Gonorroe

Wat is gonorroe?


Gonorroe is een SOA. Een seksueel overdraagbare aandoening, die wordt veroorzaakt door een bacterie, Neisseria gonorrhoeae, ofwel de gonokok.

Wat merk je als je gonorroe hebt?

De klachten van gonorroe verschillen bij mannen en vrouwen.


Mannen:

Gonorroe in de plasbuis geeft bij 90% van de mannen klachten, waarbij de meest voorkomende klacht  een ontsteking van de plasbuis (urethritis) is.  Dit geeft een branderig gevoel, pijn bij het plassen, en afscheiding uit de plasbuis die meestal pussig is. Het kan echt om behoorlijke hoeveelheden afscheiding gaan. De volksnaam voor gonorroe is niet voor niets 'de druiper'.


Complicaties die bij mannen kunnen optreden zijn epididymitis (ontsteking van de zaadleiders), prostatitis (ontsteking van de prostaat) en vernauwingen van de plasbuis. Dit laatste treedt vooral op als de ontsteking lang onbehandeld blijft).


Vrouwen:

Bij vrouwen geeft gonorroe veel minder vaak klachten. 30-60% van de vrouwen merken er niets van. Als er wel klachten zijn gaat het meestal om toegenomen vaginale afscheiding. Soms is er ook sprake van bloedverlies tussen de menstruaties in, en/of pijn of branderigheid bij het plassen.


De infectie kan bij vrouwen opstijgen naar het kleine bekken, en daar een ontsteking veroorzaken. Dit kan dan weer leiden tot verminderde vruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.


Zowel bij mannen als bij vrouwen kan gonorroe ook in de anus of de keel voorkomen.

In de anus kan gonorroe irritatie, jeuk of slijmerige afscheiding geven.


Een infectie van de keel kan met keelpijn en soms met opgezwollen lymfeklieren in de hals gepaard gaan.


Een enkele keer komen gonokokken in de bloedbaan terecht. Ze kunnen dan op andere plaatsen in het lichaam terecht komen en daar ter plekke een ontsteking veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen, ontsteking van het hartzakje, of hersenvliesontsteking.


Een heel zeldzame complicatie van gonorroe is een ontsteking van het leverkapsel. Deze complicatie komt voornamelijk bij vrouwen voor. Het geeft pijn in de rechter bovenbuik, en je krijgt koorts.

Hoe lang duurt het voor je er iets van merkt?


De incubatietijd (de tijd tussen het oplopen van de besmetting en het krijgen van klachten) van gonorroe is meestal 2 dagen tot 3 weken. (gemiddeld 5 dagen) Een heel enkele keer kan dit echter langer zijn.

Hoe loop je gonorroe op?


Je kunt gonorroe oplopen door seksueel contact. Dit kan zowel door genitaal of anaal contact, als door oraal contact. Ook met de handen kun je het overdragen als daar lichaamsvocht (sperma, vaginaal vocht) op zit.


Via de handen kun je ook je ogen besmetten. Dit kan oogontsteking geven en zelfs een perforatie van het hoornvlies tot gevolg hebben.


Een andere besmettingsweg is van moeder op kind, tijdens de bevalling. Als dat gebeurt, worden meestal de ogen van het kind besmet.

Hoe besmettelijk is gonorroe?


De besmettelijkheid van gonorroe is groot. De kans per seksueel contact wordt geschat op 20% van vrouw naar man, en 50% van man naar vrouw.


Voor MSM (mannen die seks hebben met mannen) wordt het risico op overdracht van penis naar rectum op 80% geschat. De kans van penis naar keel op 60%, van rectum naar penis op 2% en van keel naar penis op 8%.


Buiten het lichaam kan de gonorroe bacterie maar kort overleven, vooral omdat hij niet tegen uitdrogen kan.

In welke gevallen moet ik me laten testen op gonorroe?


Als je onveilig hebt gevreeën, het condoom is gescheurd of als je een waarschuwing hebt gehad van een (ex-) bedpartner, is het verstandig je te laten testen.


Ook na orale seks zonder condoom kan je gonorroe opgelopen hebben. Laat in dat geval ook een orale swab afnemen.


Zoals gezegd kan een anale gonorroe infectie vaak zonder klachten verlopen. Heb jij anaal risico gelopen, neem dan het zekere voor het onzekere, en doe een test.


Ook als je zwanger bent is het van groot belang dat je niet doorloopt met een gonorroe infectie. Kun je wat hebben opgelopen? Laat je testen en behandelen voor je gaat bevallen, zodat je je kind niet kunt besmetten.

Na hoeveel tijd kan ik testen op gonorroe?


Een gonorroe test geeft een betrouwbare uitslag vanaf 14 dagen na het onveilige contact. Laat je je eerder testen, dan zou het kunnen zijn dat de test het nog niet aangeeft, terwijl je wel besmet bent. Te vroeg testen geeft dus schijnzekerheid.

Hoe kom ik weer van gonorroe af?


Gonorroe behandel je door middel van een eenmalige injectie in de bil.


In verschillende landen zijn gevallen beschreven waarbij de gonokok resistent was tegen de derde generatie cefalosporines waarmee we gonorroe behandelen. Gelukkig is hier in Nederland tot nog toe geen sprake van.


Als je eenmaal  behandeld bent, kun je nog een week lang anderen besmetten. Zorg ervoor dat je in die periode geen onveilig seksueel contact hebt. Ook als je partner en jij tegelijkertijd behandeld zijn is het zaak in die eerste week een condoom te gebruiken. Anders blijf je elkaar mogelijk herbesmetten. Dit geld ook voor orale seks.

Hoe kan ik gonorroe voorkomen?


Een condoom biedt goede bescherming tegen gonorroe. Gebruik dit ook bij orale seks.

Wat moet je doen als je denkt  dat je mogelijk gonorroe hebt opgelopen?


Neem geen risico en blijf er niet mee rondlopen. Wij helpen je graag om hier zekerheid over te krijgen. Mocht je het hebben, dan helpen we je er snel weer vanaf.



Afspraak maken bij SoaZorg