?

Je kunt HPV krijgen door seksueel contact. Een condoom gebruiken maakt je kans ongeveer 70% kleiner, maar ook door aanraking met de handen, of de mond kun je het overdragen.

Sommige HPV types, zoals het type dat genitale wratten veroorzaakt, kun je al oplopen door het delen van een handdoek.

Komt HPV veel voor?

Ja, HPV komt heel veel voor. Meer dan 80% van de volwassenen heeft wel eens één of meerdere HPV virussen gehad.

Wat merk je als je HPV hebt?

Meestal merk je niets van een HPV besmetting. Je kunt het virus dus bij je dragen zonder dat je het weet. Je kunt het dan ook aan anderen doorgeven zonder dat je er iets van merkt.

Als je genitale wratjes hebt, merk je dat meestal wel, hoewel deze bijvoorbeeld ook in de vagina kunnen zitten, waar je ze niet of nauwelijks opmerkt. Deze wratjes zijn overigens niet gevaarlijk.

Meestal ruimt je lichaam het virus vanzelf weer op. Soms ook niet, en dan kan je van de gevaarlijke HPV soorten  na jaren een vorm van kanker krijgen. Als het eenmaal zover gekomen is ben je er te laat bij. Je wilt het graag eerder weten.

Wordt je altijd ziek van HPV?

Nee, meestal ruimt je lichaam het virus weer op, zonder dat je er ooit last van krijgt.

De laatste jaren is het aantal gevallen van kanker door HPV helaas wel licht gestegen.

Per jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 300 mannen kanker door een HPV virus. De klachten kunnen dan bestaan uit branderigheid, pijn of afwijkingen aan de penis of de schaamlippen.

Per jaar overlijden meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen aan de gevolgen van kanker door HPV.

Elk jaar zijn er ook rond de 5500 vrouwen die een behandeling moeten ondergaan door een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Kan je HPV behandelen?

Je lichaam ruimt het HPV virus meestal zelf op. Er zijn geen medicijnen die je hiervoor kunt gebruiken.

Wel kun je door middel van een uitstrijkje controleren of je geen onrustige cellen bij de baarmoedermond hebt. Als dat wel het geval is kan hier in een vroeg stadium actie op ondernomen worden.

Hoe kan je voorkomen dat je HPV krijgt?

Een condoom biedt zoals gezegd slechts een geringe bescherming tegen HPV, omdat je het ook met de handen over kunt dragen.

Meisjes kunnen zich op dit moment vanaf 12 of 13 jaar laten inenten tegen de gevaarlijke HPV soorten. De kans op baarmoederhalskanker wordt daardoor veel kleiner. Je hebt met het vaccin 75% minder kans op baarmoederhalskanker dan zonder het vaccin.

De inenting is gratis en wordt geregeld via het landelijk vaccinatieprogramma.

Omdat je door het vaccin niet voor 100% beschermd bent, is het belangrijk om je toch te laten testen als je opgeroepen wordt voor het bevolkingsonderzoek.

Jongens kunnen ook ingeënt worden. Vanaf 2022 wordt dit ook in het vaccinatieprogramma opgenomen. Dit zou al een jaar eerder zijn, maar dat heeft door de corona vertraging opgelopen.

Er is ook een vaccin dat je tegen de HPV-vormen waar je genitale wratten van krijgt kan beschermen.  Dit vaccin is niet gratis. Het is alleen zinvol als je nog geen genitale wratten hebt. Als je al genitale wratten hebt werkt het helaas niet meer.

Hoe kan je voorkomen dat je baarmoederhalskanker krijgt?

Vrouwen kunnen vanaf hun 30ste jaar meedoen met het bevolkingsonderzoek. Elke 5 jaar wordt er dan een uitstrijkje gemaakt om te kijken of er ‘onrustige cellen' bij de baarmoedermond zitten. Als dat zo is wordt je vaker gecontroleerd, of wordt het onrustige weefsel weggehaald.

Door mee te doen met het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld. Tussen het moment van besmetting met HPV en het ontwikkelen van baarmoederhalskanker zit meestal zo'n 15 jaar.

Kan je eerder testen of je HPV hebt?

Je kunt inderdaad testen of je HPV hebt. De vraag is alleen of het zinvol is om dat te doen.

Blijkt uit de test dat je HPV hebt, dan kan dat namelijk niet behandeld worden. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf binnen 2 jaar op .

Als je test uitwijst dat je geen HPV hebt, zou je er bijvoorbeeld wél voor kunnen kiezen je te laten vaccineren tegen HPV. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten hiervan voor je eigen rekening.

Waar kan ik een HPV test doen?

Wil jij toch graag weten of je het HPV virus opgelopen hebt en bij je draagt? Dan kun je als vrouw bij SoaZorg een  test laten doen.

Meestal kun je dezelfde dag nog bij ons terecht. De uitslag heb je binnen enkele dagen.


Afspraak maken bij SoaZorg